Romain123 Romain123 komentáře u knih

☰ menu

Jelita & jitrnice Jelita & jitrnice Michaela Janečková

Zdařilá, někdy až tragikomická sonda do české duše a mentality, nastavující v podstatě zrcadlo každému z nás a každý z nás se také v některých pasážích zcela jistě pozná.

01.05.2024 4 z 5


Balada pro Emily Balada pro Emily Jarmila Stráníková

Román Jarmily Stráníkové jsem začínal číst s velkými rozpaky. Horrorový žánr, říznutý navíc duchařením, není opravdu mým šálkem kávy. Očekával jsem spoustu klišé, objevujících se takovýchto knihách, těch jsem se ale naštěstí nedočkal. S přibývajícím počtem přečtených stran mě příběh doslova vtáhl do sebe a nechtěl mi dovolit přerušit čtení. Temná a ponurá atmosféra, umocněná velice zdařilým prolnutím několika časových dějových linií nenechá snad žádného čtenáře lhostejným k tomu, co je v knize popisováno. Historické tragické události, spojené se starým domem směřují pomalu po mnoha letech ke svému rozuzlení.
Paní Stráníkové patří můj upřímný dík za krásný čtenářský zážitek a její knihu považuji za jeden z nejlepších literárních počinů loňského roku. Pro mně velice milé překvapení. Všem doporučuji.

18.04.2024 4 z 5


Feťáci Feťáci Eva Dolejšová

Kniha Evy Dolejšové nás zavádí do prostředí především mladých narkomanů. Velice zdařile popisuje postupný rozpad jejich osobnosti a pád na úplné dno, do něhož jsou vtaženy i jejich rodiny a blízké osoby. Pro některé z hrdinů je tento pád posledním impulsem k pokusu o nový život bez drog. Pro jiné už bohužel žádná naděje není.....
Velice silný příběh a pro mně velké překvapení, rozhodně doporučuji

03.04.2024 5 z 5


Nultá hodina Nultá hodina Jana Poncarová

Hedvika se po válce, prožité v Londýně a ve vojenské službě v Africe, vrací do vlasti a zjišťuje, že nenachází vlastně nic, co by jí vrátilo do šťastného předválečného života. Na pozadí nástupu komunistické totality sledujeme rozpad jejich vztahů a ztrátu veškerých nadějí a iluzí o životě v poválečném a poúnorovém Československu.
Na autorčin styl vyprávění je třeba si zvyknout a neztratit se v něm, stejně tak i v postavách, kterých je opravdu dost. Hlavní hrdinka i její partneři jsou fiktivní, možná občas trochu méně uvěřitelní. Příběh velmi osvěžují skutečné osobnosti politického a kulturního života, jako např. Jan Masaryk, jeho přítelkyně spisovatelka Marcia Davenpotrová nebo Benešův tajemník Prokop Drtina.
Není to snadné čtení, ale rozhodně se jedná o velmi zdařilou knihu, v níž se autorce podařilo vykreslit tragické období českých dějin a i nezdolnou touhu a snahu hlavní hrdinky vystoupit z "nulté hodiny" jejího života.
Rozhodně doporučuji!

23.02.2024 4 z 5


Balzamovač Balzamovač Alison Belsham

Za mně nejlepší kniha z celé trilogie. možná občas trochu zdlouhavé, konec naopak uspěchaný. Určitě ale nadprůměrný thriller.

16.02.2024 4 z 5


Gaslighter Gaslighter Markéta Harasimová

Temný a drsný příběh ženy, žijící v manželství s tyranem, ze kterého se marně pokouší vymanit. Původně romantický a harmonický vztah se mění v peklo na zemi a směřuje k tragickému konci.
První román Markéty Harasimové, v němž čerpala ze skutečných událostí popisuje problematiku o které se moc nemluví nebo spíš nechce mluvit...?

08.02.2024 4 z 5


Upálené Upálené C. J. Tudor

Temný, poměrně dost zamotaný příběh z britského venkova se postupně rozplétá a směřuje k velmi překvapivému závěru. Moje první setkání s autorkou mě nijak zvlášť nenadchlo, ale rozhodně ani nezklamalo. Milovníci mystických thrillerů a ponuré atmosféry si určitě přijdou na své.

07.02.2024 4 z 5


FREUD a osudová žena FREUD a osudová žena Evžen Vítkovský

Podle mého názoru po všech stránkách velice kvalitní kniha, nabízející nejen příjemné čtenářské zážitky, ale i spoustu zajímavých informací a faktů ze života a vědecké praxe zakladatele psychoanalýzy Sigmunda Freuda. Obě linie, dějová i faktografická, se velmi citlivě prolínají a na své si přijdou milovníci téměř romantických příběhů i čtenáři, zajímající se o zmíněný vědecký obor. Vyprávěný příběh by určité mohl být podkladem pro filmový scénář. Rozhodně doporučuji k přečtení

31.01.2024 4 z 5


Pláňata Pláňata Petra Dvořáková

Naprosto autentické vyprávění o dospívání z dob nedávno minulých. Dvě sestry hledají své štěstí a místo v životě na přelomu osmdesátých a devadesátých let minulého století. Nelehká doba, napjaté vztahy v rodině i mezi obyvateli vesnice, touha po lásce a svobodě, to vše je ukryto v této úžasné knize. Doporučuji k přečtení nejen pamětníkům těsně předsametových a posametových časů.

27.01.2024 5 z 5


Na plný koule Na plný koule Petra Klabouchová

Pravá rocková jízda, autentické zážitky servírované v krátkých ale o to "výživnějších" dávkách. Při jejich infuzi se tetelí blahem každý pravověrný rockový krevní oběh. Realisticky vykreslené radosti i strasti života metalových muzikantů i jejich okolí. Prostředí festivalů, rockových svatostánků, divoké koncerty, bouřlivé noci, těžká rána, vše popsáno s lehkostí, vtipem a nadhledem. Děkuji autorce a rozhodně doporučuji k přečtením nejen všem chronicky postiženým závislostí na rockové muzice

08.01.2024 4 z 5