meduza78 meduza78 komentáře u knih

☰ menu

Zoufalé matky Zoufalé matky Maria Beaumont

Opět jsem se trefila do knihy, která hovoří o mé situaci. Výchova dětí je krásná věc a také dosti složitá, má-li se skloubit manželský život, práce a děti. Jsem ráda za šťastný konec, kéž by to tak opravdu bylo i ve skutečnosti.

06.09.2019 4 z 5


Vypadni z mýho života! Vypadni z mýho života! Marta Davouze

Líbil se mi jazyk a styl psaní. Je poznat, že autorka je filozofka a velmi sečtělá. Připadá mi sympatická z toho důvodu, že některé popisy osobností jako bych znala. Není to kniha pro každého. Nicméně to není asi žádná autobiografie. Tato poměrně odvážná kniha rozkrývá tajemství jednoho rodinného života. Díky autorce za upřímnost.

30.08.2019 4 z 5


Šťastní lidé mají snadný život Šťastní lidé mají snadný život Agnès Martin-Lugand

Dá se říci happy end, ale na té cestě bolest a zklamání. Druhý díl ještě lepší než první.

24.08.2019 4 z 5


Bezmezná ctižádost Bezmezná ctižádost Ken McClure (p)

Knihu nešlo odložit. Téma je zajímavé a v literatuře dost časté nejen u historických děl.

22.08.2019 4 z 5


Šťastní lidé čtou a pijou kávu Šťastní lidé čtou a pijou kávu Agnès Martin-Lugand

Kniha se mi líbila pro svoji přímočarost a rychlý spád. Přesně to jsem potřebovala. Smutek je drsný, bohužel to je život. Lidské vztahy nejsou jednoduché a to, co člověk vlastně chce, také není vždy jednoznačné.

14.08.2019 3 z 5


Pokrevní pouto Pokrevní pouto Garth Nix

Kniha plná odvahy a dobrodružství, moudrosti.

13.08.2019 4 z 5


Tři přání Tři přání Liane Moriarty

Kniha se mi četla dobře a byla i napínavá. Záleží na tom, v jakém období knihu čtete, potom vás buď osloví nebo ne. Mně oslovila, neboť některá témata také momentálně řeším. Líbil se mi i závěr, což u málo které knihy ocením.

13.08.2019 3 z 5


Nejostřejší pokrmy tatarské kuchyně Nejostřejší pokrmy tatarské kuchyně Alina Bronsky

Ruské/tatarské počtení. Docela něco jiného než západní svět. Po přečtení si člověk váží toho, co má, jakou má rodinu, poměry, bydlení. Někdo píše, že autorka přehání. Možná, že ano. Ale, kdo žije ve stylu všechno nebo nic, dotáhne to daleko.

02.08.2019 4 z 5


Kniha snů Kniha snů Nina George

Pocity nemocných a pečujících. Zajímavé téma přímo ze života. Hluboké myšlenky, krásné metafory. Jak se rozhodnout? Na tom zase tolik nezáleží, každé rozhodnutí má své pro a proti. Nejlepší je, o tom moc nepřemýšlet a jednat srdcem. Dobrá kniha.

13.07.2019 3 z 5


Dům v Bretani Dům v Bretani Marta Davouze

Pražská panička a francouzský námořník, to zní přímo skvěle. Nejlépe je odstěhovat se někam, kam byste to v životě neplánovali. Čeká vás spousta všedních i nevšedních zážitků, poznáte lidi, krásy života a zjistíte, že jste do té doby žili nějak divně.
Kniha se mi líbila více než Loď v Bretani. Zřejmě tím, že se v kapitolách nejedná o zdlouhavé vyprávění.
Jazyk paní Davouze je mi příjemný. Hezká oddychovka se zamyšlením. A také inspirující.

11.07.2019 3 z 5


Černé díry: Reithův cyklus přednášek pro BBC Černé díry: Reithův cyklus přednášek pro BBC Stephen William Hawking

Hawking je Hawking. Jeho popis, vyprávění o vesmíru, je unikátní. Zdá se, že princip neurčitosti najdeme ve všem. Je pozoruhodné, kam jsme se až dostali zkoumáním věcí kolem sebe i těch vzdálených. Je to nepředstavitelné, vědění nekonečné. Co "platilo" včera, dneska už neplatí. Bytosti, my, jsme krátcí na všechno. Bylo by dobrodružné vydat se do spárů černé díry. Co tam asi je? To se nedozvíme, můžeme popustit uzdu fantazie.

28.06.2019 4 z 5


Kam chodí spát Usínáček - pohádky do postýlky Kam chodí spát Usínáček - pohádky do postýlky Oldřiška Ciprová

Když jsem četla tuto knížku dceři před spaním, některé pasáže jsem schválně vynechávala a uzpůsobovala řekněme zvyklostem. Hezké obrázky, ale pohádky se mi moc nelíbily.

13.06.2019 2 z 5


Lovec myšlenek Lovec myšlenek Ken McClure (p)

Psychopati a jejich vliv na okolí je zajímavé téma. Jsou to výborní manipulátoři. Pravdivé a děsivé zároveň. Nejhorší je touha po nekonečné moci, nic je nezastaví. Ale co je ještě horší, není to poprvé, kdy se církevní organizace snaží něco ututlat.

13.06.2019 4 z 5


Radost ze života a umírání v pokoji Radost ze života a umírání v pokoji Jeho Svatost Dalajlama XIV. (p)

První dvě třetiny knihy jsou velmi inspirativní a k zamyšlení. Poslední třetina obsahuje návody, které nejsou úplně pro každého. Chybělo mi tam více aplikace pro normálního (západního) smrtelníka. Místy mi to přišlo až příliš přísné. Jiné knihy se mi četly v závěru lépe. Nicméně kniha je srozumitelná.

10.06.2019 4 z 5


Stručnější historie času Stručnější historie času Stephen William Hawking

Srozumitelné čtení a díky obrázkům i lépe představitelné i když témata jsou složitá. Na těchto knížkách je krásné to, že se něco nového vždy dozvím.

03.06.2019 4 z 5


Dvanáct nocí Dvanáct nocí Andrew Zurcher

Na knihu jsem se těšila, podle anotace v přebalu se zdála napínavá. Pro mě těžká četba. Už dlouho se mi nestalo, že bych měla se čtením takové potíže. Ztrácela jsem se. Je pravda, že kdybych měla více času a nikdo mě nerušil, možná bych se do ní pohroužila více. Námět jistě zajímavý, ale souhlasím s názorem, že se nejedná příliš o dětskou literaturu. Je to takové překombinované, místy morbidní.

27.04.2019 3 z 5