Dům vůní

Dům vůní https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/510951/bmid_dum-vuni-63ee7542b9004.jpg 5 61 27

Anouk už od dětství sní o vymýšlení vlastních parfémů. V roce 1950 však obchod s vůněmi ovládá několik mocných rodin a pro nováčky v něm nezbývá místo. K řemeslu ji tak přivede až náhoda, když se jí v Grasse, starém francouzském městečku parfémů, ujme rodina Girardových. Vůně divokých bylin a stále živá vzpomínka Anouk inspiruje k tvorbě nových kompozic. Aniž by si toho byla vědoma, následuje tak cestu Florence Girardové, která začínala jako chudá sběračka levandule a později založila rodinnou dynastii parfumérů. Anouk zažívá lásku i ztrátu, úspěch i neúspěch – ale vždy se vytrvale drží svých snů.... celý text

Literatura světová Romány Pro ženy
Vydáno: , Metafora
Originální název:

Das Haus der Düfte


více info...

Přidat komentář

Szilvia1
07.02.2024 5 z 5

Příběh byl krásný,jak minulé části tak i přítomná část,nechyběla tam láska,rodinná tajemství,které musí vyjít a která se musí vyřešit.Je to pěkná knížka.

mončičák42
31.01.2024 5 z 5

Po mrazivé knize Velká samota jsem potřebovala změnu a tato voňavá knížka byla tou správnou volbou. Příjemné, poklidné, romantické, poučné, prostě skvělá knížka k odpočinku a zlepšení nálady.


Martule44
23.01.2024 5 z 5

Krásný a citlivý příběh, plný vůní a vzpomínek, které měli vliv na dvě rodinné historie. Autorka na mě svou knihou udělala dojem!

kristy.books
08.01.2024 4 z 5

Príbeh písaný vôňami je historický román, ktorý nás zobral do zákulisia výroby voňaviek a odhalil vzťahy jednej z najúspešnejších rodín v tejto oblasti. Je to príbeh plní vôní, tvrdej práce, plnenia si snov, komplikovaných rodinných vzťahov, nedorozumení, intríg, úspechov i pádov, tajomstiev a, samozrejme, lásky.

Prostredie Francúzska (predovšetkým v 50.rokoch 20.storočia), v ktorom sa príbeh odohrával, sa mi veľmi páčilo a prispievalo k celkovej čarovnej atmosfére príbehu. Striedala sa tu prítomnosť s minulosťou a tieto dve časové linky sa pekne prepájali.

Anouk mala už od detstva vycibrený čuch a snívala o tom, že sa bude živiť výrobou voňaviek. Nemala to jednoduché, keďže neabsolvovala štúdium na potrebnej škole a nikto jej bez toho nechcel dať prácu. Oporu nemala ani v matke, ktorá chcela, aby radšej pracovala v rodinnej lekárni. Keď už pomaly začala strácať nádej, prišla ponuka, aká sa neodmieta. Rozhodla sa ju využiť naplno a ukázať, čo sa v nej skrýva.

Bola to šikovná a dobrosrdečná mladá žena a páčilo sa mi na nej, že sa nenechala skaziť rodinou Girardovcov, nestála o žiadne zvýhodňovanie a na veci si radšej urobila vlastný názor, než aby dala na klebety. Priala som jej úspech, po tom všetkom, čím si prešla, si to zaslúžila.

Vzťahy v rodine Girardovcov boli poriadne zamotané. V kapitolách z minulosti sme sa dozvedeli, ako sa im vlastne podarilo vybudovať ich impérium. So slávou však prišlo aj veľa nedorozumení a niektorí jej členovia sa tak odcudzili, prípadne si nevedeli už ani prísť na meno. Miestami mi bolo dosť ľúto, že kvôli takým "hlupostiam", egu a pýche došlo k toľkej bolesti. O emócie tu rozhodne nebola núdza.

