tanya139 tanya139 komentáře u knih

☰ menu

Ženy bez mužů Ženy bez mužů Helle Helle (p)

Úžasná Helle Helle opět zabodovala. I v tomto minimalistickém románu/novele dokáže pomocí mála slov i mála přídavných jmen detailně a trefně popsat problémy své generace a vlastně celé dánské společnosti. Dílo tak pro cizince může být zajímavou sondou do dánské společnosti, i když to nesmí brát úplně doslova. Helle Helle zde píše pouze o jedné vrstvě společnosti. Dílem nás nutí přemýšlet o smyslu života a o tom, co naší životní cestu ovlivňuje.

26.03.2019 3 z 5


Petr a Lucie Petr a Lucie Romain Rolland

Příběh by mohl působit dojemně, pro mne ale být podán až příliš naivně.

25.03.2019 1 z 5


Pes baskervillský Pes baskervillský Arthur Conan Doyle

Existuje důvod, proč jsou knihy se Sherlockem Holmesem tak oblíbené. Mám ráda styl knihy, který nám krásně zprostředkuje tehdejší období. Líbí se mi také, jak jsou případy promyšlené. Ale opět i u tohoto autora musím podotknout, že mám raději méně známé knihy. Každý kdo má rád styl A. C. Doyla by neměl skončit u děl jako je Pes baskervillský nebo třeba Studie v šarlatové, ale zkusit i další

25.03.2019 3 z 5


Na západní frontě klid Na západní frontě klid Erich Maria Remarque (p)

Jedna z mých nejoblíbenějších knih od jednoho z mých nejoblíbenějších autorů. Válku díky autorovým zkušenostem popisuje velice přímo, bez vytáček a nevyhýbá se krutostem týkajícím se jak lidí, tak zvířat. Právě popis utrpení válečných koní a úplný závěr mě, když jsem knihu asi ve 12 letech četla poprvé, možná paradoxně zasáhlo nejvíce. I přes tuto chválu mám od Remarqua raději jiné, méně známé knihy.

25.03.2019 4 z 5


Egypťan Sinuhet Egypťan Sinuhet Mika Waltari

Kniha byla rozhodně zajímavá, bohužel už si úplně detailně nevybavuji, co konkrétně se mi líbilo nebo nelíbilo. Mám v plánu přečíst znovu, protože jsem dílo četla v době, kdy jsem na něj ještě nebyla dostatečně čtenářsky ani životně zkušená.

25.03.2019 4 z 5


1984 1984 George Orwell (p)

Nesmrtelná kniha aktuální v různých dějinných obdobích. Díky studiu politologie ji oceňuji více než předtím.

25.03.2019


Představy o dvacátém století Představy o dvacátém století Peter Høeg

Tuto knihu zhodnotím jen stručně, přestože by si zasloužila obsáhlejší rozbor. Zjednodušeně řečeno ji považuji za jednu z lepších autorových knih, líbila se mi víc než Cit slečny Smilly pro sníh. Přestože kniha není považována za fantasy nebo sci-fi, tak se zde objevují jisté prvky mystična, které mě rozhodně zaujaly. Kniha právě díky nim vynikala mezi další povinnou četbou od dánských autorů. Díky ním se také řada situací jeví čistě absurdní a nemožné. Za významné mínus bych pak označila to, že jsem se v knize občas ztrácela kvůli velkému množství dějových linek, které se navíc navzájem složitě proplétají.

25.03.2019 3 z 5


Slečna Julie Slečna Julie August Strindberg

Další skvělé dílo A. Strindberga. Postavy působí propracovaně, včetně postavy hraběte, který ve hře nepůsobí aktivně a pouze je zmiňován. Je zde skoro až božskou silou, která vše ovlivňuje. Do dramatu je jednoduché se vžít, také díky detailním scénickým postavám a předmluvě. Člověk až fyzicky cítí beznaděj a smutek slečny Julie. Při čtení jsme se byla naštvaná na postavy podobně, jako bych je osobně znala. Konec byl překvapivý. Zajímalo by mne, jak by hru předvedla divadla v dnešní době, protože se poněkud obávám, že by mohlo dojít k posunu autorova záměru.

07.03.2019 3 z 5


Červený pokoj Červený pokoj August Strindberg

Tak tohle bylo něco. Kniha mne rozhodně velmi překvapila. Čekala jsem suchý realismus, ale tato kniha taková rozhodně není. Strindberg snad ani nudně psát neumí. Dost často se v knize uchyluje k satiře, takže kniha působí i vtipně. Zaujal mě jakýsi orwellovský prvek, kdy autor kritizuje úřednickou mašinerii. Ve Strindbergově podání působí opravdu absurdně. Jediným problémem knihy je to, že v knize se občas hůře orientuje především kvůli velkému množství postav a kvůli přesouvání se mezi několika rovinami vyprávění.

