Gorazdův limit

Gorazdův limit https://www.databazeknih.cz/img/books/92_/92837/mid_gorazduv-limit-viu-92837.jpg 4 39 13

Co je to D1? Většina lidí by nejspíš odpověděla, že jde o nejstarší a nejdelší dálnici u nás. Zajímavější by bylo, kdyby někdo uvedl, jakou asociaci v něm myšlenka na dálnici vyvolá: neprůjezdná, zablokovaná, nebezpečná, přetížená? Kamiony, nehody, kolony, kolaps, komplikace? Rizikové úseky, obtížná sjízdnost, hromadná havárie? Cokoli z toho. Román Gorazdův limit je svého druhu apokalyptickou vizí "co by se stalo, kdyby…" Nutno však říci, že má daleko k fikcím, kdy se k Zemi blíží meteorit pětkrát větší než Britské ostrovy. Je typem příběhu, který se může stát realitou zítra, za měsíc nebo za rok. Anebo se to možná už stalo, jen jsme to v lavině menších a větších katastrof ani nezaregistrovali. Něco se změnilo, ale našlo by se jen pár lidí chápajících, oč jde. Profesor Jeroným Gorazda pronesl na jisté konferenci referát s názvem Stanovení limitní dopravní kapacity příměstských dálničních komunikací. Jednoho dne dojde vlivem mnoha faktorů k překročení "Gorazdova limitu" a dálnice se zastaví. Zůstanou na ní stát rozjaření účastníci fotbalového zápasu Německo-Dánsko ve Vídni, návštěvníci brněnských veletrhů, podroušení fanoušci skupiny Turbotron, zahraniční dělníci putující domů, autobusy s dětmi, rodiny jedoucí na víkend, živnostníci vracející se z druhého konce republiky. Po několik hodin vládne absolutní zmatek provázený bouračkami, převrženými kamiony, požáry, výbuchy, zraněnými i mrtvými… Román, který svou kompozicí připomene prózy Arthura Haileyho nebo slavné dílo Skleněné peklo, má vedle katastrofické také svou světlejší stránku - s dávkou originálního, mnohdy černého humoru popisuje jednou paradoxní, jednou nepřehledné nebo bezvýchodné situace. Autor dokáže skvěle dávkovat napětí a přiblížit čtenáři kritické chvíle, jako by byl sám jejich aktérem.... celý text

Přidat komentář

Petra1323
22.05.2023 4 z 5

Čteno cestou na dovolenou a dočteno na dovolené. Děj mne okamžitě vtáhl, zvláště, když se pohybujete po stejné trase příběhu. Člověk začne pozorovat ostatní účastníky silničního provozu zcela jiným pohledem. A velmi pozorně. Začíná být neurotický, možná přichází i lehká paranoia. Co ten autobus? Koho veze? Co ta dodávka? Neupadne jí kolo? Proč to auto za mnou tak dlouho jede a nepředjíždí mě? Neparkuj tak blízko toho chlapa, divně se směje! Rychle předjeď tu cisternu, ať nám nevybuchne před autem! Kam ti jedou, v tom počasí? Začátek skvělý, pak to trochu ztratilo dech, překvapivý závěr jako bonus.

Dona1981
26.02.2023 5 z 5

Cetla jsem kdysi davno. A casto si na ni vzpomenu, rozhodne to neni knizka, u ktere bych po tydnu nebyla poradne schopna rici, o cem byla. Zajimave tema, dobre uchopene.


Rade
10.08.2022 3 z 5

Zprvu nadšení, skvělé neotřelé téma; představa teoretického matematického modelu možného kolapsu automobilové dopravy a poté kolapsu skutečného se mi moc líbila. Během četby však mé nadšení vyprchávalo, zpočátku mi lehký humor nevadil, postupně se ale celý příběh překlopil do řady humorných a ironických scének s mnoha zbytečnými podrobnostmi. V příběhu nás autor seznámí se spoustou postaviček, ale ať už to byli dotčení řidiči, cestující, policisté, pozorovatelé, nakonec byli všichni spíše karikaturami než živoucími postavami. V závěru, když příběh přitvrdil, autor sice tenhle zvláštní humor opustil, nicméně i tady mi vadil ironický nadhled a odstup od postav.
Forma psaní mi tady převálcovala původní parádní námět. Škoda!
Dvě až tři hvězdy; pro ten výborný nápad, zajímavou kostru příběhu a realistický závěr nakonec přidávám.

