ondrejxbooks ondrejxbooks komentáře u knih

☰ menu

Srdcerváči. Kniha 5 Srdcerváči. Kniha 5 Alice Oseman

Srcervace jsem cetl pred 2 a pul lety, bylo mi asi 14, a absolutne jsem je zral.
pred asi dvema lety vysla adaptace. Nejspis uz jsem nekde zminoval, ze s ni mam problem. Moc jsem se na ni tesil, ale v moment, kdy vysla, jsem dosel k nazoru, ze na ni koukat nepotrebuju. Ten fandom je nechutnej, cely ten serial sexualizujou. Herci mi nesedli, nikdy NIKDY se nesmirim s castem Tori a hlavne Michaela (brecim). A vlastne mi nejvic vadilo to, jak zacali vsichni knizni predlohu cist az po zhlednuti serialu, predtim to vlastne byla takova uzavrena fanbase, kdezto ted Srcervace znaji vsichni. Nerikam ze je to spatne, ale me
ted jsem o dva roky starsi a vidim to zas jinak. Uz 2× jsem cetl Solitaire, jednu z mych nejoblibenejsich knih. Ta kniha je uchvatna. Ma vsechno a porad nechapu, jak je skvela. Kdyz jsem cetl paty dil Srdcervacu, neustale jsem mel v hlave srovnani s prave Solitaire. Jak muze tak genialni knihu zastinit vlastne detinsky pribeh? Kde je ta hloubka? KDE JE TORI?
u pulky knihy jsem dost cringoval, u druhe jsem nevedel, co si myslet. Nevim, jestli se mi to libilo nebo ne. Mozna je tahle recenze zla a znim jako strasny hater, ale ja to tak citim. Nevim, co si o knize myslim.
vlastne jsem ji dost cetl pro sve 14 lete ja. Myslim, ze bych byl nadseny. Ted uz tak nadseny nejsem, ale nemuzu rict, ze by se mi kniha nelibila. Asi nemuzu rict, ze by mi neco dala, coz od knih chci a ocekavam.
overall ale: moc cenim formu komiksu, vim, kolik to da prace. Tema se za me tolik nepovedlo, nejaky pohled na prvni sex je tabu a melo by se resit, ale tady mi to nesedlo a prislo mi to strasne povrchni a cringe. Plus musim zminit preklad zvuku, jakoze "soup" a "sed" a takovy veci jsou sileny a musel jsem je rozdychavat:D. Pokud hledate nejakou blbinu na par hodin cteni, tohle je fajn moznost. Pro me je tezky to nesrovnavat se Solitaire (a dalsimi bangery), ale pokud je vam treba kolem tech 14, you'll love it.
a ocente moji supr abstraktni animaci, delal jsem ji na ekologii. dik. a taky dekuju Humbook blogerum , pac mam knihu na spolupraci. MILUJU VAS

25.03.2024


Solitaire Solitaire Alice Oseman

Soliaire je jedna z mych nejoblibenejsich knih.
Pokud mate radi Alice Oseman a jdete do knihy kvuli Srdcervacum, zpozornete. Tahle knihs je totiz uplne odlisna. Je mohem vic temnejsi a celkove je v ni celkem dost TW, tak bacha:P.
Cely pribeh se Tori, coz je za me ta nejlip napsana postava v cely ya literature. Asi to tak nebude citit kazdy, ale podle me je hrozne relatable a uplne jsem se s ni ztotoznoval. Jeji myslenky i nazory jsou hrozne dobry a hrozne k ni sedi. V nejakem postu (bohuzel uz si nevzpominam v jakem) Alice psala neco jako ,,tori is my 2014 emo girl" a ja to TAK miluju. Ta veta charakterizuje celou knihu.
Asi necekejte basic contempo. Dostanete spoustu jinych, taky skvelych, veci. Ta kniha neni o romantice ani o nejakym extra deji, ale o lidech a emocich. Obcas se smejete, obcas brecite a obcas nic necitite.
Solitaire jsem cetl uz 2x (jednou v puvodnim vydani) a porad knihu miluju. Pokazde jsem na ni nahlizel trochu jinak, ale porad me hrozne bavi.
Takze pokud nevite co cist, urcite zkuste. Je to hlubsi ale temnejsi, ale uplne uzasny:P.
zw knihu dekuju #humbookblogeri #spoluprace

01.09.2023 5 z 5


Touha Touha Tracy Wolff

touha je TAK DOBRA

decka realne ja tu knihu miluju. Ja vlastne uz nevim, jestli jsem do ni sel seriozne nebo ne, jestli jsem ji vubec pri cteni bral seriozne, ale strasne me chytla.
Jazyk je uzasny fr, furt musite cist dal a dal. Taky hrozne cenim kratoucky kapitoly, diky kterym dej jede a vy se ani na minutu nenudite.

postavy jsou crazy. I po tech 500 stranach si nepamatuju jmeno te hlavni hrdinky (grace nebo macy, jedna z nich idk). Ale Jaxon!! miluju fr. On je hrozne dobre napsany. Hlavne ta chemie mezi nim a Grace/Macy je supr. CELOU dobu jsem se culil:P.

