Posledná šanca

Posledná šanca https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/479224/bmid_posledna-sanca-ay7-479224.jpg 5 1708 474

Ryland Grace je posledný preživší na zúfalej misii Hail Mary – jeho neúspech bude mať za následok koniec ľudstva i planéty Zem. Lenže Ryland Grace si to neuvedomuje. Nepamätá si ani vlastné meno, tobôž detaily misie. Práve sa prebral z veľmi dlhého spánku, nachádza sa milióny kilometrov od domova a spoločnosť mu robia len dve mŕtve telá kozmonautov. S každou novou spomienkou si uvedomuje nemožnú úlohu, ktorá pred ním stojí.... celý text

Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: , Lindeni
Originální název:

Project Hail Mary , 2021


více info...

Přidat komentář

Psenda31415
23.04.2024 5 z 5

Jednoduše vesmírně dobré!

Kdo by to byl řekl, že one-man+one-alien show může být opravdu dobrý nápad na ne úplně krátkou knihu. A ono to funguje. Opravdu bravurně je zmapovaný celý vědecko-poznávací aspekt s popisem vnitřních myšlenkových pochodů, snahu zjistit jak to všechno funguje, proč jiné věci zase nefungují atd.

Jako technologický nadšenec s fyzikálním základem musím říct, že tuhle knížku si snad i přečtu znovu a to se mi moc nestává!

stanislava7096
20.04.2024 5 z 5

Uf, to bylo dobré a náročné, zvláště pro můj neodborný mozek. Někdy jsem se musela vrátit a prostě tu technickou nebo odbornou část přečíst opakovaně. Ale to nevadilo, bohatě mi to vynahradily chvíle strávené s hlavním hrdinou a Rockym. A neodpustím si konstatování, že největším sci-fi v knize rozhodně nebyl pobyt ve vesmíru, nebo setkání s mimozemšťany, ale ta představa, že by se takhle dokázaly domluvit vlády světa...ale bylo by to hezké.


Ivan F
19.04.2024 4 z 5

Pútavá rozprávka pre dospelých, odená do hard science fiction hávu. Zároveň je to kniha náučná, je to robinzonáda, je to road (vlastne space) movie a najmä, je to kniha o priateľstve. Je zaujímavé sledovať a čítať komentáre tých, čo knihu kritizujú a tých, čo ju chvália. Skupina kritická sa zhoduje v tom, že Marťan bol jednoznačne lepší, zatiaľ čo skupina druhá sa prikláňa k tomu, že Marťan bol horší. Lenže to je obrovská chyba - kniha by sa mala posudzovať samostatne, bez ohľadu na ostatné autorove knihy. Verím tomu, že ak by knihy vyšli v opačnom poradí, mali by sme tu klasický rozpor v hodnotení. Za mňa sú obe knihy na rovnakej úrovni, sú rozdielne a to je práve na nich to zaujímavé. Takže Projekt Zdravas Mária uspokojil moju čitateľskú dušu tak isto, ako Marťan, len s tým rozdielom, že Marťana už čítať nebudem, ale k Last Hope sa rád vrátim.

annettka1098
17.04.2024

Musím uznat, že autor má neskutečné vědecké, biologické, fyzikální i chemické znalosti. Celý příběh a vesmírný svět měl do posledního detailu promyšlený. Nicméně tyto části a popisy mě moc nebavily. Byly rozhodně zajímavé, ale mé znalosti a má představivost na to nedosahovala.

V jednu chvíli jsem audioknihu dokonce přestala poslouchat a začala jinou. Nakonec jsem se ale ke Spasiteli asi po 3 dnech vrátila, protože jsem potřebovala vědět, jak to s vermírnou misí dopadne. A udělala jsem rozhodně dobře! Nakonec jsem se dočkala velmi dobrodružného příběhu plného nečekaných zvratů a v jednu chvíli jsem měla i slzy v očích.

vrsketa
10.04.2024 4 z 5

Poslouchala jsem audioknihu a bylo to naprosto boží! Místy byl za mě trochu přes čáru infodumping ohledně techniky, který je ale u hard sci-fi očekávatelný.

ZáchodovýČtenář
07.04.2024 5 z 5

Jedna z nejlepších knih, co jsem v životě četla. Dala bych i víc hvězdiček.

momo01
01.04.2024 5 z 5

Zvyšuju po opakovaném čtení na 5 hvězdiček. Před 2 lety jsem poslechla jako velmi dobře zpracovanou audioknihu, ale nedávno mi ji kamarádka doporučila jako ideální ke společnému čtení s dětmu. (Je jim 13 a 15 - úplní malošci by z toho asi moc rozumu neměli). Bavil je příběh (velmi), ale taky se bavili na můj účet (převelmi), když jsem si vymýšlela Rockyho zpěvný jazyk.
Naši dva domácí pavouci už bohužel jména mají, ale čekáme, až se objeví nějaký nový přírůstek. Bude to jistojistě Rocky.

