Křížové výpravy

Křížové výpravy https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/42386/bmid_krizove-vypravy-Ins-42386.jpg 5 98 19

Devět století staré a 200 let trvající drama křížových výprav, drama brutální, krvavé i romantické téma vzrušující nejen pro bitvy a mnohá dobrodružství, ale především proto, že se při nich dramaticky setkaly a střetly tři civilizace, západoevropská, byzantská a islámská.

Žánr:
Literatura naučná , Historie

Vydáno: , Academia
Originální název:

The Crusades , 1980


více info...

Přidat komentář

1871
02.08.2023 4 z 5

Nelehké, ale poutavé čtení. Pro mě poučné. Je dobré se podívat na vlastní historii, kdy vidím, že i pokroková Evropa má barbarské a brutální kořeny.

OndreK
25.06.2023 5 z 5

Křížové výpravy od Antonyho Bridge jsou skvělým čtivým dílem. Autor šikovně popisuje průběh křížových výprav do svaté země a snaží se události zasazovat do hlubšího kontextu historického dění. Kniha je čtivá a spíše populárně naučná. Jsou to hlavně takové stručnější dějiny tohoto složitého a drsného období střetu náboženství a kultur. Určitě doporučuji všem zájemcům o tuto problematiku jako takové vstupní dílo, stojí to za to.


Kozel
28.11.2022 5 z 5

Pokud bych měl definovat skvěle vybalancovanou populárně-naučnou knihu o dějinách, pak myslím, že dílo Antonyho Bridge by bylo příkladem přímo perfektním. Brilantní a skvostné vyprávění. Autorův vyprávěcí styl je vyloženě strhující a tento velkolepý příběh Křížových válek před očima přímo ožívá. Každá stránka je naplněná fakty známými i méně známými, aniž by čtenáře zahltily nebo přesytily. Ač se nejedná o syntézu dějin, ani vědeckou monografii jako takovou, nýbrž vyloženě "vyprávění", přesto Antony podává období Křížových válek pohledem, jaký málokdo z čtenářů kdy slyšel. Všechno završeno takovým tím lehkým britským podtónem.

Onen pohled není zrovna ke cti středověké Evropě. Hlavně teda Francouzům (do nich si vždy rád rýpnu, pardon). Těch dvě stě let úplně změnilo tehdejší svět a jeho celkové pokračování do budoucna. Válka, určitým způsobem trvající dodnes, mezi dvěma světy zapříčinila pád jedné vyspělé civilizace. Ač Kruciáty snad nikdy neplnily svůj prvotní účel, ukázaly mnoho kontrastů, omylů, chyb, nesrovnalostí tehdejšího světa a...ironie nejenom osudu. Maďaři by mohli sáhodlouze vyprávět o tom, jak se přes ně valily armády směrem na Byzanc. Byzantinci mají mnoho co říct o tom, že by bylo lepší řešit věci sám. Němci by mohli vypravovat o tom, kterak dát vzniknout antisemitismu. Italové by mohli vyprávět, že peníze jsou na prvním místě, i když městské hradby padají k zemi. Richard Lví srdce a Saladin by snad dodali něco o tom, jaké je to být největšími hvězdami. Čingischán, ten dobře ví, že revoluce přichází zezdola. Francouzi dobře ví, co je to sekularizace, protože pro ně je křesťan jako muslim nebo mamlúk. Nemálo zajímavé, krom samotného dění jsou profily jednotlivých zásadních aktérů.

Řečeno samozřejmě s nadhledem. I ten je ovšem součástí této knihy, která slavné Křížové války podává skutečně osvěžujícím, čtivým a nanejvýš poučným způsobem. Ačkoliv je to kniha poměrně krátká, její přínos počet stran dalece přesahuje. Stejně jako těch několik kruciát svým významem a důsledky dalece přesáhlo ono období dvou staletí. Kniha hodná doporučení. Kniha, která má i po 40 letech od vzniku potenciál nadchnout pro dějiny.

janamaluveckova
18.09.2022 5 z 5

A) čte se jako román, B) extrémně poučné, C) budete se za Západ stydět.

Arcticus
21.12.2020 5 z 5

Nekomplikovane a populárne podaná stručná história križiackych výprav pomôže problematike porozumieť i tým, ktorí o nej nemajú hlbšie znalosti. Ako základ pre štúdium križiackych výprav určite odporúčam.

