mclenin mclenin komentáře u knih

Obálka knihy Dcera sněhu Dcera sněhu Eowyn Ivey

Krásne melancholický až nostalgický príbeh o vyrovnávaní sa so stratou, o nachádzaní a strácaní, o akceptácii a zmierení, odohrávajúci sa niekde na neurčitom mieste a v neurčitom čase v aljašskej divočine, ktorá čitateľa doslova pohltí svojou nespútanosťou. Spočiatku komorne pôsobiaca dráma o dvoch postavách sa postupne mení v akúsi rodinnú miniságu, ktorá zároveň graduje dynamiku deja, pričom po celý čas si udržiava istý mytologický a snový rozmer, ktorý čitateľovi poskytuje priestor aj pre vlastnú interpretáciu príbehu, a to je to, čo ma na tom bavilo najviac.

07.01.2026

Obálka knihy Prokletá kniha Prokletá kniha Juraj Červenák

Páčilo sa mi, že v priebehu deja názov tejto časti - „Prekliata kniha“ zrazu nadobudne tak trochu inú konotáciu ako sa javí na prvé počutie. Inak ide opäť o veľmi dobre vystavanú zápletku s niekoľkými rovinami vyšetrovania, celé to má spád a dobrú dynamiku, dej necháva vyniknúť každému z hlavného tria Stein / Barbarič / Jaroš, no a pokiaľ ide o nejaké výraznejšie momenty, vyzdvihol by som najmä záverečné prenasledovanie osamoteného Barbariča, táto pasáž patrí medzi najnapínavejšie momenty snáď zo všetkých doterajších častí.

25.12.2025

Obálka knihy Sportu zdar! Jak se fandilo a sportovalo za Husákových dětí Sportu zdar! Jak se fandilo a sportovalo za Husákových dětí Petr Nečada

Útla knižka, najmä avšak nielen pre pamätníkov režimu, z edície Retro, ktorá sa tentokrát zameriava na šport – a to od tých menších ako cyklistika, krasokorčulovanie až po gigantov ako futbal a hokej. V každej časti opisuje legendárne momenty toho ktorého športu, významné osobnosti a vplyv doby (presah politiky a režimu - hoci bez výraznejšej kritiky), neopomína ani vyslovene režimové športovanie v podobe spartakiád či turistických pochodov.

17.12.2025

Obálka knihy Dokonalá tma Dokonalá tma Helen Fields

Dokonalá tma nás tentokrát prevedie dvomi linkami vyšetrovania, z ktorých jedna prebieha v Škótsku pod palcom Avy Turnerovej (vykorisťovanie žien) a druhá vo Francúzsku "pod palcom" Luka Callanacha (obchod s ľudskými orgánmi), zdanlivo nesúvisiace, obe však prepojené trestnou činnosťou obchodovania s ľuďmi. Opäť je to napísané dynamicky, príbeh nepostráda napätie, ktoré graduje s pribúdajúcimi kapitolami, resp. ubúdajúcimi stranami a ani neviem povedať, ktorá z liniek ma bavila viac, ale obe sú kvalitatívne vyvážené. Rozdelenie hlavných postáv považujem za dobrý spôsob ozvláštnenia príbehu v porovnaní s predchádzajúcimi dielmi. Vo výsledku mám za to, že dokonalá tma je opäť výborný diel, ktorý stále drží kvalitnú úroveň série.

07.12.2025

Obálka knihy Bol som fotografom v Osvienčime Bol som fotografom v Osvienčime Anna Dobrowolska

