7 návyků skutečně efektivních lidí

7 návyků skutečně efektivních lidí https://www.databazeknih.cz/img/books/10_/10751/mid_7-navyku-skutecne-efektivnich-lidi-L5B-10751.jpg 4 229 43

Nové vydání nejúspěšnější knihy renomovaného autora "motivační" literatury a experta na rodinnou problematiku a vedení lidí charakterizuje 7 návyků, které je třeba si osvojit, abychom jednali co možná nejefektivněji, a které jsou základem pro vytvoření harmonické, cílevědomé a integrované osobnosti. Čím větším změnám a obtížnějším úkolům musíme čelit, tím naléhavější je potřeba se jimi řídit. Aktualizované vydání knihy, která je považována za jednu z nejvlivnějších knih století a jež byla přeložena do více než 40 světových jazyků, vychází ve zcela novém překladu Aleše Lisy. Čtenáři, kteří by si chtěli osvojit "8. návyk" a chtěli-by přejít od "efektivnosti k výjimečnosti", přivítají i pokračování této knihy, novinku Dr. Coveyho "8. návyk. Od efektivnosti k výjimečnosti".... celý text

Žánr:
Literatura naučná , Osobní rozvoj a styl

Vydáno: , Management Press
Originální název:

The 7 Habits of Highly Effective People , 1989


více info...

Přidat komentář

J.F.
13.04.2024

Ne že by na tom nic nebylo; mně díky té knize došlo, jak často říkám "musel jsem", "nezbylo mi než" apod., když poctivější by bylo říct "rozhodl jsem se".
Ale vcelku to myslím stojí na iluzi, že si život máme a můžeme zorganizovat a že dokážeme poznat, jak má být zorganizován. Ani jedno neplatí.
Life is what happens when you are busy making other plans (kdo to jen řekl?).

Iamblichos
16.02.2024 5 z 5

Perfekt....doporucujem!


Ilmatar
28.09.2023 5 z 5

Za mě kniha, ke které se budu dlouho vracet.

Lemure
09.03.2023 5 z 5

Mám jako audio. Ráda se ke knize vracím.

jordys
14.02.2023 2 z 5

Sedm návyků, které nedokáže dodržovat ani sám autor a vy je zapomenete týden po přečtení. Přečetl jsem více podobných knih, když jsem měl slabší chvilku. Ve všech se píše to stejné, jenom trochu jinak a každá mi připadá více zbytečná než ta předchozí. Ludwig to aspoň všechno shrnul na pár stran a ještě k tomu přidal obrázky. Vsadím se, že taky pořád všechno odkládá na poslední chvíli. Mnohem víc pro svůj osobní rozvoj udělám čtením Quory na záchodě.
Musím doplnit, že jsem ke čtení nepřistupoval zaujatě, dokonce jsem si poctivě připravil zápisníček.

Desper
24.10.2022 5 z 5

Jedna z těch nejlepších knih, které jsem četl a které hluboce ovlivnili kvalitu vztahů.
Jen pochopení souvislostí velmi záleží na čtenářově inteligenci, zkušenostech a vnímání. Pro ty, kteří nad tématy důkladně hloubají tato kniha určitě přinese mnoho důležitých uvědomnění. Pro mladé, kteří neznají moc souvislostí se může kniha zdát v určitých ohledech obecná a extrahování informací náročnější. Knihu jsem několikrát pročítal více než rok. Nejde přečíst jedním tahem.

michal8634
17.09.2022 5 z 5

Pro mě zásadní dílo v oblasti, která v našich končinách nemá moc silnou tradici. Považuju ji ze všech self-help asi nejužitečnější. Velmi hezký je na ní postup "jak srovnat sám sebe" a "jak se srovnat s okolím". Škoda, že jsem se ke knize nedostal už někde na gymplu...
(Hodnotím anglickou verzi, českou mohli ještě zmršit překladem.)