Romantika byla, jak uz jsem zminil, moc fajn. Ten jejich vztah byl takovy dost pofiderni, ale zaroven vlastne hezkej. Akorat mi prisel dost uspechany.
Jediny, co mi malinkato vadilo, byl magicky system. Jakoze upiri omg, ale draci?? V jednom svete??? wtf.

Celkove ale doporucuju. Nesedne to kazdymu, na druhou stranu byste to mohli zkusit. Je to proste takovy moderni originalni twilight:P.

za knihu MOC dekuju #humbookblogeri #spoluprace @endlessbibliophile @humbook_blogeri

21.06.2023 4 z 5


Bez lásky Bez lásky Alice Oseman

bez lasky je pohlazeni po dusi.
resi se v ni tema asexuality a aromantiky a prestoze to neni uplne nejjednodussi tema, cela ta kniha je napsana tak moc mile, jak jen to Alice Oseman umi.
postavy se mi pod kuzi nijak moc nedostaly, krome jasona a sunila, kteri si me ziskaly a miluju je oba az na strop. jo a taky mam moc rad Rooney, ktera si cely pribeh proste ukradla sama pro sebe. Co treba kniha jen o ni, prosim?
po pribehove strance vam moc nereknu, o cem to je. Deje se tam toho totiz strasne moc. I kdyz se to vsechno toci kolem Georgie, ta kniha neni jen o ni a to mi prislo strasne dobre. Kazda z tech ustrednich 5 postav neco resi a vy si to prozivate s nima, a to na te knize moc ocenuju. Je to mozna typicke ya contemporary, ale ma presah:)
bohuzel bylo v knize par minusu. Jako v kazde Alicine knize bylo v pribehu az nerealisticky moc queer postav. Jakoze mne to vubec nevadi, ale v loveless je to mozna az mic pritazeny za vlasy. Jo a dalsi minus je konec. Prisel mi docela uspechany a na to, jak skvela byla kniha, jsem doufam v neco hrozne smutnyho. Ani ten vesely konec by mi nevadil, tady to akorat bylo fakt zrychleny.
tyhle vsechny minusy ovsem uplne vymazalo to, jak moc byla kniha dobra.
bez lasky je kniha, kterou jsem presne potreboval. Zacetl jsem se a ta kniha uz me nepustila.
Do ty knizky jsem se zamiloval az po usi(jakoze bez lasky a zamiloval jakoze hahaha). A nejakym zpusobem me taky zasahla. Je to presne kniha, o ktery chcete vedet jen vy a nechcete ji nikomu doporucivat, protoze je to proste vase a on by vam ji ukradl.
vrele vsem doporucuju, za me nejlepsi letos vydana kniha:)
za knihu moc moc dekuju #humbookblogeri, spoluprace!

29.12.2022


Čarodějka od Jezera bohů Čarodějka od Jezera bohů Julie Borlová

Carodejku od Jezera bohu jsem sice docetl nekdy v zari, ale nestiham zivot, takze vam sem recenzi davam az ted. To ale rozhodne neztraci na hodnote te knihy, protoze jsem si ji strasne uzil:)
Zacnu vizualem a zpracovanim knihy. Omg-ona je tak hezka?!? Obalku miluju, kouzlo ji dodava fakt, ze ji delala sama autorka. Jo a uplne strasne jsem ocenil smooth paperback (fr nejlepsi paperback, ktery jsem kdy videl):D
Ted uz k jazyku. Kniha se cte svizne, fakt ty stranky hltate, sice to nejde takovym tempem jako treba Kouzla rodu Thornu, protoze se na dej musite docela soustredit, ale furt rychle. Jazyk mi dost sedl, je hrozne krasny, melodicky a autorka si s nim dobre hraje. Pri cteni jsem mel dost Dcera zimy vibe, takze pokud se vam DZ libila, meli byste Carodejku zkusit.
Pribeh jde taky docela rychle, sice neni nijak komplikovany, ale tady mi to vubec neprislo na skodu. Hlavni hrdinka Malvina (omg miluju to jmeno) mi sedla a mel jsem ji dost rad, bez jejiho charakteru by v tom pribehu neco chybelo:)
Atmosferu MILUJU a je to za me nejlepsi vec na knize a bod, kvuli kteremu byste si knihu mei precist. Cely pribeh je inspirovany renesancni Italii a prestoze ja jsem o tematu nic nevedel, dost me zacalo bavit a za shrnuti skutecnych udalosti na konci jsem moc rad. Kniha celkove je moc moc moc mila a doda vam takovy prijemny vibe, kdyz ji ctete.  Strasne moc jsem taky ocenil humor, ktery pribeh taky posunul:)
Knihu jsem si uzil, davam ji 4/5 a uprimne si myslim, ze si zaslouzi vasi pozornost. Spoustu lidi o ni nevi a je to skoda, protoze by se mohla spouste lidem dost libit. A navic koupi podporujete Pointu a cesky autory zejo.
•knihu jsem dostal na spolupraci od autorky, moc dekuju!!

