petr8837 petr8837 komentáře u knih

☰ menu

Jan Žižka Jan Žižka Petr Čornej

No, co k tomu napsat ? Knihu jsem četl skoro rok, přestávky jsem si dával, abych vždy část "strávil". Vše podstatné napsali (mnohem lépe) spolučtenáři přede mnou, za sebe jen mohu říci, že jsem po dočtení udělal "ááách". Naprostý majstrštyk, jedna z těch, kde si říkáte "ještě jednu stránku a jdu spát...no dobře, ještě jednu"´. Navíc, po dlouhé době jsem zase poznal, jak je čeština nádherná. Tolik skvělých obratů, perfektně padnoucích příměrů, encyklopedická znalost jazyka, včetně již pozapomenutých slůvek...opravdu živá voda. Z celé knihy doslova prosakuje autorova radost ze psaní, ne - tohle nebyla kniha napsaná z povinnosti. Doslov autora je opravdu již třešničkou na dortu. Vydavatelství rovněž na knize nešetřilo, díky.

13.12.2021 5 z 5


Zrádcové Říma Zrádcové Říma Simon Scarrow

Dobré, pořád dobré...Cato a Macro občas sami, občas spolu. Kupodivu fungují i samostatně, samozřejmě ale tam ta chemie chybí. Solidní četba, Scarrow nám zase ukazuje nejen další tvář římské legie, ale i vzdálené končiny na východě spojené s orientální despocií. Překlad občas trošičku zaskřípe, ale není to žádná divočina. Je to takový poctivý obídek, v poctivé restauraci. Napapáte se, spokojeně zafuníte, ale neutíkáte se do kuchyně poklonit kuchaři.

19.11.2021 4 z 5


Plout na vlnách podivna Plout na vlnách podivna Tim Powers

S touto knihou opravdu plujete na vlnách Podivna. Podivný děj, podivné chování postav, podivné slovní obraty (a tady se asi nejde vymlouvat na špatný překlad, neboť odborné výrazy jsou přeloženy korektně), prostě jsem to tak nějak proplouval se zatnutými zuby. Asi chybělo více rumu, nebo nějakých bylinek, abych pochopil smysl knihy. Popisy (jak psal LaCucaracha) mi nevadí, kdo četl Vernea, přežije vše ;o), ale ta kniha se prostě chová jako měňavec. Chvilku je to Johohó (už jen chybí obrázky pirátů od A. Borna), chvilku zase nějaký voodoo Lovecraft, pak zase Piráti z Karibiku, stříknutí ovšem Kafkou...prostě - Pejsek s Kočičkou by z toho měli radost. Abych byl poctivý - pokud se prokoušete skrz cca 80% knihy, začnou se dílky mozaiky skládat a je to už čtitelné...Verdikt - podruhé už ne.

04.10.2020 2 z 5


Římská krev Římská krev Simon Scarrow

Přiznám se bez mučení, že první cca jednu třetinu knihy, jsem se relativně nudil. Nejsem nepolíben znalostí a reáliemi té doby, Corbulovo tažení znám, ale prostě jsem se v tom ději nějak ztrácel. Jakmile Cato s Macronem sbalí pingle a vyrazí na cestu, tak už to dostává ty standardní "Scarrowovské" grády. Krev teče proudem, hlavičky padají, hranice hoří. Takže jo, řečeno sportovně - od začátku druhé třetiny vidíme úplně jiný hokej ;o) Mám jen takový pocit, že autor si moc neví rady, co s Catonem juniorem a tou Macronovou ženskou. Prostě jsou tam nějak navíc. Chápu zpestření děje a rozvinutí postav, včetně trochu toho "osobního štěstí", ale, sakra, legie je přece o drsném životě a chlapském přátelství, ať to zní jakkoliv pateticky. Celkový dojem - jsem spokojený, ale nemlaskám...

04.10.2020 3 z 5


Den císařů Den císařů Simon Scarrow

Ale jo... dobře to dopadlo. Relativně spletivý děj a věrné podání tehdejšího Říma, dělají z této knihy čtivou záležitost. Cato poletuje zleva doprava, Macro nadává, jak o život, úklady se kují, třeskot mečů je však poněkud slabší. Vysoké finále (doslova) a jedeme dále. Ne tak dobré, jako první díly z Británie, ale Cato holt postupuje, takže nemůže řešit nějaké blbiny, že jo...

04.10.2020 3 z 5


Aréna Aréna Simon Scarrow

Tady budu trochu kritický. Jako "žrout" série Kato jsem se těšil na prequel s mladým Macronem, ale byl jsem zklamán. Tedy, aby jsme si rozuměli - tak kniha je dobře a řemeslně napsaná, ale scénář je bídný. Pusťte si na videu Karate Kid, Krvavý Sport, nebo si zahrajte na konzoli Mortal Kombat, dostanete v podstatě to samé. Hlavní hrdina se prokousává ods slabších soupeřů výše, až....
Podivný sloh (viz recenze Ondruly) tomu také moc nepřidá - tady si tipnu na nedobrý překlad.

27.08.2020 1 z 5


Invaze Invaze Simon Scarrow

Druhý spin-off ze série Kato. A rovnou musím říci, že povedenější než Aréna. Británie prostě tak nějak k téhle sérii patří. Figulus je sympaťák i s vlasy potřenými vápnem. Boj s brutálními druidy není černobílý a i Figula občas hlodají pochybnosti. Já jsem spokojen.

27.08.2020 5 z 5


Pád říše římské Pád říše římské Jiří Kovařík

Důstojné zakončení pentalogie. Ona domnělá uspěchanost je zřejmě způsobena chybějícími či útržkovými prameny. Autor kompiluje dostupné zdroje a předkládá je mimořádně čtivou formou. Pozor! Nepodbízí se, ani nijak nepřikrášluje dané informace. Já jsem spokojen - co jsem chtěl, to jsem dostal.

27.08.2020 5 z 5


Legie římského impéria Legie římského impéria Jiří Kovařík

Co dodat? Kovaříkovy knihy se čtou samy. Nejsilnější část je pravděpodobně židovské povstání a pád Jeruzaléma. Těším se na pátý díl. Nemohu než dát plný počet.

22.07.2020 5 z 5


Křížové výpravy Křížové výpravy Antony Bridge

Přiznávám se bez mučení, měl jsem ze začátku strach, že se čas vydání projeví na čtivosti. Naštěstí se tak nestalo. Bridge píše poutavě a umí čtenáře vtáhnout do děje. O daném období mám něco načteno, ale dozvěděl jsem se spoustu dalších zajímavostí. Pár drobných výhrad bych měl k překladu a poněkud hůře čitelným mapkám, ale to jsou opravdu jen drobnosti.

22.07.2020 5 z 5