mončičák42 mončičák42 komentáře u knih

☰ menu

Ztracená medaile Ztracená medaile Juliette Parachini-Deny

Tento kratičký, ale ucelený příběh s hezkým rozuzlením, se synkovi moc líbil.

26.04.2024 5 z 5


Žena průkopníka: Příběh lobotomie Žena průkopníka: Příběh lobotomie Samantha Greene Woodruff

Výborná kniha. Neočekávala jsem vědeckou studii, týkající se nežádoucích účinků lobotomie, očekávala jsem beletrii, o čemž svědčí i název knihy. A dostalo se mi skvěle propracovaného příběhu založeném na skutečném působení dvou lékařů . Z poklidného začátku děj graduje do nervy drásajícího rozuzlení. Nejnáročnější na tom je fakt, že se nejedná o fikci. Doporučuji všem, kdo si chtějí rozšířit obzory o jeden z největších (?, to bych asi nějakou studii potřebovala....) omylů medicíny.

25.04.2024 5 z 5


Vypravěčka Vypravěčka Jodi Picoult

Zajímavá kompozice knihy - dvě časové roviny a fiktivní příběh, pečlivě zpracovaný děj, pro mě emocionálně značně náročné, a to nejsem stran tohoto tématu žádný čtenář - začátečník. Nemůžu se ale popasovat se závěrem, připadá mi pro jednu osobu nezvládnutelný a následek krutý.

16.04.2024 5 z 5


Detektivové a zloději kabelek Detektivové a zloději kabelek Zuzana Pospíšilová

Mého prvňáčka zaujal tento díl hned od začátku, napínavé, srozumitelné, byť nereálné, ale co, jednoznačně ohodnoceno maximálním počtem hvězdiček.

13.04.2024 5 z 5


Ztraceny v Paříži Ztraceny v Paříži Elizabeth Thompson

Velmi zajímavé téma, pěkné propojení s deníky z minulosti, jen zpracování mi nějak nesedělo. Po pravdě mi ani hlavní hrdinka nebyla sympatická, byť jsem se ji snažila pochopit.

31.03.2024 3 z 5


Moja a páv - Gorilí pohádky Moja a páv - Gorilí pohádky Miroslav Bobek

Milé vyprávění o gorilách, které mého prvňáčka moc zaujalo. Fotografie se opravdu povedly!

29.03.2024 5 z 5


Vítězové Vítězové Fredrik Backman

Naprosto souhlasím s komentářem Pernice níže. Pro mě byla taktéž první polovina zdlouhavá, opakování předešlého, zato druhá polovina knihy mě opět "chytla", "bydlela" jsem v Medvědíně a prožívala vše s ostatními. Budou mi chybět... Backman prostě umí a já se musím porozhlédnout po jeho dalších knihách.

25.03.2024 4 z 5


Žirafa, Pelly a já Žirafa, Pelly a já Roald Dahl

Tak jsme se večer před spaním s mým prvňáčkem pobavili! Byla to zábava, text doplňují legrační obrázky. Je to milé čtení o přátelství mezi zcela odlišnými postavami, o pracovitosti, laskavosti a štědrosti.

01.03.2024 5 z 5


Pod krvavými nebesy Pod krvavými nebesy Mark T. Sullivan

Neuvěřitelný válečný příběh italského mladíka, který autor velmi poutavě detailně zpracoval a jistě ohromil nejen mě. Nejspíš jsem chybně napsala slovo válečný, protože to, co Pino prožil, pochopitelně značně ovlivnilo celý jeho život. Klaním se Pinovi, Mimmovi, jejich rodičům, strýci, tetě, otci Reovi a dalším hrdinům za jejich statečnost, a také autorovi, neboť díky němu neupadne Pinův příběh v zapomnění.

24.02.2024 5 z 5


Poplach ve stájích Poplach ve stájích Juliette Parachini-Deny

Kratičký příběh, sotva začne, skončí, pěkně se čte a je hezky ilustrován. Za mě naprosto zbytečně tři knížky, když by byla vhodnější jedna. Syn nechápal, jak je možné, že už je konec.

19.02.2024 4 z 5


Lery: Příběh želvího kluka Lery: Příběh želvího kluka Sandra Dražilová Zlámalová

Krásná knížka pro děti, která zaujme nejen svým obsahem, ale také překrásnými ilustracemi. Můj prvňáček byl nadšený a po přečtení mi sdělil, že se moc těší na zítra na druhý díl. To mu splnit nemohu, každopádně autorka napsala několik dalších knížek, tak si spolu rádi ještě nějakou přečteme.

