Pseudofilosof Pseudofilosof komentáře u knih

☰ menu

Stvorení pre beh Stvorení pre beh Christopher McDougall

Kouzelná, originální, jedinečná a jednoznačně motivující výprava za hranice sportovní normality.

09.12.2017 5 z 5


Můj obyčejný život Můj obyčejný život Pavel Nedvěd

Souhlasím s recenzí, která tuto knihu označuje za průměrnou. Absolutně v ní chybí přidaná hodnota. Neříkám, že toužím po skandálních odhalení, ale tohle je prostě jen louhované curriculum vitae.

09.12.2017 2 z 5


Van Gogh 21. století Van Gogh 21. století Petr Měrka

Kresba je za mě naprosto v pohodě. Texty, to je jiné kafe. Kvalitativně bych je přirovnal tak k průměrné slohové práci žáka 1. stupně základní školy, pár perel se najde, ale je toho zoufale málo.

09.12.2017 1 z 5


Kolumbijská triáda - Káva, kokain, smaragdy Kolumbijská triáda - Káva, kokain, smaragdy Jiří Roth

Velmi čtivě zpracovaný cestopis plní to, co od cestopisu očekáváte: přenese vás přímo na místo, na kolumbijské kávové plantáže, do smaragdových dolů a na kokainová políčka místních indiánu. Boží. :)

09.12.2017 5 z 5


Šílený génius Jiří Štajner Šílený génius Jiří Štajner Jiří Štajner

Zprvu jsem se obával, jak asi dopadne celá kniha pojatá formou rozhovor. Zbytečně, výsledek je skvělý, a to hlavně díky "Štajnyho" osobitosti. Je těžké si tohohle chlapíka neoblíbit. Žádné politikaření, cupitání okolo horké kaše, nazývá věci pravými jmény a působí jako neskutečně pohodový týpek. Na bucket list si přidávám položku "Pivo se Štajnym" a knihu doporučuji skutečně každému. Já jí přečetl na jeden zátah.

09.12.2017 4 z 5


Muž 2.0 - Jak se stát alfa samcem Muž 2.0 - Jak se stát alfa samcem John Romaniello

Jedním slovem hrůza. Překlad je naprosto tragický, na straně 100 jsem ztratil nervy (respektive jsem je ztratil hned, ale snažil jsem se s tím bojovat, co to šlo) a raději jsem si pořídil originál. Tam už je jazyk v pořádku, v pořádku však není, že autoři na prvních 165 str. dle tradice self-help literatury neustále dokola omílají očekávané přínosy jejich metody, to je 165 stran blábolů, které by šly snadno shrnout na 10 stranách. Jediné skutečně zajímavé a přínosné stránky jsou 165-257 - tam je totiž shrnut samotný přerušovaný půst, jsou tam rozepsány cviky a všechno, co potřebujete k dodržování programu vedoucího k hormonální optimalizaci (=zisku vysněné postavy, oživení libida a prevenci tuny chorob).

Suma sumárum? S českou verzí (vlastně spíš czenglickou) vůbec neztrácejte čas, anglická je o něco lepší, ale stejně můžete rovnou přeskočit až na stranu 165. Samotný program má hlavu a patu.

09.12.2017 odpad!


Messi: Chlapec, který chodil všude pozdě (a dnes je první) Messi: Chlapec, který chodil všude pozdě (a dnes je první) Leonardo Faccio

Informačně slabší leč velmi čtivá epopej o geniálním fotbalovém autistovi.

23.09.2017 4 z 5


Motivace zvenčí je jako smrad Motivace zvenčí je jako smrad Ivo Toman

Slabota

23.09.2017 odpad!


Pár vražd navíc Pár vražd navíc Garth Ennis

Za mě především scénáristicky slabota. Možná jsem měl příliš velká očekávání, ale oproti původní řadě mi to přijde jako takový lehký odvárek.

12.08.2017 2 z 5


Nenuťte uživatele přemýšlet! Nenuťte uživatele přemýšlet! Steve Krug

Praktický průvodce základním, nenáročným a (takřka) bezrozpočtovým testováním použitelnosti webu. Pozitivní je, že k pochopení látky není třeba žádná vyšší znalost webdesignu. Postačí naprosté základy, selský rozum a otevřená mysl.

12.08.2017 5 z 5


Zlatan Ibrahimović: Rudý ďábel Zlatan Ibrahimović: Rudý ďábel Matt Oldfield

Pozor, brak! Publikace plná smyšlených vykonstruovaných dialogů, které nikdy neproběhly, vedených velespisovným jazykem, kterým Zlatan rozhodně nemluví (každý švédsky mluvící "znalec" Zlatana se těmhle blábolům musí akorát vysmát).

Podobně tragické jsou pravděpodobně všechny knihy z téhle edice. Četl jsem Jamie Vardyho a byl to stejný shit. Jestli máte rádi Zlatana, pořiďte si raději jeho oficiální autobiografii.

Teď mě omluvte, jdu autory téhle slátaniny pověsit za koule do průvanu.