07.11.2022 4 z 5


To není můj problém To není můj problém Ciara Smyth

Pribeh knihy To neni muj problem bavil uz od zacatku. Strasne mi sedl autorcin styl psani, fakt jsem si ho zamiloval a omg, humor te knihy je to nejlepsi, co me mohlo potkat. Strasne jsem se u ni nasmal, sice slo o dost jednoduche a vlastne uplne strasne vtipy, ale muj smysl pro humor jsem ztratil tak v 5. tride, takze mi to seriozne prislo vtipny (timto ten humor vubec nesrhuju, je naprosto uzasny a pokud vam sedne, mate vyhrano a knihu si zamilujete).
Tema sebepozkozovani je tady ale dost spatne vyobrazeno. Mebh se proste necha shodit ze schodu a mysli si, ze se tim vyresi vsechny jeji problemy. Ne. Takhle to proste nefunguje. Ty problemy zustanou a jestese nakupi, a navic fakt neni dobry a prijatelny nechat se zranit, protoze nemam dost casu. Nikomu to zam v te knize neprislo blby a to me u knizky hrozne zamrzelo, pac jinak by byla naprosto skvela.
Zbytek knizky jsem si ale i tak uzival, a MILUJU TU ROMANTIKU NAPROSTO!! Byla strasne dobre napsana a pritom dost nenucena.
Dalsi velky tema byly problemy samotne hlavni hrdinky. Je strasne moc fajn, ze je autorka do knihy dala a uprimne me bolelo jen to cist, natoz ze to Aideen musela prozivat.
Celkove si ale myslim, ze byste knihu meli zkusit. Je to strasne fajn contemporary oddychovka s naprosto skvelym jazykem, takze ji budete mit do par dni prectenou. Za me ma kniha 4/5 a na rereading to nevidim, ale jinak jsem si ji moc uzil

Za knihu moc moc dekuji @humbook #humbookblogeri

03.09.2022 4 z 5


Čarodějnice dřívější a budoucí Čarodějnice dřívější a budoucí Alix E. Harrow

Stale vlastne nevim, co mam o tehle knize napsat. Dala mi totiz vse, co jsem od ni cekal: magii, kterou miluju, sufrazetky, ktere jsou tady strasne dobre popsane, svetla i temna mista, sestersti, rodina, historie. A nabidla toho mnohem, mnohem vic.
Strasne jsem si uzil myslenky hlavnich postav. Moc me bavil jejich overthinking (je ho tam hodne lol), ale i vztahy s ostatnimi a hlavne stripky minulosti, ktere se objevuji po celou dobu knihy. Na zacatku jsem to totiz moc nechapal, netusil jsem, proc se postavy chovaji tak, jak se chovaji, ale postupne se vsechno vysvetlilo a zacalo to davat smysl. Vsechny tri sestry si me nakonec ziskaly a tak jsem si pribeh uzival jeste vic.
Magie je skvela. Cela sestava z detskych rikadel, basnicek a pisnicek, coz bylo moc fajn. Na druhou stranu me nicim neprekvapila, doufam jsem v tarot, ktery jsem tam bohuzel nenasel. Na druhou stranu me moc bavil popis i celkovy pribeh carodejnic v teto knize.
Jedna z nejlepsich veci na teto knize je jazyk. Autorka pise krasnym, kvetnatym jazykem a nezkazil ho ani preklad, ktery taky doporucuju. Prestoze byla kniha fakt extremne dlouha (600 stranek), cetla se pomerne rychle a i pres pomalejsi pribeh jsem se nemohl odtrhnout.
Knihu nemuzu hodnotit jinak nez 5/5 a urcite se u me objevi na seznamu nejlepsich kniz za rok, jelikoz zasahla presne tam, kam mela. Cele to byla jizda, kterou vam muzu jen a jen doporucit!
diky za knihu humbook blogerum:)

29.05.2022 5 z 5