12.02.2024 5 z 5


Nejznámější bajky – Ezop, La Fontaine, Krylov Nejznámější bajky – Ezop, La Fontaine, Krylov Jana Eislerová

Skvěle převyprávěné bajky pro nejmenší čtenáře s opravdu povedenými ilustracemi. Mému prvňáčkovi se moc líbily. Já mám jednu výtku. Pakliže je kniha určená malým dětem, měly být bajky Medvědí služba, Vlk a beránek vynechány. Doporučuji při čtení dětem pozměnit konec.

03.02.2024 5 z 5


Dům vůní Dům vůní Martina Sahler

Po mrazivé knize Velká samota jsem potřebovala změnu a tato voňavá knížka byla tou správnou volbou. Příjemné, poklidné, romantické, poučné, prostě skvělá knížka k odpočinku a zlepšení nálady.

31.01.2024 5 z 5


Velká samota Velká samota Kristin Hannah

Moje třetí kniha od autorky a opět výborná. Za okny zima, sníh a mráz, při čtení pasáží o zimě na Aljašce jsem byla ráda, že se můžu zavrtat hlouběji pod peřinu. Kniha nejen o divoké přírodě na Aljašce, ale hlavně o vztazích. Hluboké lásce matky a dcery, toxické partnerské lásce, první lásce, přátelství, odpuštění. Ačkoli mi v závěru připadala určitá věc málo pravděpodobná, považuji tuto knihu za úžasné dílo a všem doporučuji přečíst.

26.01.2024 5 z 5


Vodník Vodník Tereza Bartošová

Pro mě velmi čtivá detektivka, žádné postavy se mi nepletly, ve všech případech byla logika. Žádné pachatele jsem neodhalila, a to jsem četla pozorně. Autorka mě tedy pěkně "vodila za nos"! Již se těším na další autorčinu knihu, která se na pultech objeví každým dnem.

13.01.2024 4 z 5


Alexandra Alexandra Irena Kellerová Dibelková

Krásný romantický historický příběh vám představí laskavého příkladného otce a jeho tři děti, které uvádí do společnosti. Moc se mi líbily dialogy s otcem a mezi dětmi, ale i zdvořilostní konverzace ve společnosti. Autorka je moc šikovná a byla bych moc ráda, kdyby ještě napsala další knihy, protože tato pro mne byla pohlazením po duši.

07.01.2024 5 z 5


Dcery naděje Dcery naděje Maria Nikolai

O svátcích jsem si přála přečíst romantickou pohodovou knihu z minulosti, všeho se mi dostalo vrchovatě, doporučuji těm, kteří si chtějí odpočinout.

03.01.2024 5 z 5


Zůstaň se mnou Zůstaň se mnou Ayobami Adebayo

(SPOILER) Knihu jsem si zakoupila proto, že mě zaujala obálka, anotaci jsem nečetla. O to víc mě vyrazil dech obsah, a to hned od začátku. Náhle jsem se ocitla v Nigérii, v zemi, o níž jsem měla jen základní znalost a dozvídala se o zcela odlišné kultuře. Připadalo mi, že Yejide a Akin tam vlastně vůbec "nepatří". Popisy o polygamii mi doslova vadily, četla jsem vždy jen chvíli a musela si dávat pauzy. To jsem ještě neměla tušení, co mě teprve čeká. Kolik toho hlavní hrdinové dostali naloženo, jak jim komplikovaly život tradice. Smutné, bolestné, složité. Chápala jsem Yejide. I Akina. Nemůžeme soudit, když v oné situaci nejsme. Na závěr mám pocit, že za nedostatek odvahy byla Yejide potrestána. Lze to takhle vůbec formulovat? Odvahy? Vlastně asi nelze. Že se bála podívat pravdě do očí? Obdivuji autorku za napsání tohoto emocemi nabitého poučného románu. Kromě rozšíření znalostí o Nigérii a srpkovité anémii, si odnáším uvědomění si, že nedostatečná partnerská komunikace může napáchat škody takové, jež nejdou napravit. Čas nelze vrátit.

23.12.2023 5 z 5


Cristiano Ronaldo Cristiano Ronaldo Zalán Bodnár

Tento jednoduše napsaný životopis fotbalové hvězdy se mému malému fotbalistovi moc libil, doporučujeme všem chlapcům se zájmem o fotbal.

23.12.2023 5 z 5


Bláznivé závody Bláznivé závody Juliette Parachini-Deny

Krátký příběh, který je pro děti, milující koně, jako stvořený. Syn sice do této skupiny nepatří, a přesto se mu knížka líbila. Vůbec nevadilo, že jsme nečetli 1. díl.

17.12.2023 4 z 5