Lagom - tajemství spokojeného života

Lagom - tajemství spokojeného života https://www.databazeknih.cz/img/books/36_/367172/bmid_lagom-tajemstvi-spokojeneho-zivota-Zbb-367172.jpg 4 70 20

"Stačí pár drobných změn v každodenním rytmu a získáte čas na věci, které jsou pro vás v životě nejcennější." Lagom, švédské slovo, které znamená ani moc, ani málo, nebo také všeho s mírou. Zkrátka akorát. Lagom není jen obyčejné slovo, je to životní styl. Představuje filozofii, jež prostupuje všechny sféry života – promítá se do rodiny, partnerských vztahů, práce, výchovy dětí a také do vztahu k přírodě. Lagom vás naučí nacházet potěšení a krásu ve zdánlivě jednoduchých věcech. Zjistíte, že k vychutnávání radostí života nepotřebujete přepychové kulisy. Když budete vědomě usilovat o větší klid a rovnováhu, začnete nacházet dokonalost v nedokonalosti, zvolníte a získáte to nejvzácnější – čas pro sebe i své blízké.... celý text

Literatura světová Osobní rozvoj a styl Umění
Vydáno: , BizBooks
Originální název:

Lagom: The Swedish Art of Living Balanced, Happy Life , 2017


více info...

Přidat komentář

luc_hru
28.03.2023 3 z 5

Knížka pro mě byla spíše zklamání asi i proto, že jsem si ji přečetla se záměrem dozvědět se něco o cestování ve Švédsku. Musím uznat a mám to ráda u všech knih, že autorka zemi kde žije opravdu zná a dokáže o ni velmi poutavě mluvit. Skvělá je i grafika knihy. To co mi ale celý dojem rušilo byly neustálé návody jak si ty švédské vychytávky mám udělat u sebe doma. Pro toho kdo tyto návody naopak hledá bude kniha určitě skvělým průvodcem a právě tomu bych ji doporučila.

Sandalkar
21.03.2023 4 z 5

Musim rict, ze oproti ostatnim kniham se stejnym tematem (Hygge a spol.), je tato plna napadu a tipu, ktere muzete prevest do zivota. Mile, oddechove cteni. Jen se mi nelibily "unifikovane" fotky z Unsplash a jinych databank. Uvitala bych nejake ze zivota, realnejsi.


makkuska
19.03.2022 3 z 5

Graficky krásná knížka plná tipů na minimalistický způsob života. Takových knih už vyšlo hodně, nemá moc navíc oproti české verzi Kniha slou od Kamily Boudové. Přesto pro mnoho lidí může být velmi inspirativní.

JanaTaJemná
15.12.2021 4 z 5

Zajímavé, i graficky, jen nevím, jestli se tohle jde nějak naučit. Člověk buď takový je, nebo není. Bez ohledu na to, jestli si tuhle knížku přečte, nebo ne.

dzejkbeltygros
26.10.2021 5 z 5

Naprosto příjemná, skvělá, oddechová knížka plná obrázků, mezi kterými najdete i nejeden recept. Autorka skvěle popsala a vystihla, co znamená lagom a životní styl v mé oblíbené zemi. Doporučuju všema deseti!

lucy.sankova
01.07.2020 4 z 5

Příjemná kniha plná zajímavostí. Chválím velmi vhodné rozdělení knihy do devíti kapitol - dějiny země lagom, lagom život, lagom jedinečnost, lagom strava (tady je i spousta receptů), lagom design, lagom ekologie, lagom móda, globální lagom a lagom štěstí.. a mě se nejvíce líbila asi právě ta poslední kapitola - lagom štěstí, jelikož jak je psáno "Štěstí je přítulné štěně." :)

kercah
17.06.2020 4 z 5

Pěkná oddechová knížka pro milovníky skandinávského stylu, udržitelnosti a celkové osobní a rodinné pohody, která z knížky sálá.

pajaroh
07.05.2020 3 z 5

Tato kniha o lagom je tak trochu lagom - ani málo, ani moc. Asi jsem po ní sáhla, protože mám ráda skandinávský styl života (a teď nemyslím ten přeplácaný vyleštěný svět, který nám nabízí katalogy a e-shopy) a jejich přístup k ekologii a KÁVĚ :-). Osobně jsem se nedozvěděla nic nového, ale je příjemné si o tom jen tak namátkou počíst. Autorka pěkně apeluje na ekologii a potřebu šetřit (peněženky a hlavně přírodu), občas si protiřečí a v něčem s ní souhlasit nemůžu (zobecňování se zde vyhnout nelze, Švédové dokážou být stejně tak tiší a zadumaní jako se halasně bavit, bezohledně řvát a chlastat celé noci).
Určitě znám několik těžkých materialistů a megalomanů, kteří by si knihu měli přečíst a poučit se z ní. Ale já už asi jsem jinde.