Veľmi silná, čtivá kniha, ktorá sprostredkúva svedectvo zvráteností pohľadom Wilhelma Brasseho, ktorý mal to nešťastie, že sa do tábora dostal a šťastie, že ho prežil. Šťastie a náhoda totiž predstavovali rozhodujúce faktory prežitia v tejto nechvaľne známej továrni na smrť. Príbeh je písaný formou rozprávania z pohľadu prvej osoby no zároveň je pretkaný aj svedectvom ďalších osôb, čo umocňuje jeho autenticitu, pričom by sa dal označiť ako dokumentárny román. Z textu sa čitateľ dozvie nielen príbeh W. Brasseho ale aj to ako fungoval život (a smrť) v tábore, aké práce sa tu vykonávali, ako prebiehalo fotografovanie väzňov ale aj dozorcov či dokonca či tu mala svoje miesto láska. Tento typ kníh by mal byť povinným čítaním, odhaľuje ľudskú náturu v jej najkrutejších no zároveň najsvetlejších podobách a môže slúžiť ako morálny kompas a memento pre súčasné a budúce generácie, nielen preto, aby sa nezabudlo, ale najmä aby sa nezopakovalo.

18.11.2025

Obálka knihy Red flags, Green flags Red flags, Green flags Ali Fenwick

Zaujímavá a praktická kniha, ktorá čitateľovi ukáže, že na jednu situáciu môže existovať viacero rôznych pohľadov (nie automaticky správny / nesprávny, alebo dobrý / zlý) a vedie čitateľa k minimalizácii automatizovaného rozhodovania sa, zastaveniu sa a premýšľaniu. Red flag nemusí automaticky znamenať stopku - autor uvádza, že pre neho ide o akronym, kde R znamená- "reflect" zamyslieť sa, E - "engage" - byť aktívny, D - "decide" - rozhodnúť sa. Autor tu v štyroch základných kapitolách (rodina a priatelia, vzťahy v práci, randenie, ľúbostné vzťahy) uvádza modelové situácie , ktoré vždy najskôr opíše a následne na nich ukazuje varovné a pozitívne signály a napokon poskytne odpoveď na otázku čo zvažovať v situácii, keď sa človek rozhodne ostať alebo odísť. Za plus knižky považujem práve onú praktickosť, kde sa čitateľ môže na jednotlivých modelových situáciách naučiť ako premýšľať inak. Za mínus považujem to, že čitateľa nemusí zaujať kniha ako celok ale len niektoré časti, ktoré možno zrovna v živote rieši a zvyšok sa pre neho môže javiť nadbytočný. "Ľudí spája to, čo majú spoločné, a rastu vďaka tomu, v čom sa odlišujú."

06.11.2025

Obálka knihy Prežila len jediná Prežila len jediná Riley Sager (p)

Nenazval by som sa úplným milovníkom žánru detektíviek / krimi, táto kniha mi však sadla ako R na Š, možno aj tým, že tiahne skôr na pomedzie thriller / krimi, než klasickej detektívky. Príbeh má fantastickú mysterióznu atmosféru - v jeho centre stojí staré gotické sídlo postavené na skalistom pobreží Maineu, ktoré sa pomaly ale isto nakláňa k oceánu a jeho životnosť je neurčitá rovnako ako osudy hlavných postáv. Tie sú prepletené spôsobom, ktorý ma dokázal niekoľkokrát prekvapiť a hoci prostá logika môže niekedy dostať zabrať, vo výsledku mi to celé dávalo zmysel. Je to pohlcujúce, ideálne na také jesenné pochmúrne obdobie a za mňa aj jedna z najlepších kníh, ktoré som tento rok čítal (a ako bonus - v slovenskom vydaní nádherná obálka s oriezkou).

27.10.2025

Obálka knihy K práci a obraně připraven: Pivo, párek, fotbálek aneb Absurdní život socialistického muže K práci a obraně připraven: Pivo, párek, fotbálek aneb Absurdní život socialistického muže Lukáš Havlas

Útla knižka, najmä avšak nielen pre pamätníkov režimu (ja osobne som ho našťastie nezažil), ktorá je nabitá krátkymi a vtipnými príhodami autora počas jeho vyrastania / dospievania v tejto osobitej dobe. Na pozadí jeho príhod je zmapované základné fungovanie socialistického človeka a tiež je cítiť autorov postoj. Starší čitateľ sa zvezie na vlne nostalgie (možno zmiešanej s odporom), a mladší si aspoň vytvorí predstavu aké ľahké / ťažké bolo vtedy sveta žiť. Knižka je navyše spracovaná pútavo aj po grafickej stránke. V tejto edícii (retro) vyšli aj ďalšie tri knižky (hoci od iných autorov), a za mňa minimálne táto stojí za prečítanie.

