TeryRaj TeryRaj komentáře u knih

☰ menu

Emu mele maso Emu mele maso Anatol Svahilec (p)

Prvně si autora pusťte na youtube. Ihned zahoříte k jeho projevu stejnou láskou jako já a při čtení Emu mele maso už bude ten text ve vaší hlavě dělat ty samé kličky, jako v tom videu. A to je zážitek, panečku! Doporučuji lidem, kteří si rádi hrají s jazykem. Slovíčko sem, slovíčko tam, dohromady dává jiný smysl než v opačném pořadí. A tak podobně.

11.04.2018 5 z 5


Lagom - tajemství spokojeného života Lagom - tajemství spokojeného života Niki Brantmark

Krásné, milé, příjemné a nádherné fotky. Moderní knížka, která se ale opravdu drží severských pravidel a snaží se nám je srozumitelně přetlumočit. Není to náročná literatura, ale bylo to super :-)

11.04.2018 5 z 5


Gorazdův limit Gorazdův limit Vojtěch Mornstein

Co naplat, když přesně znáte prostředí, ve kterém se děj odehrává, má to úplně jiné grády. A to ani nemluvím o tom, že je to samo o sobě neuvěřitelně poutavé a zamotané a vrcholí to a vůbec. Za mě pět hvězdiček minimálně.

11.04.2018 5 z 5


Muž jménem Ove Muž jménem Ove Fredrik Backman

Skvělá kniha! Trochu dost mi Ove připomíná mého dědu ...

31.01.2018 5 z 5


Max a Mořic Max a Mořic Wilhelm Busch

Tak tuto knihu jsem zprvu četla jen kvůli povinné četbě při studiu němčiny. Německy. A teď jednotlivé kousky předkládám svým žákům na ZŠ. V němčině. Je to totiž krátké, chytlavé, ... a taky je to baví. Takže super!

31.01.2018 5 z 5


Najděte si svého marťana Najděte si svého marťana Marek Herman

Četla jsem ji už před osmi lety. A dodnes na ni vzpomínám. Už si ani nepamatuji, jak byla napsaná, oslovil mě však její obsah. Otevřel mi oči a od té doby kráčím po světě s hlavou vztyčenou. A užívám si radosti všedního dne. Jako moje malinké děti. Fakt na tom Marťanovi něco bude :-)

31.01.2018 5 z 5


Tekutý písek Tekutý písek Malin Persson Giolito

Skvělá a pro mě neobvyklá kniha. Zprvu nevíte, o co jde. Když nepolevíte, začnou se vám skládat střípky a začnete malinko chápat. Ale stejně pořád nevíte, jak k tomu došlo. A závěr není otevřen. Díky za to! Mohlo to totiž velice jednoduše sklouznout ke druhému dílu. A to bych za něj musela utratit peníze a týden nejíst!

31.01.2018 5 z 5


Psi z Rigy Psi z Rigy Henning Mankell

Popis temných sil v Rize byl naprosto neuvěřitelně vylíčen. Člověk by Mankellovi byl i věřil, že to snad sám zažil.

31.01.2018 5 z 5


Policie Policie Jo Nesbø

No já vám nevím. Dostala jsem Policii na Vánoce jako první ochutnávku Jo Nesbøa. Čekala jsem, i podle recenzí, že to bude naprostá pecka. Nejsem v severské literatuře nováčkem, ale musím říct, že tohle mě docela překvapilo. Bylo to na mě přespříliš brutální. Ano, vtáhne čtenáře do děje. Ano, jste přesně na tom místě, o kterém čtete a přesně to vidíte na vlastní oči. Pokud si někdo libuje v přesných popisech vražd a klepání se hrůzou už dvě stránky předem, je to kniha pro něj. Má-li to však někdo (třeba já) jako literaturu před usnutím, kdy se chce trochu bát, ale vědět, že se mu před očima nebudou v noci míhat \"přesýpací hodiny\" (viz úplný začátek knihy), doporučuji spíše knihy Henninga Mankella a jeho sérii o komisaři Wallanderovi.

31.01.2018 2 z 5


Rok v Bullerbynu Rok v Bullerbynu Gunnar Herrmann

Nějakou dobu jsme ve Švédsku žili a pracovali. Měli jsme, úplně stejně jako autor, tendenci se začlenit do společnosti, aby na první pohked nikdo nepoznal, že tam nepatříme. Pak se nám tam narodil syn a já zjistila, že je stejně člověku nejlépe tam, kde se dokáže zorientovat. Ať ke to jakkoli nahouby. Že nemám už sílu si dokazovat, že se zvládám chovat jako švéd.. Tím chci říci, že autor prožíval úplně to stejné, co já a že z toho mám radost :) nevím, zda bych knihu doporučila "nováčkům či turistům". Rozhodně bych ji ale doporučila těm, kdo tam delší dobu pobývali. Jako úsměvné připomenutí :)

18.02.2016