Pavla2 Pavla2 komentáře u knih

☰ menu

Neviditelné kořeny Neviditelné kořeny Hynek Čapka

Výborná kniha s poutavým dějem a postavami dýchajícími životem, se zajímavými detaily z naší historie. Kniha má dva začátky, jeden ve 30. letech ve Zlíně na vrcholu slávy Baťových závodů a druhý za revoluce v roce 1989, ale společně tvoří jeden košatý příběh, velmi nápaditě propletený a ještě lépe zakončený.

21.08.2023 5 z 5


Jako zabít ptáčka Jako zabít ptáčka Harper Lee

Z dnešního pohledu by byla kniha brána jako kniha o rasismu, ale to vás napadne až po dočtení. Při čtení se prostě jen setkáváte s tolerantními a netoleratními lidmi, s předsudky, lidskou malostí a primitivismem nebo naopak s vekorysostí a nezaujatostí, s laskavostí nebo s nenávistí. O rasismu toho tento příběh vypovídá a vysvětluje víc, než jakákoliv dnešní rádoby angažovaná literatura na toto téma.

20.08.2023 5 z 5


Vyhnání Gerty Schnirch Vyhnání Gerty Schnirch Kateřina Tučková

Komentáře k této knize zde nejsou skoro nikdy krátké. I to svědčí o složitosti a náročnosti tématu, který si autorka vybrala. Já se naopak pokusím být stručná: myslím, že se jí téma podařilo maximálně vytěžit a přetavit v mimořádnou knihu.

20.08.2023 5 z 5


Žítkovské bohyně Žítkovské bohyně Kateřina Tučková

Detailní práce s historickými reáliemi, která se je přesně vybalancovaná tak, aby šlo o zajímavé poznávání a nikoliv o nudné poučování. Možná to u někoho tuto hranci překročilo, u mě to bylo tak akorát. Život v jednom koutě Moravy, z jehož těsné blízkosti pocházím, je popsán velmi realisticky precizně a povahové charaktery a "životní styl" kopaničárů zcela podle pravdy, ať se to místním líbí nebo ne.

20.08.2023 5 z 5