Parus Parus komentáře u knih

☰ menu

Poslední přání Poslední přání Andrzej Sapkowski

Zaklínač je fantasy odehrávající se ve smyšleném světě, který je do velké míry inspirovaný středověkým světem. Některé věci jsou podobné jako v Hobitovi - třeba převzatí elfové, trpaslíci a stejně tak nechybí čarodějové. Tento svět je taky plný magie a všelijakých příšer často, ale nejenom, pocházejících ze slovanských mýtů.
Geralt z Rivie (hlavní postava v knížce) je zaklínač - nájemný zabiják těchto příšer. Zaklínači byli rekrutováni z malých osiřelých chlapců a museli si projít tvrdým bojovým výcvikem a nebezpečnými mutacemi umožňujícimi nadlidské schopnosti (jako např. lepší smysly, výdrž, ovládání základní magie), které mnoho z nich nepřežilo. Z těch kteří přežili se stali zaklínači toulající se po světě a vydělávající si na živobytí zabíjením monster. I přesto, že se jedná o službu, bez které se hodně lidí neobejde, byli zaklínači odsouzeni k životu na kraji společnosti, kdy hodně lidí k nim chová jak strach, tak i odpor a pohrdání a má je za prašivé proměněnce.

První Zaklínač - Poslední přání je soubor šesti povídek + prologu. Mezi těchto šest povídek je vmezeřeno sedm Hlasů rozumu, krátkých kapitol, které narozdíl od samotných povídek následují v chronologickém po sobě jdoucím pořadí (Hlas rozumu 2 se časově odehrává po Hlasu rozumu 1 a před hlasem rozumu 3) s tím, že ve skoro každém Hlasu rozumu je nakousnuta nějaká Geraltova vzpomínka, která je rozebrána v následující povídce, která vysvětluje jak to doopravdy bylo.

Zaklínač je dosti násilný, satirický (některé povídky jsou parodiemi na pohádky) a přijde mi, že se snaží mít i hlubší význam. Knížka je plná různých postav, které jsou dobře zapamatovatelné. Andrzej Sapkowski detailně popisuje souboje plné šermířských technik, postavy i okolní krajinu, díky čemuž si člověk udělá dobrý obrázek a mě osobně to vyhovovalo.

Nejsem moc velký fanoušek fantasy, ale Zaklínače rozhodně doporučuji.

Škoda jen, že něco tak skvělého jako Zaklínač se ještě nedočkalo důstojné filmové nebo seriálové adaptace. Aspoň, že ty hry jsou fajn. :)

14.08.2023 5 z 5


Zlatá horečka Zlatá horečka Pierre Berton

Hodně chaoticky napsaná knížka. Kdybych neměl rád Divoký Západ, tak bych ji nejspíše nedočetl.

14.08.2023 3 z 5


Moudrost lesa Moudrost lesa Peter Wohlleben

Knížka vysvětluje mnoho věcí týkajících se lesů a jejich ochrany a poukazuje, že to čemu jsme zvyklí říkat les jsou často úplně poničené prostředí, které toho mají s lesem společno jen velmi málo. Protože autor píše o lesích středoevropských, píše o lesích našich.
A je pravda, že třeba já jsem hluboce znepokojen stavem našich lesů.

08.08.2023 5 z 5


Morový testament Morový testament Vlastimil Vondruška

Chytrá napínavá detektivka ze středověkého prostředí.

08.08.2023 4 z 5


Zločin na Bezdězu Zločin na Bezdězu Vlastimil Vondruška

Moje první kniha od autora. Není to nic, co by mi zůstalo dlouho ležet v hlavě, každopádně je to hodně čtivé a zábavné. Taková chytrá detektivka ze středověkého prostředí, která stojí za přečtení.
V tomto konkrétním dílu je hodně postav, takže trvá než se člověk trošičku zorientuje kdo je kdo.

08.08.2023


10 000 kilometrů pěšky Jižní Amerikou 10 000 kilometrů pěšky Jižní Amerikou Jan Rendl

Pozn.: V knize je popsáno pouze 5 000 km cesty.

Největší problém knížky je podle mě v tom, že nedokáže čtenáři udělat moc dobrý obrázek Jižní Ameriky, což bych od cestopisu očekával. Autor se hodně věnuje svým příhodám a setkáním s různými lidmi, ale moc toho nepíše o krajině, kultuře atd. Například autor prošel hodně zajímavými městy, ale i kdybych si jako čtenář dokázal zapamatovat některá tato města, po přečtení knihy toho o nich nebudu vědět skoro nic. Stejně tak autor moc nepopisuje prostředí, takže někde člověk ani nezjistí, jak to tam vypadá. To na některých místech zachraňují fotografie, které cením.
Autorovy příhody a setkání zabírají většinu knížky. Je fajn, že tam jsou, ukážou jak to chodí při takovém cestování a udělají obrázek o tamních lidech, každopádně by chtěly zestručnit.
Autor v knize někdy zmiňuje svou minulost a píše i nějaké ty věci o sobě. Já osobně jsem si k němu moc sympatií nevytvořil, každopádně je dobrý, že dokázal vůbec podniknout něco takového.

27.07.2023 3 z 5


O vlcích a lidech O vlcích a lidech Barry Lopez

Kniha se skládá ze čtyř částí:
1. Obecný popis vlka, jeho chování, sociální struktury...
2. Vlk v indiánské kultuře
3. Historie vybíjení vlků v Severní Americe
4. Vlk ve středověké mytologii a kultuře

Už ze začátku musím upozornit na velmi špatný překlad knihy. Hodně kostrbaté věty, nesmyslná slovní spojení.

První část knihy mě bavila a nějaké věci jsem se přiučil, nicméně se z velké části jedná o takové informace, které jdou velmi snadně najít skoro všude.

Druhá část byla značně horší. Skoro vůbec mě nebavila a občas jsem i přeskočil nějakou tu stránku. Autor se hodně opakoval a i přesto, že Indiány mám rád, tyto typy věcí mě nezajímaly a daly by se dost zestručnit.

Kvůli třetí části jsem si knihu pořídil a z celé knihy mě zajímala nejvíce. Každopádně jsem čekal, že se v ní autor bude více zabývat obecným dopadem vlků na lidi a naopak, než jen historií pronásledování vlků v Severní Americe. I přesto tato část stojí za přečtení a připomene nebo donutí si uvědomit člověka, co za svinstva lidi přírodě a zvířatům dělali, umí dělat a dělají.

Poslední část byla katastrofa. Tento typ informací bych v životě úmyslně nevyhledával, navíc jsou to často věci vyvozené autorem, které můžou být věcí názoru. Kapitolu jsem nezvládl dočíst.

07.07.2023 2 z 5