Zrádcové Říma

Zrádcové Říma https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/457647/bmid_zradcove-rima-gpD-457647.jpg 4 74 17

Orel série

< 18. díl >

Píše se rok 56 n. l. Generál Corbulo shromáždil pro válku s Parthií vojsko o síle dvaceti tisíc mužů. Druhá pretoriánská kohorta pod velením veteránů tribuna Catona a centuriona Macrona je připravena k boji. Ovšem pomocné oddíly, jež neprošly kvalitním výcvikem a chybí jim dobrá výstroj, připravené nejsou. Římané se nemohou nejméně do zimy vydat na pochod, protože by je čekala jistá porážka. Generál se rozhodne pro úskok. Vyšle k parthskému králi poselstvo vedené Catonem, který má dojednat mírovou smlouvu. Podmínky, jež římská strana navrhuje, jsou ovšem pro Parthy nepřijatelné a skutečným účelem mise je králi po jistou dobu zabránit, aby se svým vojskem zaútočil na generálovy oddíly. Jenže legionářům jako by přestala bohyně Fortuna přát. Cato se brzy na vlastní kůži přesvědčí, že nebezpečnějším nepřítelem než parthský král je zrádce v jeho vlastním poselstvu. A Macro musí obstát v situaci, která bude obrovskou zkouškou jeho odvahy a vojenského umu. Zrádcové Říma jsou osmnáctým svazkem autorova románového cyklu Eagles of Empire (Orli říše).... celý text

Žánr:
Literatura světová , Historické romány

Vydáno: , BB art
Originální název:

Traitors of the Empire , 2019


více info...

Přidat komentář
Mystifica
Mystifica
05.10.2023 4 z 5

Příběh byl opět trochu odlišný a hrdinové prožívalo trosku jiné dobrodružství. Opět to byla zabava.

harrym
harrym
31.01.2023 3 z 5

Je trošku cítit, že autorovi zvolna, mírně, nenápadně, dochází dech. Čtení nabírá a má repetitivní charakter. Popravdě, nevím kolik dílů chce ještě napsat, materiálu pro děj je ještě víc než dost - tak nejmíň na 40-50 dílů celkem. A povstáním Boudiccy to skončit nemusí. Cato se narodil pravděpodobně v roce AD 25, Macro v roce AD 10.
Oba tedy bez problému mohou ještě dožít konec vlády Nera (AD 68), "oblíbence" Vitellia jako císaře (AD 69), i nástup Vespasiana jako císaře (AD 69).


panPatejl
panPatejl
03.01.2023 5 z 5

Po přečtení podobné literatury z tohoto období musím vyzdvihnout poutavost vyprávění, kontinuální kvalitu, obraznost bitev i (co můžu posoudit) faktickou přesnost. Udržet vše zmíněné, bez výrazných škobrtnutí tolik dílů, je obdivuhodné. Klobouk dolů a těším se na další pokračování!

Peter73
Peter73
01.08.2022 5 z 5

V poradí 18. kniha o legionároch Cato a Macro. Človek by čakal, že autor už vyčerpal všetky nápady, avšak opak je pravdou. Kniha je perfektná, dobre sa číta, nie sú žiadne nudné pasáže. Autor sleduje dve dejové línie, ktoré príbeh zakčnili, ku koncu sa spoja a vyvrcholia peknou bitkou, kde hra Cato prím. Kniha pobavila, teším sa na ďalší diel.

soukroma
soukroma
07.06.2022 4 z 5

Čtivé, napínavé a zajímavé jako vždy: tentokrát nejde přímo o nějakou válku, ale na jedné straně jde o "vojenskou akci nápravy odbojného města" na druhé straně o "mírové" poselství k parthskému králi, největšímu nepříteli Říma, před nadcházející válkou.
Macro a Cato vyrážejí z Tarsu každý sám na svoji misi a řeší nejrůznější až smrtící zapeklitosti, mj. také vzpouru přímo uvnitř římského vojska (podnícenou zrádcem z vlastních řad). Na konci se ale rozdělí zřejmě nadlouho, jak profesně, tak geograficky, takže smutek. 75%

MartinvonHau
MartinvonHau
24.05.2022 3 z 5

Sbohem Cato, sbohem Macro. Bylo mi s vámi dobře, prožil jsem s vámi spoustu dobrodružství v celé římské říši, společně jsme vyklouzli z nejrůznějších nástrah a nebezpečenství, držel jsem vám palce, když vám šlo o krk, ale už to stačilo. Je to pořád slušně napsáno, má to spád a švih, ale mě to prostě nebaví. Už je toho moc, už se prostě na vaše dobrodružství netěším a čím dál častěji jsem se přistihl při tom, že počítám, kolik stránek mi schází do konce. A to i přesto, že jste se kluci tentokrát rozešli a zažívali sólo akce. Nezlobte se na mě, ale už mě to prostě nebaví. Budu na vás vzpomínat v dobrém, ale další knihy vynechám.

apq
apq
23.03.2022 5 z 5

Po dlouhé době jsem se vrátila k této sérii a kniha mě vůbec nezklamala. Stále napínavé od začátku do konce.
P.S. jsem zvědavá, jestli autor někdy tuto sérii ukončí.

vincek1
vincek1
20.02.2022 5 z 5

Opět, alespoň pro mne, výborná kniha. Hrdinové opět excelují a prožívají zajímavá, pokud to s nimi nemusíte prožít "naživo", silná dobrodružství. Mám připravenou další, následující knihu a moc se na ni těším. Nejdříve si, ale přečtu něco současného, aby mozek trochu pracoval a nesoustřeďoval se jen na to jak mne uchovat při životě. Doporučuji.