LiliDarknight
02.01.2024 4 z 5

Príjemné atmosférické čítanie, ktoré bolo pre zmenu plné všakovakých vôní. Som rada, že si autorka dala záležať na výskume a ozaj som mala pocit, akoby som sa ocitla uprostred voňavkárskeho klanu a musela si dávať pozor na každé slovo. A určite sa mi páčila aj tá podprahová rómeovsko-júliovská romanca.

Anouk mi síce miestami trošku liezla na nervy, najmä tým, ako bola najskôr otravne ambiciózna a odmietala sa nechať utláčať, a potom sa v jeden okamih premenila na doslova mŕtveho chrobáka. Ale oceňujem, ako jej príbeh nakoniec dopadol a že to bolo o tvrdej práci a o tom, že príležitosť nám nepríde zaklopať na dvere. Musíme ju chytiť za pačesy.

Ale mám na autorku ťažké srdce pre Vivien. Chápem, že takýto druh zatrpknutej ženskej sa vlastne trestá sám, ale zistila som, že som skrátka asi príliš krvilačná, aby som sa s tým zmierila.

Nuž ale áno, pekné čítanie.

Renike
18.12.2023 5 z 5

Ja si tu knihu moc užívala, nemohla jsem odložit. Vůně miluji, a mám štěstí, že jsem mohla navštívit v Provence parfumerii Galimard, vyslechnout historii parfémů, vidět výrobu, setkat se s "nosem", koupit vzorky a různé vůně. Příběh Anouk se mi moc líbil, je to jeden z nejhezčích příběhu, co jsem poslední dobou četla. Doporucuji.

Mandlevest
08.11.2023 4 z 5

Pěkný příběh, ve kterém se prolíná život dvou rodů , spojených s výrobou parfémů, Girardových a Bonnetových. A celý příběh voní především Provance, a to zejména levandulí, tak typickou pro tuto sluncem políbenou překrásnou část Francie. Moc se mi líbila hlavně první polovina knihy, ta druhá už byla více předvídatelná, na ten zásadní dějový zvrat jsem čekala v podstatě od začátku knihy a dočkala jsem se :-). Ale celkově jsem , v rámci žánru, moc spokojená, výroba parfémů a celková atmosféra s ní spojená je určitě přidanou hodnotou tohoto romanticky laděného příběhu.

Ivulka432
01.11.2023 5 z 5

Moc pěkné čtení! Jak po stránce obsahové, tak po stránce vůní - měla jsem pocit, že s popisem každé nové vůně - vůni opravdu cítím! Jak píše autorka "ve svém románu jsem chtěla vzít čtenáře na cestu plnou smyslů.." a to se autorce opravdu podařilo. Doporučuji - 5*.

Šánka
13.09.2023 5 z 5

Krásný příběh z prostředí výroby parfémů, který se bude líbit především ženám, i když možná nejen...
Do Paříže přijíždí 14letá Anouk se svojí matkou, aby převzaly lékárnu zděděnou po své tetě. Anouk však sní o tom, že bude jednou vyrábět vlastní parfémy. Náhoda, výjimečný dar, talent a její odhodlání ji provází na této dlouhé cestě k cíli. Ale současně i dávná nenávist a staré křivdy dvou znesvářených parfumérských rodin, které se prolínají mnoha generacemi až do současnosti.
Splní se Anouk její sen? Přečtěte si a nechejte se tímto voňavým příběhem okouzlit.

ANDY28
29.08.2023 4 z 5

Nádherný příběh, který ve mě pořád doznívá. Nelíbilo se mi, ale zpracování, bylo takové jalové.

vladenask
16.08.2023 5 z 5

Měla jsem strach, abych nebyla zklamaná, protože podle komentářů, jsem byla natěšená . Příběh nádherný, propletenec k neuvěření . Opravdu nádherná kniha

SimulinaT
30.07.2023 5 z 5

Příběh nás zavede k historii parfému. Najdeme zde vysvětlení výroby a vnímání parfému. Krásný děj. Ze začátku obyčejný příběh ke konci nabytý napětím a postupný rozuzlení historie.

intelektuálka
30.07.2023 4 z 5

Tak jak tu zaznívá v komentářích - je to pěkné voňavé a odpočinkové čtení....