27.10.2025

Obálka knihy Sneh, sauna, Suomi Sneh, sauna, Suomi Michaela Ahonen

Príjemné, ľahké a oddychové čítanie plné krkolomných fínskych slovíčok. Knižka pozostáva z pomerne krátkych kapitoliek, majúcich povahu blogových príspevkov, vďaka čomu sa číta rýchlo a takýto formát je podľa mňa pre tento typ literatúry ideálny. Čitateľ sa dozvie čo to o fínskej krajine, kultúre, spoločnosti, a pod., a to skrz pohľad a subjektívne vnímanie autorky - Slovenky žijúcej vo Fínsku. Text je však zhustený do jednoliatej masy, vedel by som si predstaviť jeho oživenie aj nejakými fotografiami alebo iným kreatívnym spracovaním (v slovenskej verzii niečo také chýba - napríklad podobne ako to má Dievča v Londýne).

10.10.2025

Obálka knihy Posol Posol Neal Shusterman

Veľmi dobré zavŕšenie hlavného príbehu, ktoré je kvalitatívne na porovnateľnej úrovni ako predošlé dva diely. Od viacerých ľudí nezávisle som počul názor, že tretí diel už ich nebavil tak ako tie predošlé, pričom táto myšlienka sa na jednej strane dá pochopiť no zároveň sa s ňou dá aj polemizovať a nesúhlasiť. Je pravdou, že tretí diel sa viac sústredí na postavu Posla a Nimba než koscov, menovite najmä Rowana a Citry, avšak aj tí majú svoje miesto v príbehu a ich zapojenie v tom ktorom štádiu deja je veľmi natívne. Páčilo sa mi vyústenie celej trilógie a aj spôsob jej zavŕšenia, ktorý dáva zmysel a rozhodne ma nesklamal. Jedinú výtku by som smeroval k záverečnému aktu, ktorý na mňa pôsobil trochu skratkovito a uponáhľane, kde som čakal, že hlavný nemesis dostane viac priestoru (s prihliadnutím na to aké komplikácie a neprístojnosti napáchal v predchádzajúcom obsahu). Vo výsledku som však spokojný, tretí diel som podobne ako predošlé dva zhltol na posedenie, a som rád, že aj napriek tomu, že nie som cieľovkou, som sa do tejto skvelej trilógie pustil.

26.09.2025

Obálka knihy Nádej Nádej Papež František (p)

Autobiografia pápeža Františka ponúka náhľad do života tejto osobnosti od jeho detstva, mladosti až po pontifikát, pričom jeho rozprávanie je pretkané nielen spomienkami na minulosť ale aj úvahami a zamysleniami o prítomnosti a budúcnosti o nadčasových témach a otázkach. Nejde však príliš do hĺbky, skôr zostáva v rovine blízkej čitateľovi bez toho, aby ho zaťažoval príliš faktografickými údajmi čo hodnotím pozitívne. Kniha má potenciál zaujať aj čitateľa, ktorý sa príliš neorientuje alebo nepohybuje v náboženskej oblasti, resp. v oblasti viery, nakoľko témy, ktoré predostiera sú predovšetkým ľudské, spoločné všetkým bez rozdielu. Mne osobne sa viac páčili tie autobiografickejšie časti o živote pápeža Františka (mal zaujímavý život a prijal by som i viac) než filozofické zamyslenia, ale vo výsledku išlo o podnetné čítanie.