hanzmb
hanzmb
12.12.2021 4 z 5

O něco lepší díl než předcházející. Rozdělením hrdinů autor zvýšil pestrost a zajímavost. Je ale vidět, že vyčerpal nápady a mele dost z posledního. Záchrana Catona a závěrečná bitva tažení nejsou vůbec propracované. Vysloveně triviální vyřešení i na tento druh literatury.

petr8837
petr8837
19.11.2021 4 z 5

Dobré, pořád dobré...Cato a Macro občas sami, občas spolu. Kupodivu fungují i samostatně, samozřejmě ale tam ta chemie chybí. Solidní četba, Scarrow nám zase ukazuje nejen další tvář římské legie, ale i vzdálené končiny na východě spojené s orientální despocií. Překlad občas trošičku zaskřípe, ale není to žádná divočina. Je to takový poctivý obídek, v poctivé restauraci. Napapáte se, spokojeně zafuníte, ale neutíkáte se do kuchyně poklonit kuchaři.

Lolila
Lolila
08.11.2021 5 z 5

Táto séria ma stále baví. Cato a Macro sa v tejto časti rozdelia, každý plní inú úlohu. V prvej časti prevláda skôr diplomacia, ale potom sa dej rozbehne a nechýba napätie a akcia. :-) Už sa teším na ďalšiu časť.

Jerry.69
Jerry.69
19.10.2021 3 z 5

Tento díl bych rozdělil na dvě části.
První polovinou knihy je třeba se trošku prokousat, přeci jen osmnácté pokračování série už začíná být na obsahu knih znát (z mého pohledu). Druhá polovina už je to svižné, dobrodružné a zajímavé čtení. Jako celek spíše slabší díl, nicméně stále velmi dobré čtení, kdy znalec předchozích dílů rychle naváže. Jako seznamovací knihu s osudy hlavních hrdinů bych jí však nedoporučil.

klokan.1905
klokan.1905
29.09.2021 5 z 5

Zrádcové Říma...
Je to těžko uvěřitelné, ale toto je v pořadí již osmnácté pokračování ze série Orel... A kdo jednou otevře první díl této série s názvem Pod znakem orla, tak skončí u tohoto, v současné době posledního, dílu... Koukal jsem, že se brzy můžeme těšit na díl devatenáctý - s názvem Vyhnanství... Musím zmínit obaly knih, fakt luxusní... Tohle se nakladatelství BB art opravdu povedlo...
Autor začal tuto sérii rokem 42 našeho letopočtu, nyní jsme se dostali již do roku 56... Generál Cordubo sice shromáždil pro válku a Parthií vojsko o síle 20 000 mužů, ale řadě z nich chybí potřebný výcvik... Potřebuje tedy získat čas... Z tohoto důvodu se rozhodne, že k parthskému králi vyšle poslelstvo, které se má pokusit vyjednat mírovou smlouvu... Vyjednáváním je pověřen náš hlavní hrdina Cato...
Historické romány Simona Scarrowa jsou zárukou špičkového čtení... Milovníkům historických románů mohu tuto sérii s klidným svědomím doporučit ke čtení... Musím však zmínit, že v případě, že byste chtěli knihy v tištěné podobě i vlastnit, tak některé z dílů jsou těžko sehnatelné, případně za hodně vysokou cenu... Obraťte se proto na veřejné knihovny, kde jsou knihy k zapůjčení...
U mě jak jinak než za pět hvězdiček a těším se na pokračování...

OlafSveinsson
OlafSveinsson
09.07.2021 4 z 5

Zase jeden z dílů, kde není tolik bojových akcí a převládá spíš diplomacie. Ať už s vnějšími nebo vnitřními nepřáteli Říma. Na východní hranici Říma se zase osudy obou hrdinů rozdělí a každý čelí svému nebezpečí.
Na začátku příběhu je dokonce můžeme sledovat i v jejich civilním životě. A tahle krátká kapitola mě vlastně bavila ze všeho nejvíc.

RaDaR26
RaDaR26
16.06.2021 3 z 5

Je to skvělá série, ale v posledních dílech jde kvalita trochu dolů. Začíná se to trošku v něčem opakovat. Snad návrat k lepšímu přijde s návratem do Říma. Mělo by to být brzy velmi zajímavé, bude-li se autor držet historie...

nero 13
nero 13
16.06.2021 5 z 5

Orlí série už nám nabobtnala na 18 dílů ale mně to pořád baví, v tomto díle mají Cato i Macro každý svou vlastní těžkou misi a opět se setkají až na konci knihy, zapomněl jsem napsat že se Macro oženil a zvažuje odchod z armády a návrat do Británie kde má jeho matka hospodu.
Díval jsem se že Simon Scarrow už má napsaný 20 díl odehrávající se znovu v Británii a vše nejspíš spěje k uzavření celé série slavným povstáním Icenské královny Boudici, se kterou se Cato a Macro seznámili ve třetím díle Orel na lovu.

Jarond
Jarond
08.04.2021 4 z 5

Pořád zábavné, dobře se to čte. Je ale stále více cítit něco jako vyčerpání tématu. Slabší 4*.

Autorovy další knížky

Simon Scarrow
britská, 1962
2010  87%Pod znakem orla
2012  90%Orlova kořist
2011  89%Orel na lovu
2010  88%Vítězství orla
2014  87%Gladiátor

Kniha Zrádcové Říma je v

Právě čtených1x
Přečtených97x
Čtenářské výzvě3x
Doporučených4x
Knihotéce92x
Chystám se číst27x
Chci si koupit9x