schedy schedy komentáře u knih

☰ menu

Co musejí morčata Co musejí morčata Klára Pondělíčková

"Je dobré mít plán. A je dobré ho změnit, když se změní okolnosti."

Krajina za dírou v plotě plná dobrodružství, nebezpečí i číhající šelmy. Může být morče mořeplavcem? Horolezcem? Krotitelem šelem? A může být společenské zvířátko samotář?

Milý příběh pro začínající čtenáře. O přátelství, o tom, že je v pořádku být jiný než ostatní a o tom, že můžeme být vším, čím chceme. ;)

22.10.2021 5 z 5


Tajemství jeskyně pokladů Tajemství jeskyně pokladů Petr Hugo Šlik

Skvělý, napínavý příběh vhodný i pro mladší čtenáře. Větší písmena, krátké kapitoly, necelých 150 stran. I přesto akční, někdy překvapivé, s kapkou atmosféry "foglarovek" zasazených do dnešní doby. A coby dospělák si nutně musím přečíst i zbývající 3 díly. ;)

13.06.2021 5 z 5


Ani do skonání věků Ani do skonání věků Cressida Cowell

Celá série je přitažlivě napsaná, vtipná, postavy si oblíbíte. Částečně jsem už od druhého dílu tušila, kam vše směřuje a na co ve skutečnosti lektvar bude, přesto poslední díl obsahoval i pár překvapivých momentů a celkově nezklamal. Celou série doporučuji nejen dětským čtenářům, ale i těm dospělým, kteří rádi sáhnou po oddechové fantasy četbě, která vás chytne a nepustí. A možná právě dospělí docení některé narážky a přesahy, které autorka do textu roztrousila.

13.06.2021 5 z 5


Na svačinu přišel tygr Na svačinu přišel tygr Judith Kerr

První 2/3 byly hezké, ale chyběl mi závěr, poselství, smysl příběhu.

19.04.2021 3 z 5


Zloděj luridia Zloděj luridia Bobbie Peers

Napínavé čtení, hrdinu si snadno oblíbíte a budete se těšit na další díly.

22.03.2021 5 z 5


Polštářoví podvodníci Polštářoví podvodníci Daniela Krolupperová

Zábavná, povedená knížka, plus za současný jazyk a pasáže vyvolávající úsměv.

22.03.2021 5 z 5


Strom naděje Strom naděje Katherine Applegate

Krásná knížka k přemýšlení. Nejen pro děti. O přírodě, přátelství, naději. Život někdy není snadný ani pro stromy, zvířata, dospělé lidi, natož pro děti. A někdy musíme věřit, přát si, porušit pravidla, pomoci druhému.
A abych nezapomněla, knížka má i své vtipné momenty. Dozvíme se třeba, že skunkové si dávají jména po něčem voňavém, vrány podle zvuků, které rády napodobují a vačice podle toho, čeho se bojí. :)

03.03.2021 5 z 5


Duchové neklepou na dveře Duchové neklepou na dveře Eulàlia Canal

Příběh je pěkný, vtipný, ilustrace skvělé. S knížkou se dá hezky pracovat, nabízí hned několik témat. Můžete si s dětmi povídat si o přátelství 2 nebo 3, o tom, že nemůžeme druhého mít jen pro sebe a že to může být ještě lepší, když bude kamarádů víc než 2. Také o tom, že někdy je potřeba říct, když nás něco zaskočí nebo se nám nelíbí, místo abychom se třeba urazili. A nebo o přízracích a věcech, co nás můžou vyděsit.

26.02.2021 5 z 5


Strach má velké uši Strach má velké uši Lucie Šavlíková

Ilustrace super, příběh se mi líbil. Překombinovaný mi nepřijde, je třeba to brát jako příběhy dva, dva různí hrdinové, dva strachy, jeden ho překoná dřív, druhý později. Jedinou výhradu bych měla k textu v komiksových bublinách - jsou často pro čtenáře vzhůru nohama (i když vzhledem k ilustraci dávají smysl) a špatně se čtou.

26.02.2021 5 z 5


Bílá komnata Bílá komnata Vojtěch Matocha

Osobně mi prostě chybí dovysvětlení, jak se vlastně nakonec hlavní hrdinové dostali z podzemí a konec mi přišel trochu moc urychlený a nedotažený. Jinak jsem si 3. díl přečetla s chutí, líbila s mi nová zápletka.

02.01.2021 4 z 5


Králík je taky jenom člověk Králík je taky jenom člověk Komára (p)

Úžasná knížka pro milovníky králíků a domácích mazlíčků vůbec. Vtipná, laskavá, krásně ilustrovaná. provede nás celým životem jednoho králíka, na konci myslím každého dojme. Oceňuji i hraní se slovy - Střapatá, Fousatý, Takychlupatý, Taktrochuplyšák...

09.12.2020 5 z 5


Ahoj hrdino! Ahoj hrdino! Karen Young

Krásně napsaná i ilustrovaná knížka, která mluví o úzkosti jako o něčem běžném, co může potkat každého - zdravotníky, tanečníky, učitele... Do dnešní doby určitě fajn knížka, nejen pro děti, ale i pro rodiče. Obsahuje i pár odborných informací a návod na uvolněné dýchání a na konci malý kvíz, který vede děti k uvědomění si, co je na nich prima, co dovedou, jaké jsou a jak se chovají.

09.12.2020 5 z 5


Mikuláš, Ježíšek, pan Vrána a my Mikuláš, Ježíšek, pan Vrána a my Miloš Kratochvíl

(SPOILER) Skvělá vánoční knížka plná laskavého humoru, vtipných situací a hlášek. Psáno tak, aby některé narážky pochopili jen rodiče nebo starší děti. Krásné ilustrace Markéty Vydrové. Myšlenkové pochody malého Dušana jsou místy k popukání. Kapitol je 22, mohly by to být pěkná adventní četba na pokračování. Ani Mikuláš ani Ježíšek nejsou úplně zjevně odhaleni, ale asi bych knihu raději četla dětem, které tuší, jak je to s Ježíškem a pochopí, jak souvisí zalomený klíč od skříně a vzkaz od Ježíška, že přijde až 25. po obědě. ;)

26.11.2020 5 z 5


Dneska jsem vyšla z domu! Dneska jsem vyšla z domu! Cassandra Calin

Místy to byl komiks z mého života, hodně jsem se smála, místy přímo řehtala. Doporučuju všem introvertkám. ;)
Za mě výtvarně mnohem lepší než Sarah Anderson, obsahově tak stejně dobré. Přidávám Cassandru Calin do svých oblíbených introvertních komiksů k Debbie Tung.

12.11.2020 5 z 5


Jedno přání Jedno přání Nina Laden

Krásné ilustrace, jemné nádherné verše.

03.11.2020 5 z 5


Máme kostru ve skříni Máme kostru ve skříni Jana Štroblová

Krásné ilustrace, některé básničky super, ale bohužel tak polovina básniček nic moc.

26.09.2020 3 z 5