Hannibal92
25.04.2022 4 z 5

Kniha je super, obsahuje spoustu poutavych kratkych pribehu k tematu od cloveka, ktery toho spoustu zazil. Libila se mi kapitola o tom, jak se vice venovat dulezitym, ale neakutnim vecem, coz postupne vede k reduktci akutnich dulezitych veci, dale jak dosahnout win-win situaci a kapitola o tom, jak je dulezite nejdrive chapat ostatni a az pote se snazit byt pochopen. Bohuzel asi byla chyba koupit si ceske vydani z roku 1997, protoze obsahuje vetsi mnozstvi chyb a preklepu, nez je zdravo. Asi nebyl rozpocet na korektora.

VeruMalfoy
02.01.2022 5 z 5

Dlouho jsem si tuhle knihu chtěla přečíst a nakonec nezklamala. Myslím že by měla patřit k základním knihám, co se týče osobního rozvoje a zařadila bych jí i k základním knihám, co se týče pracovní morálky zaměstnance a zaměstnavatele. Kdybychom všichni před nástupem do práce četli tuto knihu, tak si myslím, že by se všem pracovalo lépe. I co se týče vztahu mezi partnery, dokáže nám kniha také pomoci lépe porozumět našim protějškům.

lernami
30.01.2021 5 z 5

Kniha se mi opravdu moc líbila. U seberozvojových knížek vidím mnohokrát problém v tom, že autoři vaří z vody a jejich myšlenky jsou často dost plytké a nic vám nedají. A i přesto, že název knihy by trochu tenhle typ literatury mohl indikovat, tak tomu opravdu tak není. Po dočtení se cítím opravdu obohacena. Základní myšlenka je asi ta, že bychom se na věci měli snažit hledět z dlouhodobé perspektivy a nenechat si náš úsudek zamlžit “urgentními“ věcmi, které jsou však z dlouhodobéhoho hlediska absolutně nedůležité a jen nám berou čas, který bychom měli věnovat naším opravdovým cílům. Je pravda, že některé části se mi četly hůře, ale například konec jsem přečetla jedním dechem. Doporučovala bych tedy nenachat se tím odradit a opravdu vydržet až do konce, stojí to za to!:)

lanaquila
17.01.2021 3 z 5

Poslouchala jsem jako hodinovou audio přednášku a myslím, že bylo shrnuto dostatečně :) Pro člověka, který se seberozvojem teprve začíná, to bude určitě prozření. Mě osobně jen hezky připomněla některé věci a kdybych tu knížku četla, tak ji určitě nedočtu. Co mi z myšlenek utkví v hlavě, je asi technika 4 kvadrantů. To si myslím, že se moc hezky dá aplikovat i do dennodenního to-do listu.

Zdekat
05.12.2020 3 z 5

"Čas, který strávím se ženou bych nevyměnil za nic na světě. Snažíme se jeden druhého pochopit. Často zkoušíme empatické naslouchání, abychom dokázali komunikovat s našimi dětmi. Často hovoříme o tom, jak odlišně vidíme tu či onu situaci, a na modelových situacích, při hraní rolí hledáme a ověřujeme postupy umožňující efektivněji zvládat složité mezilidské problémy v rodině. Představuji některé z našich dětí, které od nás něco chce, i když nesplnilo své každodenní domácí povinnosti. Manželka hraje sama sebe. Přehráváme si tyto situace znovu a znovu."
Nezní to šíleně? Nebo není to šílené?
Kniha má naučit efektivněji využívat čas, cílí na pracovníky v managmentu. Možná pomůže utřídit a pojmenovat některé, dovednosti, vlastnosti a návyky, doporučí priority - člověk si může vlastní postupy ověřit a porovnat, případně i vylepšit - to je výhoda. Určitě se ale po přečtení knihy nestanete sami od sebe úspěšným lídrem - emocionální inteligenci, charakter a selský rozum nezískáte podle návodu v knize. Natož aby člověk celý svůj čas, včetně volnočasových aktivit, sledoval jen pohledem na svoje sebezdokonalování a dosažení úspěchu. Ani skvělým operatérem se asi nestane člověk po přečtení učebnice chirurgie i když se ji naučí nazpaměť :-).
Navíc je někdy text nepřehledný až nejasný, dlouhé nelogické souvětí se nedají dobře uchopit. Možná toto způsobil nevydařený překlad, to ale neumím posoudit.
Doplnění o den později: možná jsem byl příliš příkrý a cítím potřebu napsat, že je v knize spousta přínosných věcí - třeba denní plánování s týdením zásobníkem nenaléhavých úkolů je velmi funkční. Důraz na principy a hodnoty. A s citací použitou v knize "Služba druhým je nájemné, které platíme za čest žít na této zemi" se plně ztotožňuji. Přidávám proto i hvězdičku:-)

