Sklerosa Sklerosa komentáře u knih

☰ menu

Zbožný tanec Zbožný tanec Klaus Mann

Některé pasáže z knihy jsem měla potřebu si předčítat nahlas, stejně jako báseň. Mannův jazyk je krásný a "čisťoučký bílý lajničky" mi z hlavy už asi nikdo nevymaže. Román působí místy trochu naivně, ale autor knihu napsal, když mu ještě nebylo ani dvacet let (stejně jako Andreasovi) a jeho pohled na svět je tedy pohledem sotva dospělého mladíka.

28.10.2018 4 z 5


Květy zla Květy zla Charles Baudelaire

Miluju tuhle sbírku, vlastním ji ve třech variantách překladu i v originále. Nejraději mám překlad Svatopluka Kadlece, ten mi přijde nejsyrovější, není tak učesaný jako Nezval. V pubertě jsem tu knihu měla pořád po ruce a Baudelaire byl pro mne jako rocková hvězda.

04.10.2018 5 z 5


Linie krásy Linie krásy Alan Hollinghurst

Výborně napsané, poutavé čtení. Kniha asi nebude pro každého, dlouhé hovory o uměn a Nicovo přemítání o estetických stránkách světa kolem mohou někoho nudit, ale mě na knize zaujaly víc než samotný příběh.

03.10.2018 5 z 5


Sebevražda Sebevražda Édouard Levé

Místy jsem měla pocit že z místnosti zmizel vzduch a já se nemohu nadechnout, nemohla jsem ji přečíst na jeden zátah, udusila bych se. Hodně silný, skličující a zároveň osvobozující zážitek.

18.09.2018 5 z 5


Dej mi své jméno Dej mi své jméno André Aciman

Kniha se vám dostane pod kůži, vsákne se do vás jako vůně léta a mořské soli. Konec mě až fyzicky bolel a dojem z krásně napsaného příběhu mi vydržel a určitě ještě dlouho bude mojí součástí.

05.09.2018 5 z 5


Židovská sváteční kuchařka - A nazveš den odpočinku potěšením Židovská sváteční kuchařka - A nazveš den odpočinku potěšením Alena Krekulová

Kniha v úvodu seznamuje se zásadami židovské rituální kuchyně a vysvětluje, jak vést košer domácnost. Další kapitoly pojednávají o jednotlivých židovských svátcích, jejich historii, rituálech a zvyklostech, které je doprovázejí a samozřejmě i o pokrmech, které jsou v době těchto svátků připravovány. Převážná většina jídel zde uvedených pochází z aškenázské kulturní oblasti, tedy ze střední a východní Evropy. Nejde o klasickou kuchařku, doprovodného textu o židovských svátcích a zvyklostech jevíc, než receptů na jednotlivá jídla.

21.08.2018 3 z 5


Mým domovem tichá je putyka Mým domovem tichá je putyka T. R. Field

Kdysi na střední škole mi učitelka nechtěla věřit, že ten spisovatel existoval. Nakonec si ode mě půjčila všechny knihy, co od něj mám a přidala ho do osnov.

18.08.2018 5 z 5


Maurice Maurice Edward Morgan Forster

Tahle kniha mě donutila litovat, že neumím anglicky natolik, abych si mohla Maurice přečíst v originále. Je krásná, plná citu a přitom není patetická. Na několika málo stránkách je krásně popsaný vývoj postavy tak, že jiný autor by spotřeboval dvakrát tolik papíru a stejně by to nedovedl. Forster byl pan spisovatel a k této knize se budu určitě vracet.

18.08.2018 5 z 5


Muffin a čaj Muffin a čaj Theo Addair (p)

Milé čtení k vodě. Příběh není nijak komplikovaný, ale má spád a postavy jsou uvěřitelné. Jen konec byl na mě trochu moc cukrkandlový.

16.08.2018 3 z 5