michal8634 michal8634 komentáře u knih

☰ menu

7 návyků skutečně efektivních lidí 7 návyků skutečně efektivních lidí Stephen R. Covey

Pro mě zásadní dílo v oblasti, která v našich končinách nemá moc silnou tradici. Považuju ji ze všech self-help asi nejužitečnější. Velmi hezký je na ní postup "jak srovnat sám sebe" a "jak se srovnat s okolím". Škoda, že jsem se ke knize nedostal už někde na gymplu...
(Hodnotím anglickou verzi, českou mohli ještě zmršit překladem.)

17.09.2022 5 z 5


Myšlení: rychlé a pomalé Myšlení: rychlé a pomalé Daniel Kahneman

Kniha přináší hodně zajímavých pohledů na to, jak přemýšlíme, jen je po americku strašně ukecaná všemi těmi příklady a příběhy.
Co je na ní nejhorší je ale český překlad - anglická větná struktura leze z každé věty jako péro z gauče a nedá se to číst. U Melvilů asi nepochopili, že překladatel musí umět nejen anglicky, ale taky výborně česky. Kdo můžete, ulovte si anglický originál.

17.09.2022 2 z 5


Asertivně do života Asertivně do života Tomáš Novák

Na téhle knize je fascinující jedna věc - první vydání vyšlo někdy v devadesátých letech, nedávno jsem jí znovu prolistoval a už tehdy to bylo napsané tak dobře, že byste to mohli vydat bez obav i dnes - o kolika knihách z devadesátek se tohle dá říci.
Vysvětluju si to tak, že jak Tomáš Novák (a Věra Capponi) byli borci schopní i za totáče sledovat světovou psychologickou literaturu a spojit ji se svojí praxí.

12.03.2022 5 z 5


Český snář Český snář Ludvík Vaculík

Jiří Kolář Vaculíkovi poradil, aby napsal, proč nesmí psát. A vznikl z toho tento umělecký deníček. :)
Lidé popsaní v románu z toho mohou mít smíšené pocity (a poměrně dost jich ještě žije), nicméně Snář mi pomohl ty lidi mnohem více poznat a jsem tomu rád.

12.03.2022 5 z 5


Otočte loď! Otočte loď! L. David Marquet

Marquet umí dobře prodat svoji zkušenost kapitána jaderné ponorky. Určitě je to zajímavý materiál manažerský přístup (delegace přesně na hranu, kdy už jste z míry delegace nervózní) a k tomu to otevírá představu o tom, jak to funguje na jaderné ponorce.
Kupodivu ani v armádě nestačí nařvat na lidi k tomu, aby začali fungovat. :)
Autor má i hezkou přednášku na Google Talks a byl na podzim 2021 v Praze.

12.03.2022 4 z 5


Nikdy nedělej kompromis aneb Vyjednávej tak, jako by ti šlo o život Nikdy nedělej kompromis aneb Vyjednávej tak, jako by ti šlo o život Christopher Voss

Pár zajímavých myšlenek pro lidi, které zajímá vyjednávání, se z toho vytáhnout dá (a zmiňované principy se překvapivě dají použít i v každodenním životě).
Velké mínus bych poslal člověku, který tak stupidně přeložil název knihy. Zajímalo by mě, jestli by s takovým názvem autor souhlasil.

12.03.2022 3 z 5


Nastavení mysli – Nová psychologie úspěchu aneb Naučte se využít svůj potenciál Nastavení mysli – Nová psychologie úspěchu aneb Naučte se využít svůj potenciál Carol Dweck

Základní myšlenky této knížky by šly napsat do dvou stránek, ať nežeru do jedné kapitoly.
Carol Dweck má ale potřebu vám k tomu dodat asi 200 "příběhů ze života" (což je asi to nejhorší na amerických softskilových knihách) a zrovna tady je to trochu extrémní a nic vám to nedá.
A ještě jedna věc, která není úplně košer - Carol Dweck sice je profesorka psychologie, ale kniha žádnou vědeckou validitu nemá. To, co se tam píše je samozřejmě intuitivní a užitečné, ale vědecky podložená teorie mindsetu nijak není.

12.03.2022 1 z 5


Vědomí a realita: O mozku, duševní nemoci a společnosti Vědomí a realita: O mozku, duševní nemoci a společnosti Jiří Horáček

Mám z této knihy trochu smíšené pocity...
J. Horáček na začátku zmiňuje, že už má věk vydat nějakou vlastní výpověď o světě, ale jeho unikátní perspektiva se tam mihne spíš náhodou.
Je to spíš přepis několika přednášek o základních konceptech z filozofie mysli a musím říci, že forma knižního rozhovoru je pro tento obsah nelogická (D. Drtinová je tam za takového dr. Watsona) stejně jako nevhodná (absence schémat, možnost to trochu líp vysvětlit atd.).
Je to fakt těžké čtení a odnesete si z toho buď naprosté zmatení nebo potřebu si o tom koupit nějakou normální knížku.

12.03.2022 1 z 5