petra7309
07.10.2020 4 z 5

Jeden ze základních pilířů přístupu k efektivní práci, ať už je tou prací myšleno cokoliv.
Pro mě hodně užitečné zejména kvadranty a myšlenka na konec, no a nesmím zapomenut na ostření pily.
Souhlasím, že kniha je rozvláčná, ale kdyby si člověk odnesl jen ty základní myšlenky, i to je velký přínos.

JanaO118
16.08.2020 5 z 5

Knížka, která mi ukázala v životě správnou cestu. Nečte se úplně lehce, připomíná spíš učebnici psychologie, některými částmi jsem se cíleně prokousávala, ikdyž mě úplně nebavily. Ale ten poklad v informacích tam je "zakopán" :) a to jsem věděla předem - a podařilo se mi ho objevit! Pořád se k ní budu vracet. (kdo se učí rusky - skvělé vlogy k této knize na YouTube Russian with Max).

Vera Silent
01.05.2020 3 z 5

Nechci popirat, ze v knize jsou dobre myslenky a koncepty, ale bohuzel me nudil jejich podil na mnozstvi textu. Mela jsem behem cteni silny pocit, ze autor rad povida, rad se posloucha a opravdu moc rad generalizuje.

Naopak pouziti prikladu z jeho rodinneho zivota nebo ze seminaru hodnotim vice mene kladne, to se cetlo dobre. I kdyz nektera prirovnani byla trochu pritazena za vlasy, napriklad dcera alias husa, co snasi zlata vejce, nebo vyvozovani zaveru pro business z toho, ze se mu rozbila sekacka na travu. Nektere situacni priklady jsou typicke pro americke prostredi a na moji zivotni realitu moc nefunguji, ale prave ty rodinne prihody jsou univerzalni a tech je vetsina.

Neni to spatne a mozna je to ve svem zanru vyjimecne - knihy o osobnim rozvoji prakticky nectu, ale vracet se k tehle nebudu.

Jakubac
27.12.2019 4 z 5

Určitě dobrá kniha pro lidi, kteří potřebují pracovat se svou vnitřní motivací.

HelenBarbora
26.10.2019 5 z 5

Knize jsem se věnovala půl roku, sloužila mi spíš jako učebnice a velmi mi pomohla zlepšit můj život v různých úrovních.

primavit
10.07.2019

Základní principy jak prožívat ve všech kategoriích života čtěstí. Pokud bychom jen tuto knihu začli 100% aplikovat ve svém životě byli bychom skutečně vyjmečný. Neboli stále se učíme.

Pro mě zatím nejzajímavější pasáž o pochopení druhé strany při jakékoli komunikaci - Návyk 5 - Nejpreve se snažte pochopit pak být pochopeni

Greenfingers
28.03.2019 5 z 5

Pro mě je Stephen R. Covey "guru" v problematice motivace, osobního rozvoje a řízení kolektivu. Byl to myslím on, kdo vymezil pojem "leadership". Líbí se mně jeho teze, že " je důležitější dělat správné věci než dělat věci správně".
"7 návyků" jsem četl již před lety, ale stále se k této knížce vracím; je pro mně inspirující.

Pilsner12
08.11.2018 5 z 5

Perfektně didakticky vysvětleno jak být efektivní v každodennosti