Vydra57
06.12.2020 5 z 5

Úžasná kniha, tak jak píše Thorir, člověk se dozví spoustu informací, mistrovstvím spisovatele se stane účastníkem děje a vždy znovu může přemýšlet o člověku , bytosti tvůrčí, ale plné krutosti a touhy po krvi. Osobně mě nadchly jiskřičky humoru v tomhle příběhu plném smrti a zabíjení.

thorir
18.10.2020 5 z 5

„Od chvíle kdy Godefroi z Bouillonu opustil Lotrinsko, uplynuli tři roky, ale on i křižáci, kteří přežili útrapy cesty, došli k cíli. Byli hladoví, vyčerpaní a v cárech a zanedlouho měli znovu prokázat své vražedné sklony a své barbarství. Ve chvíli, kdy hleděli přes údolí, které je dělilo od nejsvětějšího města na světě s jeho medově zbarvenými kamennými zdmi, shluky střech a s velikým Skalním dómem, který vypadal stejně nádherně jako Šalomounův chrám, za který jej mnozí považovali, nebyl mezi nimi jediný, který by nebyl dojat do hloubi duše, a mnozí měli v očích slzy. Bůh neopustil svůj lid.“

Lehké, čtivé, výpravné, plné zajímavých historických faktů, tak lze v krátkosti charakterizovat tuto knihu. Autor vypráví poutavý příběh, příběh odvahy a naděje, nezdolné víry a absolutní morálky, ale zároveň absolutního fanatismu, náboženského vytržení a strachu a viny tváří v tvář Bohu. Příběh z magického světa, podmanivého blízkého východu, opředeného legendami. Byl to svět absolutní, svět plný kontrastů, plný krutosti, ale zároveň plný krásy a naděje na nový začátek na konci světa. Svět, kde náboženské slovo dokázalo vyvolat hromadné vize, posílit nebo zadupat morálku vojska, ovládat davy. Svět, kde, z pohledu Evropana, naděje a touha po novém začátku hnala muže a ženy na okraj světa.

Autor čtenáře seznamuje se základními daty, událostmi a postavami, od začátků tažení, plného naděje, po neveselý závěr a fatální konec. Popisuje první neúspěchy, armády bez vedení, fanatický dav. Ukazuje první, skoro nečekané, úspěchy, zakládání křižáckých států, roztříštěnost křižáků. Fascinující jsou vnitřní boje mezi evropskými křesťany, člověk si až říká, co by bylo, kdyby se tehdy dokázali domluvit. Neméně fascinující je též pak vhled do uvažování dobového člověka, člověka účastnícího se výpravy na konec světa, všechny jeho naděje, strachy, víry, pocity, názory, něco je stejné s dneškem, něco je naprosto odlišné. Ukazuje náboženství jako středobod jedince té doby. S pocitem jisté marnosti pak čtenář prožívá ústup a konec křižáckých států.

Kniha je lehká a čtivá, lze doporučit všem.

petr8837
22.07.2020 5 z 5

Přiznávám se bez mučení, měl jsem ze začátku strach, že se čas vydání projeví na čtivosti. Naštěstí se tak nestalo. Bridge píše poutavě a umí čtenáře vtáhnout do děje. O daném období mám něco načteno, ale dozvěděl jsem se spoustu dalších zajímavostí. Pár drobných výhrad bych měl k překladu a poněkud hůře čitelným mapkám, ale to jsou opravdu jen drobnosti.

DraculasLady
24.05.2020 4 z 5

Kdyby se tímhle stylem psali všechny učebnice dějepisu, myslím, že by si k těmto příběhům našlo cestu mnoho dalších lidí. Kniha poměrně rychle vtáhne do děje. Informací je zde ale mnoho, a tak občasné odbočení od hlavní linky kvůli dovysvětlení dost mate. Některé části jsou trochu odbyté, jiné možná až nadbytečně konkrétní. Jako celek ale působí příběh kompaktně a ukazuje tím čtenáři dobu křížových výprav jako na dlani.

Janadvorackova
03.02.2020 5 z 5

Na to, že se popisované věci staly už poněkud dávno, obsahuje kniha hromadu zajímavých informací, leckdy brutálně detailních a ne zrovna hezkých. Podobnosti konfliktů dnešního data s těmi v knize, vám budou připadat znepokojivě známé.

Začátek navodil atmošku. Představte si Evropu skoro celou zalesněnou. V lesích hromada zvěře, není problém narazit na medvědy huňáče. A vlky drzouny, ne moc samotářské, divočáky a zdivočelé bandy různých lupičů a násilníků.
Neexistuje vláda, prakticky. Nejsou města, jen hradiště, kam se můžete uchýlit, když je vám ouvej. Jo, ale někdy také ne. A spory řeší tamní páni - sem tam.
Lidi se nemyjí, proč taky. A cca každý druhý rok mají možnost minimálně zemřít hladem. Strava zdraví moc nepřeje - složením a množstvím. Někdy se holt nedaří.