11.09.2025

Obálka knihy Farba mágie Farba mágie Terry Pratchett

Moje prvé stretnutie s Terrym Pratchettom, ku ktorému som sa dostal po dopyte na nejaké kvalitné fantasy / sci-fi série a na prvú dobrú môžem konštatovať, že kniha ma síce pobavila, ale nenadchla. Príbeh je pomerne jednoduchý a je založený na kontraste dvoch ústredných postáv, čarodejníka Vetroplaša a turistu Dvojkvietka s jeho verným spoločníkom truhlicou, ktorí sa dostávajú do rôznych bizarných situácií a snažia sa z nich bez ujmy vykľučkovať. Keďže ide o žánrovú paródiu, dej je pretkaný zámerne zveličenými, vtipnými či inak nadnesenými prvkami a postavami, s akcentom na detail (je zrejmé, že autorova fantázia je neohraničená a celý fiktívny svet má premyslený do hĺbky). V niektorých detailoch a prvkoch som sa však strácal, tak isto ako aj v dejových skokoch a príbehových nuansách, ktoré zrejme budú mať svoje opodstatnenie v ďalších knihách. Vo výsledku ide o zábavné a osviežujúce čítanie, v ktorom mi však chýbalo niečo viac, niečo čo by ma "zaháklo" a vyvolalo vo mne pocit, že chcem ihneď pokračovať v ďalších príbehoch. Zo zvedavosti to však zrejme skúsim.

18.08.2025

Obálka knihy Nimbus Nimbus Neal Shusterman

Druhý diel prináša rozvrstvenie a rozdrobenie pomerne jednoduchého a priamočiareho príbehu z prvej časti na viacero dejových liniek vrátane nových postáv, ktoré sa postupne zlejú dohromady v epickom a strhujúcom finále. Zatiaľ čo prvý diel ma ohúril predovšetkým istou originalitou a nekonvenčnosťou tohto dystopického sveta a bol úderný predovšetkým práve vo svojej priamočiarosti, druhý diel ide viac do hĺbky aj čo sa týka fungovania spoločenstva koscov, politikárčenia a vnútorného boja, jeho sila spočíva práve v tejto vrstevnatosti. Zaujímavou zmenou je aj odhalenie vnútorného sveta samotného Nimba. Je to výborné pokračovanie už tak skvelého príbehu.

16.08.2025

Obálka knihy Dievča v Londýne Dievča v Londýne Ellie Šedivá

Zábavná, zaujímavá a vťahujúca sonda do anglického / londýnskeho obdobia života autorky, ktorá sa vďaka krátkym kapitolkám číta prakticky sama. Hoci je osobná skúsenosť neprenosná, atmosféra Londýna tu na čitateľa dýcha z každej strany a ten má možnosť spoznať toto kozmopolitné mesto aj z iného uhla pohľadu než toho bežne dostupného. Okrem osobitých príbehov a zážitkov autorky sa tu nachádzajú aj faktografické zaujímavosti, rôznorodé tipy a v neposlednom rade krásne fotografie vďaka čomu môže byť kniha aj vizuálnou ozdobou knižnice.

07.08.2025

Obálka knihy Kosec Kosec Neal Shusterman

Hoci už nepatrím medzi cieľovú skupinu žánru young adult, k prečítaniu tejto knihy ma presvedčili pozitívne recenzie a musím povedať, že som rád, že som sa k nej dostal a dal jej šancu. Už dlho sa mi totiž nestalo, že ma nejaký príbeh dokázal strhnúť tak, že som knihu doslova zhltol na posedenie a nedokázal sa od nej odtrhnúť. Svet, ktorý predstavuje autor vo svojom diele je desivou dystopickou víziou budúcnosti, ktorá má svoje pravidlá a zákonitosti, pričom tento svet mi prišiel svojim spôsobom veľmi unikátny a originálny, hoci neutešený a značne depresívny. Príbeh síce využíva tradičnú schému cesty hrdinu je však podaný veľmi čtivo a obsahuje niekoľko momentov a zvratov, ktoré čitateľa nútia pokračovať neustále ďalej. Nečakane a prekvapivo pre mňa jedna z top kníh, ktoré som sa poslednú dobu čítal.