KleaM
29.12.2019 5 z 5

Moc hezka a inspirativni knizka. Skoda, ze tak nezijeme vsichni!

hanka6455
11.08.2019

Tak nevim kde ve Svedsku pani co napsala knihu zije ...ale tam kde ziju ja se svou rodinou zadne lagom neni . Svedove jsou pomerne primitivni, nevzdelany narod, doma vetsina z nich poradek nema a od Cechu by se mnohemu mohli ucit. Panuje tu skryty rasismus se kterym jsem se setkala a setkavam denne a to jsem blondyna s bilou pleti. Jakmile jste sikovnejsi a chytrejsi nez oni plati tu Jante lagen. Ja mam ceske prijmeni muj muz je Cech a deti vychovavame po cesku ale take s tim jsme si uzili sve. Takze kniha na me bohuzel pusobi zcela nerealisticky a kycovite.

slev
28.02.2019 2 z 5

Kniha ve které vám poradí, že si máte na návštěvě zout boty.....že máte mít v ložnici dvě peřiny, aby se vám lépe spalo....a v práci máte mít po každých 52 odpracovaných minutách 17 minut pauzu. Hvězdičky dávám za grafické zpracování.

Lily101
20.02.2019 5 z 5

Dlouho jsem se knihám v oněch specifických obalech vyhýbala a nejspíš zbytečně. K této knize jsem se dostala ve správný čas, čili vyčerpaná po náročném zkouškovém období, kdy i vstaní z postele představovalo problém a potřeba spát méně než 8hodin či rovných 8hodin se zdála být nemožná. V tom mi kniha asi dokázala pomoci. Nádherné obrázky byly potěšením pro oči a možná i inspirací pro vlastní fotky v budoucnu. Samozřejmě některé informace jsou již známé, ale překvapilo mě, jak máme ne zrovna málo věcí či činností společných se Švédy (např. zouvání bot v předsíni) a některé zase naopak s Brity. Našlo by se ale pár drobností, které mi úplně nesedly a poměrně se nakumulovaly, takže celkově hodnotím **** a půl hvězdičkami,leč půl hvězdičky udělovat nelze, tudíž zaokrouhluji na ***** a doporučuji všem lidem, kteří jsou (či v nedávné minulosti byli) zahlceni prací, školou či jinými povinnostmi a sotva popadají dech. Tato kniha Vám pomůže znovu se nadechnout.

jengibre
19.12.2018 3 z 5

Takový souhrn tipů jak v životě nikam moc nespěchat a žít „tak akorát“. Pro člověka, který se již nějkou dobu pokouší žít minimalisticky a nemá problém si dopřát svou „fiku“ se nejedná o nic závratného. Spíše takové oddechové čtení na dvě odpoledne. Pro někoho jiného, může být přínosem. Každopádně i já jsem zde našla určitou inspiraci. Například si nenechám ujít SNÍDANI při svíčkách, občas „uvařím“ pittipannu, pokusím se více pěstovat bylinky a možná si stáhnu spořící aplikaci :-)

Nixa
29.08.2018 4 z 5

Příjemné čtení. Skvělé tipy a nádherné fotky. Kniha mě bavila a určitě si jí v budoucnu zase ráda prolistuji.

Klamm
19.08.2018

Jako zastánci zlaté střední cesty, mi to nic nového nepřineslo. Snad jen zjištění, že bych mohl klidně zakotvit ve Švédsku. A to bez výrazných změn svých životních návyků.

Ďumbierka
20.05.2018 4 z 5

Veľmi osviežujúca knižka. Náramne som si oddýchla a bavila ma. Dozvedela som sa všelijaké nové veci, o ktorých som nemala ani šajnu a niektoré ma zahriali na srdci. Po dočítamí knihy sa chcem ísť zas o to viac pozrieť do Švédska.

Ditules
07.05.2018 4 z 5

Zatím ze všech těch severských příruček asi nejkrásnější a pro mě nejlepší.

TeryRaj
11.04.2018 5 z 5

Krásné, milé, příjemné a nádherné fotky. Moderní knížka, která se ale opravdu drží severských pravidel a snaží se nám je srozumitelně přetlumočit. Není to náročná literatura, ale bylo to super :-)

pablii
18.03.2018 5 z 5

Za mě je kniha zcela v pořádku, Než jsem si ji přečetla, některé věci jsem také tak dělala, ale nechám se inspirovat i dalšími nápady.
Velký palec nahoru !!

maryberry06
06.02.2018 4 z 5

Moc hezká knížka, místy je znát, že je psána z pohledu Britky, takže zatímco autorku fascinuje švédský zvyk zouvat si doma boty, český čtenář tím až tak ohromen nebude... ale některé tipy jsou opravdu dobré a z fotek přímo dýchá skandinávská pohoda!

Štítky knihy

Skandinávie Švédsko

Autorovy knížky

2018  78%Lagom - tajemství spokojeného života

Kniha Lagom - tajemství spokojeného života je v

Právě čtených2x
Přečtených105x
Čtenářské výzvě15x
Doporučených3x
Knihotéce26x
Chystám se číst65x
Chci si koupit13x
dalších seznamech2x