07.03.2019 4 z 5


Jde to Jde to Carl Jonas Love Almqvist

Četla jsem pouze novelu Jde to. Knihu je obtížné hodnotit v dnešní době, jelikož představy řeší jiné problémy než řešíme my. Určitý přesah tam sice je, ale natolik malý, že se s knihou obtížně ztotožňuji. Pokud se oprostím od tohoto problému, tak musím přiznat, že kniha je napsaná zdařila, občas s drobnými vtipnými narážkami. Nejzajímavější pro mne bylo, uvědomit si symboly, které jsou v knize bezpochyby skryté. Už samotnými fakt, že se vše odehrává na parníku je rozhodně zajímavá myšlenka.

07.03.2019 3 z 5


Fotbalový anděl Fotbalový anděl Hans-Jørgen Nielsen

Souhlasím s další komentářem u knihy, nejprve se mi kniha četla ztěžka a moc mě nebavila, ale jakmile jsem si zvykla na autorův osobitý styl, šlo to velice rychle. Jak už jsem zmínila, kniha je psaná velice osobitě a je to vlastně jakýsi deník věnovaný vypravěčovu synovi Alexandrovi. Pisatel deníku často skáče v čase, což četbu komplikuje a děj může být občas nepřehledný. V knize se neobjevuje ani jedna postava, která by mi byla sympatická, jelikož se autor soustředí spíše na negativní část osobnosti.

28.02.2019 3 z 5


3x3 Norén Fosse Saalbachová. Antologie skandinávského dramatu 1 3x3 Norén Fosse Saalbachová. Antologie skandinávského dramatu 1 Lars Norén

Z této knihy jsen četla pouze drama Démoni. Jedná se o absurdní drama podobné Plešaté zpěvačce. Mě osobně trochu připomíná Ze života loutek od Bergmana. Mě osobně přijde absurdita dovedená až do přílišného extrému, ale chápu, že autor chtěl šokovat, pro mě je to až moc.

08.01.2019 3 z 5


Jak číst a psát odborný text ve společenských vědách Jak číst a psát odborný text ve společenských vědách Jadwiga Šanderová

Bezpochyby skvělá kniha pro úvodní seznámení. Vše vykládá přehledně a jednoduše bez přehnaně složitých formulací. Je poznat, že autorka má s tímto tématem rozsáhlé zkušenosti. Poznat jsou také její zkušenosti s vyučováním studentů, které své studium na VŠ teprve začínají. Ocenila jsem časté užití příkladů. Za zajímavé považuji srovnání a psaní odborného textu.

Kniha se mi hodila nejen při psaní seminárních prací, ale byla výborným shrnutím Společenskovédního prosemináře.

06.01.2019 5 z 5


Lhář Lhář Martin A. Hansen

Na knihu jsem narazila v knihkupectví náhodou, z čehož jsem byla nakonec nadšená, protože je součástí povinné četby do Úvodu do studia literatury a v knihovně jí nemají. Kniha je zajímavou sondou do života na dánském ostrově, který sice není reálný, ale ve skutečnosti existuje několik jeho variant. Samotný ostrov může být metaforou našeho já, naší izolace. Jeho název má ale i skrytý význam, který se překladem ztrácí. Může to být písečný ostrov, ale také ostrov pravdy. Tohle a i slovní hříčka ve jménu hlavní postavy se nedá přeložit, ale jinak je překlad Roberta Novotného velice zdařilý.
Jediná moje výtka je, že jsem se v knize trochu ztrácela, čemuž hodně pomáhala absence přímé řeči a její nahrazení řečí polopřímou.

13.12.2018 3 z 5


Na dně Na dně Helle Helle (p)

Autorka píše typicky skandinávsky úsporným stylem, což někomu nemusí vyhovovat, ale já jsem to jako nevýhodu rozhodně nebrala. Děj vypráví o úplně obyčejných věcech, což je pro literaturu skoro až neobyčejné. I přesto se v díle dá najít spousta skrytých symbolů, které člověk třeba hned nepochytí. Já za největší symbol považuji ostrov, na který se hlavní postava snaží dostat. Považuji ho za symbol toho, že jsme si izolování a navzájem si vzdáleni i přes fyzickou blízkost.

13.11.2018 4 z 5


Konec Konec Daniel Handler

Knihu nelze hodnotit jednotlivě, dost můj pohled ovlivňují další díly. Sérii jsem si zamilovala hlavně pro specifický humor, který se mi ještě více líbil v anglické verzi. Bohužel úroveň upadá s dalšími díly.

13.11.2018 4 z 5