28.07.2025

Obálka knihy Odhalená intimita: Historky z českých ložnic, sexuologických ordinací a věznic Odhalená intimita: Historky z českých ložnic, sexuologických ordinací a věznic Luděk Fiala

Útla knižka, ktorá v niekoľkých krátkych kapitolkách predstavuje témy z oblasti sexuálneho života od impotencie, cez rôzne (ne)normálne sexuálne praktiky až po pornografiu. Autor jednotlivé témy načrtáva najmä prostredníctvom klinických prípadov z jeho praxe, pričom tieto sú často, aj napriek vážnosti témy, podané s istou nadnesenosťou, a teda vo výsledku pôsobia prevažne úsmevne. Knižka sa číta ľahko a je skôr akousi príručkou zaujímavostí než hĺbkovou analýzou jednotlivých tém - pozitívne hodnotím krátke zhrnutie odporúčaní ku každej téme na konci jednotlivých kapitol.

25.07.2025

Obálka knihy Dokonalý zločin Dokonalý zločin Helen Fields

Opäť, podobne ako v predchádzajúcich dieloch, ide o dynamický príbeh, v ktorom sa neustále niečo deje, niet tu prakticky žiadneho hluchého miesta - tentokrát sa kriminálna zápletka týka zdanlivých samovrážd a paralelná kriminálna linka samotného Callanacha a jeho minulosti, pričom obe sú zaujímavé a majú svoj dopad aj na hlavných hrdinov (je tu tiež asi najsugestívnejšie napísaná, resp. opísaná dopravná nehoda z pohľadu prvej osoby, akú som kedy čítal). Posun zaznamená aj vzťah medzi Lucom a Avou, pričom záver dáva prísľub zaujímavého pokračovania (ak autorka neurobila nejaký zásadný časový skok).

18.07.2025

Obálka knihy Šepot v tme a iné nezemské príbehy Šepot v tme a iné nezemské príbehy Howard Phillips Lovecraft

Nadštandardné technické spracovanie, ktoré môže byť ozdobou nejednej knižnice - od prebalu cez ilustrácie a bonusy až po samotný text. Ako píše čitateľ nižšie, výber poviedok a ich kvalita je subjektívna vec - ja ako čerstvý zasvätenec do sveta H.P. Lovecrafta, doposiaľ nečítajúc ani jednu vec od tohto autora, musím konštatovať že môj dojem z výberu poviedok je prevažne pozitívny, najviac sa mi páčili kúsky Šepot v tme a Tieň nad Innsmouthom. Môžem len uzavrieť, že táto zbierka vo mne vzbudila záujem a zvedavosť aj o ďalšie autorove poviedky.

25.06.2025

Obálka knihy Moderná psychológia: Rýchlokurz duševného zdravia Moderná psychológia: Rýchlokurz duševného zdravia Denisa Moravčík Debrecká

Čtivá príručka psychológie na každý deň - niektoré pasáže prinášajú praktické príklady zo života vrátane užitočných rád ako v tej ktorej oblasti pracovať, iné pasáže sú skôr len akýmsi zamyslením či úvahou autorky. Vo výsledku ide o knihu, ktorá ide vstriec čitateľovi, nezaťažuje a nezahlcuje ho zbytočne suchými či tvrdými faktami, dobre sa číta a ako bonus, resp. pridanú hodnotu môže vniesť do života čitateľa porozumenie istým vzorcom zmýšľania, správania a techniky na prácu so sebou samým.

25.06.2025

Obálka knihy Chybějící otec, chybující syn Chybějící otec, chybující syn Guy Corneau

Kniha rozvíja tému vplyvu absencie otca (fyzickej / emočnej) na vývoj dieťaťa - syna, obsahuje niekoľko zaujímavých myšlienok a kategorizácií možných prejavov tejto skutočnosti v osobnosti syna, avšak osobne som od tejto knižky čakal viac - v mnohom je písaná značne metaforicky až filozoficky, bez nejakých konkrétnych či praktických rád, ako s touto problematikou pracovať, a keď už sa tu nejaká rada vyskytne, je zahmlená filozofickým nánosom. Na rozšírenie obzorov je to však dostačujúce.

Zavřít

Vypněte si reklamy na Databázi