09.08.2017 1 z 5


Rupert Murdoch: Profil politické moci Rupert Murdoch: Profil politické moci David McKnight

Krásně čtivá kniha o z mého pohledu bezpáteřním a morálně zavšiveném mediálním magnátovi, pro nějž účel světí (veškeré) prostředky. Prostřednictvím řady autentických citátů a konkrétních příkladů autor dokládá, jak Murdoch neváhá využívat svého vlivu v poskytování polarizovaného zpravodajství a ovlivňování politické sféry prostřednictvím vlastních médií. Méně takových lidí, více takových knih.

06.08.2017 4 z 5


Hlavně nespadnout Hlavně nespadnout Stephen Foster

Pokud jste četli Hornbyho Fotbalovou horečku (a líbila se vám), touhle knihou rozhodně nic nezkazíte. Naopak, i přes evidentní inspiraci slavnou předlohou je Hlavně nespadnout poměrně originální a nabízí velmi svérázný humor (několikrát jsem se zasmál i nahlas, což není úplně samozřejmostí). Povinnost pro všechny gramotné fotbalové fandy.

04.08.2017 4 z 5


Válečný reportér Válečný reportér Patrick Chauvel

Beznadějný adrenalinový junkie a jeho životní zpověď. Jedna z těch knih, které se čtou úplně samy.

04.08.2017 5 z 5


Pellegriniho metoda Pellegriniho metoda Francisco B. Sagredo

Moc hezky přeložená kniha o jednom z historicky nejúspěšnějších čilských trenérů. Ačkoli nejde úplně do hloubky a jde z ní krapet cítit, že se nejedná o oficiální životopis "Inženýra", dostatečně to kompenzují desítky výpovědí světových trenérských kolegů a hráčů, kteří měli tu čest pod Pellegrinim hrát. Dávám 4 bludišťáky z 5.

12.07.2017 4 z 5


Klidné vedení Klidné vedení Carlo Ancelotti

Zajímavě pojatý titul o jednom z mála trenérů, kteří by z mého pohledu mohli klidně z fleku převzít kormidlo po Arsénovi. Ancelottiho odlišný, vyrovnaný styl vedení je zde rozebírán s přesahem do korporátního prostředí jako takového (a hlavně ve srovnání s Mourinhem jsou to nebe a dudy). Kromě fanoušků fotbalu jde tedy o vhodný studijní materiál i pro aspirující manažery a velké šéfíky. Za mě čtivé a obohacující zároveň, takže nelze než doporučit.

26.06.2017 4 z 5


Já, Diego Já, Diego Diego Armando Maradona

Fotbalista to byl parádní, ale jako člověka ho vážně nemusím. Tahle kniha mě v tom jen utvrdila. Hysterický uplakánek, proti němuž se podle jeho přesvědčení neustále někdo stavěl, proti němuž se celý svět spikl. Jeho osobnost je osobností 8letého fracka. Kniha samotná je navíc dost špatně napsaná (to může být vinou horšího překladu) a plná protimluvů. Asi ani nedoporučuji - radši.

25.06.2017 1 z 5


Pura vida aneb šest let v ráji Pura vida aneb šest let v ráji Jozef Bouška

Cestopis z pera bývalého vynikajícího fotbalisty a veleúspěšného trenéra Jozefa Boušky.

V knize se dočteme o jeho zkušenostech a zážitcích z 6letého působení v Kostarice. Úroveň textu je spíše podprůměrná (dokonce je tam řada chyb v banalitách typu Y/I), to však dokonale vyvažuje stránka obsahová. Zhltnuto na posezení.

09.05.2017 3 z 5


Fotbal – Brazilský způsob života Fotbal – Brazilský způsob života Alex Bellos

Nesmírně zajímavá publikace a tak trochu sonda do hravé duše brazilského národa. Dozvíte se o největší katastrofě moderních brazilských dějin (rok 1950), podíváte se do brazilské kolonie na faerských ostrovech, zjistíte, co je autobal, kde všude brazilci dokáží hrát fotbal, kdo jsou knoflíkáři, že za úspěchy Náutica v 70. letech stál duchovní (otec Edu), že za 12leté čekání klubu Vasco de Gama na titul fanoušci viní žábu (Arubinhovu) i to, proč brazilci považují za nejlepšího hráče všech dob křivonohého Garinhu. Prostě knížka, kterou člověk zhltne a hladově žadoní o nášup.

03.05.2017 5 z 5


Góly nepadají náhodou Góly nepadají náhodou Ferran Soriano

Tahle publikace musí zaujmout nejen tlupy gramotných fotbalových fandů, ale vlastně i všechny ty, kteří se zajímají třeba o podnikové řízení. Nabízí totiž vskutku originální pohled do zákulisí fotbalové Barcy a krásně vysvětluje relativně nedávné změny v řízení klubu, které jej vyvedly z bouřlivých vod průměrnosti a dostaly zpět na výsluní. Góly vážně nepadají náhodou.

Varování: Přečtení může způsobit pozitivně laděnou transformaci sympatií ke klubu FC Barcelona. :)

03.05.2017 5 z 5