Zabíjení a smrt obecně je stejnou součástí života a na pořadí dne, jako my dneska vnímáme chytré technologie.
Smrt byla totiž velmi chytrá. Všudypřítomná.
Stejně jako víra, ať už v kohokoli. Dneska bereme víru jako něco, \"čím si někteří obohatí život.\" Jenomže tehdy byla nedílnou, byť ne jednou z nejdůležitějších denních starostí.
Se vzdělaností moc nepočítejte. A s tím šla ruku v ruce zase víra... v pověry a divné věci.
Cestovatelského ducha by v lidech tehdejší doby také jeden hledal těžko. Až na občasné poutníky lidi z domova paty nevytáhli, a pokud jo, hodně je to změnilo.

Když cestovat začali, poznávali cizí kraje, zvyky a odlišnosti za cenu krve vlastní i cizí. Plenění, vraždy, znásilnění, pečení dětí, kanibalismus, různé druhy rafinovaného mučeníčka, zastrašování nepřítele (sekáním hlav a házením jimi přes hradby do obléhaného města) - oblíbená kratochvíle krvelačných... lidí.

Kniha se dá brát i jako příběh, ale spíš jde o zajímavou historickou sondu :).

Adelajda_4
05.05.2017 5 z 5

Velmi dobrá kniha, která v kostce shrnuje historii křížových výprav, myslím si, že tuto problematiku osvětlí nejen studentovi historie, ale i úplnému laikovi.

tarasnica
18.04.2017 4 z 5

Hezky napsáno, mnohdy velmi poutavě. Občas bylo ale na mě (můj problém) různých údajů a krkolomných jmen víc než dost :)

Boby17
11.12.2016 5 z 5

Moc dobrá knížka, která v kostce shrnuje dvě století bojů křesťanů a muslimů o nadvládu nad Jeruzalémem a Svatou zemí. Také poučný příběh o náboženské zaslepenosti, omezenosti a bigotnosti - jako příklad může sloužit osoba Renauda z Chátillonu, magora a válečného štváče.

lucievach
28.04.2016 4 z 5

určitě doporučuji jako populárně naučnou knihu, u které zapomenete, že nectete roman - to vám ale dojde po deseti řádcích, kdy kandidáta na hlavního hrdinu minimálně setnou či ho tak dlouho krmí vlastním masem dokud nezemre... romantika to rozhodně není :)

Adapa
29.09.2015 5 z 5

Velmi povedená knížka, která stručnou formou bez zbytečných odboček podává kompletní přehled Křížových výprav od počátku, přes rozmach až po smutný konec. Kniha je čtivá, neni plná nudných údajů, letopočtů apod.
Všem, kdo se chtějí seznámit populární formou s touto tématikou bych tuto knihu doporučil.

Gizminek
13.09.2013 5 z 5

Nedokáži zhodnotit přesnost historických údajů, na to nemám znalosti. Ale z hlediska čtivosti, zajímavosti a poučnosti je to velice přínosná kniha. Čte se téměř jako beletrie, velice se mi líbil autorův styl. Je to popis Křížových výprav v kostce a přesně to jsem hledala.

_Berry_
30.10.2012 4 z 5

Hodnotit toto dílo pro mě není vůbec snadné. Na jedné straně se jedná o knihu, jež ve mně jako první před mnoha lety zažehla vášeň k tématice křížových výprav, avšak dnes již jen těžko mohu přehlížet její znatelné nedostatky. Nehovořím ani tak o přílišném zestručnění a zjednodušení popisovaných událostí, což je vzhledem k malém prostoru zcela pochopitelné, ale o nepřesnostech a vyložených chybách v textu. Právě proto se na Bridgeovy Křížové výpravy v současnosti dívám spíše jako na poutavé a čtivě psané vyprávění, než jako na odbornou publikaci, a jako takové je i budu bodovat.

"Jak čas míjel a anatolské slunce stoupalo na modrém a bezoblačném nebi stále výš a výš, stávalo se horko pro muže v brnění téměř nesnesitelným a křesťané začali uvažovat, zůstane-li pod neustávajícími sprškami tureckých šípů vůbec někdo z nich na živu. Ústup však byl nemožný a vzdát se nepřicházelo v úvahu, takže se s odvahou, která byla snad jejich největší ctností, rozhodli zemřít v boji. Někteří padli, ale krátce po poledni se objevili v oblaku prachu na severu jezdci, sotva viditelní a podivně se vlnící ve žhavém oparu. Turecký útok ochabl. Sultán věděl, že noví příchozí nemohou být Turci. Neměl v tomto kraji zálohy. Až do tohoto okamžiku se domníval, že bojuje s celou křižáckou armádou a že ani oni nemohou očekávat posily."

Komnenos
30.11.-0001 4 z 5

Čakal som suché fakty a ostal som milo prekvapený. Zaujímavo, pútavo je tu v kocke podaná celá história križiackych výprav.

tuldas
30.11.-0001 3 z 5

Celkem poutavě napsane drama za pouižiti literatury faktu,popisuje všechny křižácké výpravy do Svate země,důvody,příčiny vzniku a následky.