Odkrývá lány růží, levandule a krásný kraj v okolí Provence ....

A doplněno o linii splněných snů, lásky - a také o rodinných tradicích ....

Já mám slabost pro Francii, Provence i francouzské vůně ....
A ten parfém Réve de Vie by se mi určitě líbil....

To je kniha na letní čtení jako stvořená .... doporučím.

kudrdlinka
24.07.2023 5 z 5

Je to moc pěkný román z prostředí Francie, provoněné Provence a hlavně ze světa parfémů, o kterém jsem četla asi poprvé. Sledujeme zajímavý příběh mladé nadané dívky Anouk a dvou znepřátelených rodin - Bonnetů a Girardových z Grasse, města parfémů. Knížka se četla moc hezky a na léto je úplně ideální.

Kokoska92
22.07.2023 4 z 5

každá vůně je poezií vzpomínek

Tento román se mi moc líbil. Při jeho četbě mi fantazie pracovala na plné obrátky, text jsem četla doslova všemi smysly. Pokud si toužíte trochu odpočinout u příjemné oddechovky plné omamných vůní, napětí, romantiky a zajímavých informací o výrobě různých parfémů a nechat se aspoň prostřednictvím písmenek zavést do města parfémů Grasse, na Francouzskou riviéru nebo do Paříže, Dům vůní by určitě mohl být knížkou přesně pro vás.

Kenan
19.07.2023 4 z 5

Fiktivní příběh založený na skutečných událostech z oblasti vzniku vůní, parfémů, parfumérských domů. Setkáme se tady i se jmény Coco Chanel nebo Brigitte Bardot. Moc mně bavil popis vzniku prvních vůní založených vyloženě na sběru květin a následnou ruční výrobou vonných olejů až po vznik synteticky vyrobených vůní. Vývoj od prostých sběračů levandule až po velké parfumérské dynastie. Milé, romantické čtení.

Šárka_D
18.07.2023 3 z 5

Román obsahoval tak velké množství francouzských klišé (od šátků Hermés přes poslouchání šansonů v rádiu až po Coco Chanel) a navíc je dávkoval tak prvoplánově, že se u mě přes tři hvězdičky nepřehoupne. Kdo ale hledá nenáročné čtení na léto s romantickou linkou a zajímavým prostředím parfumérských domů, tomu snad udělá radost.

zuzana2599
14.06.2023 5 z 5

MIMOŘÁDNĚ KRÁSNÝ ROMÁN !!!!!
Dům vůní je pro mne jako dar, dárek, který jsem nečekala a který mě okouzlil ! A to nejenom krásou jižní Francie a městečka parfémů Grasse, ale i svým nevšedním příběhem osudů rodiny Girardových. Tento román budete vnímat všemi smysly, je totiž dokonalý, stejně jako vůně Florence, po které jsem zatoužila.
Doporučuji k přečtení, budete spokojeni, přátelé !!!

Mlsnákočka
12.05.2023 5 z 5

To byla tak krásná kniha, že si teď nechávám pár dní od čtení pauzu a nechávám ji v sobě doznít. Cesta za svým snem, nádherné popisování kompozic všemožných vůní a střípky z historie dvou významných parfumerských dynastií mě naprosto pohltily.

bookcase
02.05.2023 5 z 5

To se tak dobře četlo :). Moc hezký historický příběh o parfémech, lásce a rodinných poutech.

Štítky knihy

pro ženy Francie 50. léta 20. století parfémy

Autorovy další knížky

Martina Sahler
německá, 1963
2023  90%Dům vůní
2024  0%Cukrová barónka

Kniha Dům vůní je v

Přečtených74x
Čtenářské výzvě5x
Doporučených8x
Knihotéce95x
Chystám se číst107x
Chci si koupit19x
dalších seznamech5x