šošon šošon komentáře u knih

☰ menu

Dynastie Dynastie Conn Iggulden

Zatím nejlepší díl série, historicky zásadně nevybočoval z reálií, postavy byly plastické a příběh gradoval v postupné napětí a závěry. Těším se na poslední část.

26.12.2023 5 z 5


Svědkyně ohně Svědkyně ohně Lars Kepler

Po nějaké době jsem sáhl po detektivce od spisovatelského páru Lars Kepler a musím hodnotit vysoko - samotného mě to překvapilo, ale jedná se o kvalitní román. Děj plyne rychle a na správných místech graduje, zápletka je promyšlená a napínavá, postavy nejsou ploché... @wiolca níže např. píše, že se to nedá srovnat s knihami od Galbraitha (J. R.R. Rowlingová) a jejím Volání Kukačky a následnými díly - osobně hodnotím přesně naopak. Joona Linna je mnohem propracovanější a lepší hlavní postava než COrmoran Strike a vybudovaný příběh je propracovanější od Keplera (samozřejmě subjektivně vzato).

12.07.2023 5 z 5


Sicilští lvi Sicilští lvi Stefania Auci

Rozhodně zajímavý dynastický román, po prozaické stránce zvládnutý, poutavý, snad dokonce lehce nadprůměrný. Příběh dvou generací rodinné obchodní firmy Casa Florio na Sicílii, kterou se autorce podařilo vykreslit nenucenou sugescí - duch Palerma 19. století je v knize propracovaný a dostane se vám pod kůži, ani nevíte jak. Co je o dost horší jsou faktické prvky historických událostí, resp. zkreslování a zavádění. Příběh jako takový se točí výhradně kolem postav rodiny Floriů, které se potýkají s událostmi 19. století velice subjektivně a jakoby mimochodem - to by nevadilo, je to přeci jenom dynastický román z jejich úhlu pohledu. Každá kapitola je však uvedena krátkým historicky faktografickým úvodem, který mi však přišel navýsost manipulativně pokřivovaný - např. když autorka vykresluje události revolučního roku 1848 a o tehdejším králi obojí Sicílie Ferdinandu II. se vyjadřuje tak, že se projevil, cituji: "nečekaně shovívavě" a milostivě; nic o tom, že potlačení této revoluce na Sicílii je považováno za jedno z nejkrvavějších v celém 19. století, že král nechal masakrovat, znásilňovat a olupovat civilní obyvatelstvo a bombardovat město dělovými kanóny i potom, co se dávno vzdalo, a že si od té doby vysloužil přezdívku "king Bomba" nebo také "bloody king". Taková nepřesnost a zkreslení mi u historických románů velice vadí a sráží hodnocení jinak celkem kvalitní knihy.

22.02.2023 3 z 5


Christina Christina Stephen King

Není to zlé, zvláště v druhé půlce knihy je pořádný spád - ale stále je to celkem snadno předvídatelný vývoj událostí s průměrnou poutavostí.

13.12.2019 3 z 5


Srdce v Atlantidě Srdce v Atlantidě Stephen King

Četl jsem kdysi před cca deseti lety a nyní se k ní s chutí vrátil. Období vášnivé četby Kingových knih mám asi za sebou, ale tento počin stále považuji za jeho nejlepší dílo - to že je netypické proti jeho další tvorbě považuji spíše za výhodu.

26.04.2016 5 z 5


Volání Kukačky Volání Kukačky Robert Galbraith (p)

Před knihou mě co do kvality moji známí varovali, číst jsem začal tedy s malým očekáváním - a asi to tak bylo dobře. Je nutno přiznat, že hlavní postava, soukromý detektiv Cormoran Strike, svou branži vykonává poněkud zvláštním způsobem. V počátku se krátce seznámíte s existencí většiny postav, které potom Strike po zbytek knihy obchází a pokládá jim zvláštní otázky. Nic jiného. Dialogy nejsou zdravé, resp. přirozené, postavy nejsou moc uvěřitelné, de facto jsou buď hloupé, typicky ale naprosto průhledné. Detektivní konstrukce příběhu je slabá a předvídatelná. Paní autorce se ale musí přiznat, že ačkoliv vystavěla docela triviální příběh s triviálními postavami, nějakým zvláštním způsobem psát umí - poznáte to typicky v krátkých popisných pasážích. Některé až básnické obrazy jsou prostě super. Přikládám dva, co mi v hlavě utkvěly:

"V životě neviděl nic tak krásného a soudě podle neklidných postranních pohledů bezpočtu mužských očí, příliš hlasitého smíchu a hlasů i křečovitých gest vůči její mlčenlivé postavě v tom zdaleka nebyl sám. Pocítil přesně stejnou naléhavou touhu, jaká ho přemohla v dětství, kdykoli v zahradě tetičky Joan a strýce Teda napadl přes noc sníh. Chtěl, aby jeho chodidla vytlačila jako první hluboké, tmavé stopy do toho svůdně hladkého povrchu: chtěl ho narušit a vyplenit."

"Když stáhla ústa kolem cigarety a kolem se utvořil vějířek drobných vrásek, vypadalo to jako kočičí řiť."

28.10.2015 3 z 5


Ptáčník Ptáčník Mo Hayder

Při čtení jakoby vám něco tíživého klesalo na ramena a v útrobách ohýbalo žaludek. Atmosféru má kniha hutnou, velice rychle vás stáhne dovnitř - a vy máte za dva večery dočteno. Nejedná se o těžký příběh. Hlavní linie, jasné postavy, mírně předvídatelný děj, napětí a rychlost četby. Není to tak syrové, jak jsem čekal, není to tak mrazivé, jaké by to být chtělo. Ptáčník je standardní krimi, které nijak zvláště nevyčnívá z průměru - vraždy jsou asi trochu brutálnější, ale to je všechno. Kdo ví, možná jsem jenom po všech těch recenzích a ohlasech moc nafouknul vlastní bublinu očekávání. Rozhodně ale nelituji, Ptáčník přeci jenom nějaký otisk zanechá.

30.03.2015 4 z 5


Druhá osoba singuláru Druhá osoba singuláru Sajjid Kašua

Příběh je určitě poutavě napsaný, přitáhne si čtenáře co nejblíže a potom postupnými krůčky dláždí cestu až do samotného konce. Působí ale dost obyčejně, ačkoliv obyčejný rozhodně není. Dal by se býval ždímat, místo toho visí bezpečně zavěšený na prádelní šňůře. Postavy se většinu času chovají až moc okatě podle předem daného scénáře, místo abychom se jim podívali do hloubky duše, kloužeme po povrchu - byť zajímavém. Téma soužití palestinských Arabů a Židů, resp. ohromná izraelská buzerace na jedné straně a arabská vyšinutost a nepředvídatelnost na druhé straně, je potom pro evropského čtenáře zajímavou sondou. Mohlo mu být dáno více prostoru, možná i více subjektivně podbarveného prostoru.

Proč ne. Kniha za přečtení určitě stojí - a dá se to stihnout za noc. :)

22.03.2015 3 z 5


Ohněm a mečem Ohněm a mečem Henryk Sienkiewicz

Úchvatné, povznášející, výborné.

10.03.2015 5 z 5