ebbe_voe
01.11.2021 2 z 5

Kniha z míst které důvěrně znám (a nejen já), situace které tam zažíváme ad absurdum. No mohl to být výborný thriler, ale celé to spíš vyzní jako historka z obchodu jedna paní povídala. Věřím že je zatím kus práce a vlastně jsme to přečetl relativně snadno. Ale o smrti i nehodách se tam píše velmi suše opisně. Nic vás nestrhne...k tomu ta devadesátková estetika a lascivní laciná erotika...tři hvězdy za to že je z D1.

Ronnie68
05.04.2020 4 z 5

Zajímavá kniha, která se četla docela i jením dechem ... popravdě jsem o ní neměla takové představy (nalezla jsem ji na e-knihách zdarma) ... ale opravdu mě mile překvapila ... taková situace by se klidně mohla odehrát jak dneska tak i třeba za rok ....

Endy17
04.04.2020 5 z 5

Náznak post-apo nebo psychologická sonda? Možná od obojího trochu...

Miloš333
16.10.2019 5 z 5

Co se tento týden stalo na D1? Autor to v téhle skvělé knize předpověděl ... Skvělý postmoderní román kombinující odborné výklady o dopravě a realistickým popisem kataklyzmatické dopravní nehody...

druzickaster
14.12.2018 5 z 5

V první řadě je potřeba poděkovat Databázi knih a Městské knihovně v Praze za poskytnutí ebooku.
Díky také autorovi za poutavou a surově realistickou knihu o stavu našich silnic. Vzhledem k tomu, že jsem se kousek života živil volantem, tzv. kulatou lopatou a na D1 jsem byl víc než doma, mohu potom posoudit autentičnost příběhu. Autor přednesl až moc kritických situací navazujících na sebe, na naší D1 stačí hustší sněžení a Gorazdův limit se začíná šplhat do závratných výšin i tak. Líbil se mi i pravdivě popsaný lidský faktor ať na straně účastníků nehod tak i na straně zasahujících složek. Surový spíš reportážní styl textu již jen završuje zážitek z knihy. Za mě velmi milé překvapení a plný počet *.

TeryRaj
11.04.2018 5 z 5

Co naplat, když přesně znáte prostředí, ve kterém se děj odehrává, má to úplně jiné grády. A to ani nemluvím o tom, že je to samo o sobě neuvěřitelně poutavé a zamotané a vrcholí to a vůbec. Za mě pět hvězdiček minimálně.

V28
07.03.2018 3 z 5

Jsem rád, že k cestování využívám vlak, na koleje snad Gorazda ještě katastrofický limit nevypracoval.

Vesmich
05.04.2017 5 z 5

Páteční večer, Česko se baví. Baví se i jiní Evropané, kteří přes zemi tranzitují. Do toho se utahaní pátečníci vracejí z práce. Všichni se sejdou na D1 a v jejim okolí. Je jich příliš mnoho. Následuje totální kolaps provozu, mezní situace a mnohé osudy se promísí, mnohé životy dostanou nový, neobvyklý rozměr a mnohé charaktery se vytříbí. To vše ve folklórních kulisách - litry chlastu, chalupaření, úporné převážení čehosi zleva doprava, křepčení rozjařené mládeže, vyšinuté fotbalově fanouškovské řádění. Brilantní jazyk, vynikající karikatura a velké poselství k tomu. Pro mě objev měsíce!

Ladys
28.09.2014 5 z 5

Čtivá, akční jednohubka.
A vážně je to nářez!
Banální nehoda na D1 způsobí řetězec fatálních událostí.
Možná až moc. Stačila by jedna situace, max 2 a bylo by na dálnici hotovo. Ale takhle je to ták zábavné.
U x situací se člověk přistihne, že je vážně reálně zažil.
U některých situací jsem se pěkně nasmál (třeba jak fungují kontrolní mechanismy v praxi).
Na české poměry skvěle akční a pro mě nečekané, výborné překvapení.

olsi
05.03.2014 5 z 5

Vynikajici, velmi ctiva kniha po jejimz precteni si rikate jestli se to stane dnes, zitra, nebo za par dni ale ze k hlavni zapletce urcite muze dojit. Rozhodne za 5*