Miramarek Miramarek komentáře u knih

☰ menu

V hlubinách Altaje V hlubinách Altaje František Křídlo

Autor souvislým vyprávěním popisuje svůj útěk z ruského zajetí, dvouměsíční pouť přes pohoří Altaj až k místním Kalmykům, u kterých strávil celou zimu, než se vrátil zpět do civilizace. Místy strhující dobrodružství s poetickými popisy divoké přírody.

03.02.2021 4 z 5


Atlantský gen Atlantský gen A.G. Riddle

Skvělý nápad v poněkud upovídaném podání. Bohužel jsem kolem strany 350 nabyl dojmu, že čtu něco na způsob Cimrmanova "já nejsem tvůj otec, jsem tvoje sestra a tvoje matka je ve skutečnosti tvůj děda". I když jsem byl stále schopen sledovat děj a myšlenky (včetně nádherného hraní s časem), od té chvíle jsem tomu nějak přestal věřit.

04.08.2018 3 z 5


Všechny jejich lži Všechny jejich lži Tuvia Tenenbom

Zaujat recenzemi zakousl jsem se do knihy. Vtipná a velmi čtivá mi chutnala. Tak dlouho, dokud byly otázky náboženství, rasismu a osobní svobody v USA pro mě nové a překvapující. Od půlky knihy jsem jich ale byl plný. I opakovaný vtip přestává být poživatelný. Ocenit musím autorovu odvahu, s jakou své menu čtenáři předkládá, i snahu a nadhled, se kterými proniká k jádru věci.

03.02.2018 4 z 5


Africké vteřiny Africké vteřiny Marie Majerová

Výlet prvorepublikové levicové novinářky do Afriky. Co od toho očekávat? Hodně zajímavé čtení. My postižení normalizačním pojetím české literatury můžeme mít předsudky, ale u Afrických vteřin zcela zbytečně. Všímavá reportérka píše čtivě úsporným a poetickým stylem, jako cestovatelka si nezadá s dnešními baťůžkáři křižujícími v sandálech svět. Povedené čtení.

30.10.2017 5 z 5


Řecké matematické texty Řecké matematické texty Eukleidés

Milovníci matematiky a starořečtiny budou ucvrkávat blahem. Ti první ocení vysokou úroveň "základní" matematiky, které Řekové dosáhli, ti druzí krásu Eukleidovy mateřštiny užitou v důkazech vět. Užívám ji po kapkách před spaním.

19.11.2014 5 z 5


V zajetí stalinismu V zajetí stalinismu Čestmír Jeřábek

Chcete-li si historii zprotivit, učte se letopočty a čtěte Dějepis pro 9. ročník ZŠ. Chcete-li jí být okouzleni a být do ní vtaženi, čtěte knihy jako je tahle. Brňáci navíc dostanou bonus.

17.05.2014 5 z 5


Muži v offsidu Muži v offsidu Karel Poláček

Z děje si na zadek asi nesednete, ale ten dokonalý jazyk! Čtenářský orgasmus!

17.05.2014 5 z 5


Svět české aristokracie Svět české aristokracie Petr Maťa

Každý se zájmem o historii, kdo si knihu přečte, musí uznat, že jde o jedinečný počin. Udělena Cena Magnesia litera.

17.05.2014 5 z 5


Intelektuálové Intelektuálové Paul Johnson

Když název "Intelektuálové" čtete ironicky posměšným tónem, víte přesně, jakým stylem je kniha napsána. Chvílemi jsou medailonky zbytečně bulvární. Ale člověka to čtení baví - "oni" jsou totiž stejní jako my.

17.05.2014 3 z 5


Dějiny křesťanství Dějiny křesťanství Paul Johnson

Co lze během dvou tisíciletí udělat z poměrně racionálního a jednoduchého programu jednoho vizionáře založeného na lidskosti a křehké spiritualitě jednotlivce? Jak lze stvořit dogmatického molocha, který během svého vývoje absorboval ideje odporující lidskému rozumu jen proto, aby zůstal vnitřně konzistentní a odolal neustále se měnícím podmínkám vnějšího světa? Jak je možné, že o pravdě rozhoduje většina zdvižených rukou účastníků koncilu? Pan Johnson ukazuje alespoň cestu k nalezení odpovědí.

17.05.2014 4 z 5


T. G. Masaryk T. G. Masaryk Jan Herben

Obsahem bohatá kniha. V dnešní době však čitelná velmi obtížně - jazyk starý téměř sto let se dá zvládnout soustředěným čtením, avšak časté prolínání autorova "vyprávění" s doslovnou citací Masarykových slov bez jakéhokoliv formálního odlišení zanechává čtenáře mírně zmateného. Mimochodem v uvedeném roce 1946 vyšlo už čtvrté vydání doplněné kapitolou napsanou Janem Masarykem.

17.05.2014 2 z 5


Pestré vrstvy Pestré vrstvy Ivan Landsmann

Tak trochu schizofrenie. První půlka skvělá, čte se samo. Druhá půlka opruz - i když jen díky němu jsem prožíval frustraci nešťastného emigranta spolu s hlavním hrdinou.

19.03.2014 4 z 5


Totem vlka Totem vlka Ťiang Žung

Mongolsko-čínským pohraničím prochází průvodce, rozhazuje rukama na obě strany a komentuje: "Vlci ... vlci ... vlci ... vlci..." - alespoň první polovinu knihy jsem měl tento pocit. Když pak z děje začne vysvítat autorova kritika zemědělské povahy Číňanů, chápu, proč měla kniha v Číně takový úspěch - vyšla v pravou chvíli na pravém místě. Pro nás Evropany možná poněkud šokující vyprávění, ekologa a milovníka zvěře všeho druhu nejspíš píchne u srdce. Inu, jiný kraj....

19.03.2014 4 z 5


Katyně Katyně Pavel Kohout

Ať už si o Kohoutovi jako o člověku myslíte cokoliv, psát prostě umí - bohatá faktografie nepříliš známého oboru "popravnictví", ty prolínačky mezi kapitolami a naprosto geniální závěr. Knihu vnímám jako alegorii toho, jak vychovat novou generaci schopnou úplně čehokoliv.

19.03.2014 5 z 5


Skotsko – zapomenutá monarchie Skotsko – zapomenutá monarchie Michel Lafosse

Pokud si odmyslíte časté nářky samozvaného dědice Skotska Michaela, dají se z knihy docela dobře pochopit dějiny Skotska. Ale ty nářky dost prudí.

17.03.2014 1 z 5


Zdeněk Nejedlý: Politik a vědec v osamění Zdeněk Nejedlý: Politik a vědec v osamění Jiří Křesťan

Úžasné dílo. Ačkoliv je kniha vydupána z archívů, autorův styl je čtivý a mnohdy i vtipný. Zajímavá osobnost tenhle Zdeněk!

16.03.2014 5 z 5


Čtyři knihy Čtyři knihy Jen Lien-kche

Autor sice v předmluvě varuje, ale až po přečtení jsem pochopil před čím. Docela těžké čtení, často monotónní a doslova se opakující věty a myšlenky. Každopádně jsem měl z textu (také díky perfektnímu překladu) jasný pocit "čínského způsobu myšlení".

16.03.2014 3 z 5


Rozpomínky. Co na sebe vím Rozpomínky. Co na sebe vím Milan Uhde

Úžasný a kultivovaný jazyk. Hodně zajímavé kulturní Brno šedesátých let. ˇPorevoluční" část memoárů trochu nudnější.

16.03.2014 4 z 5