Artim
01.04.2024 5 z 5

Napínavá oddychovka. Autor má podrobné technické znalosti, za což má můj velký obdiv. Rozhodně to není prvoplánovka, co si hraje na něco hlubšího. Rozhodně doporučuji!

Massek
25.03.2024 5 z 5

Andy, co mi to děláš? Protože jsem Artemis dal 5 hvězd, tak tady marně hledám jak dát šestou, tohle je zase o stupeň výš! Výborné staré dobré téma vesmírné mise, cesta k cíli samozřejmě dle očekávání není zrovna přímočará (nejen kvůli dilataci :) a je plná překvapení.
"Lidé prosakují. Nechutné."

broskev28
24.03.2024 5 z 5

„Evoluce umí být neuvěřitelně efektivní, pokud jí dáte pár miliard let času.“
Spasitel je knihou, kterou jsem rozhodně neměla v plánu číst. Nečetla jsem ani Marťana, viděla jsem jen filmovou verzi, která mě nadchla (už proto, že zbožňuju Matta Damona). Jenže potom jsem se účastnila knihovnického semináře s paní Klárou Smolíkovou a ta se zhrozila: „Nikdo z vás, milé knihovnice, nečetl Spasitele? No já jsem upřímně zděšená!“
Tak jsem se rozhodla to napravit a zpětně paní Smolíkové moc děkuju. Pravda, ty technické finesy mě opět míjely, a já jsem jen fascinovaně přihlížela, ale jinak to bylo zase skvělé.
Co mě asi dostalo úplně nejvíc byla ta celosvětová spolupráce: dnes, kdy to vypadá, jako by cílem všech vlád bylo vyvolávat konflikty každého s každým, poukazovat, ne, pranýřovat a následně pokud možno i trestat třeba jen názorové odlišnosti (kde máte tu pluralitu?), tak tady se pod hrozbou vnějšího nebezpečí všichni semkli a makali. Každý jinak, ale pod taktovkou osvíceného diktátora (Strattová) to prostě fungovalo.
A když už jsem si myslela, že mám jasno a do konce zbývalo pár desítek stránek, najednou bylo všechno jinak! Paráda a moc doporučuju!
P.S. Moc děkuju za všechny komentáře, nejen za ty pochvalné, ale především za kritické - třeba R47 mě nahlodal, podobně jako Smolař nebo MMM999, vždyť i mě okamžitě zarazilo "národnostní" složení posádky. Ovšem nejvíc souhlasím s komentářem TomHr, to zásadní prostě my jako lidstvo nedáme, smůla. Takže kritické výhrady jsou určitě namístě, a proto za svůj beru především komentář panPatejdl: pohádka o vesmírném pavoukovi pro naivní děti, ale povedla se.

slord
18.03.2024 5 z 5

Vedel som len, že je to od autora Marťana (a to je dostatočný dôvod, aby som sa do tejto audioknihy pustil) inak som si o tom nič nezisťoval. A výsledok ma neskutočne potešil a v mnohom aj prekvapil. Už ten začiatok, ktorý nás postavil do rovnakej pozície ako hlavnú postavu a zároveň s ním prichádzame tomu všetkému na kĺb, mi prišiel veľmi zaujímavý. Tá premisa môže pripomínať film Sunshine, no kniha ide rozdielnou cestou a zamiešava do toho mnoho originálnych prvkov. Andy Weir podobne ako u Marťana, aj tu používa dosť vedeckých a odborných termínov, a podobne ako u Marťana, to robí nenudnou a zrozumiteľnou formou. A aj to pomáha tomu, aby bol človek do toho čo sa deje neustále zainvestovaný. Kvalitné sci-fi dobrodružstvo, s dávkou napätia, humoru a emócií, ktoré som dychtivo počúval a na konci sa mi pekne odvďačilo. Andy Weir to teda vie skvelo.

markulina711
11.03.2024 3 z 5

Kniha se dá číst vícero způsoby. Jedním je ekologická katastrofa vedoucí ke konci našich dnů na Zemi, druhým zoufalý pokus o záchranu , který je nadřazen všemu myslitelnému, třetím síla přátelství, jenž překoná pud sebezáchovy. Vyberte si.
Mě nadchla třetí možnost, proto jsem protrpěla Rylandovy flasbacky i spoustu technických informací, fyzikálních a biologických zakonů a poznatků. Abych si mohla číst o přátelství sobeckého sraba Rylanda s bytostí , která na něj nepohlédne, neusměje se na něj, se kterou nemůže dýchat ani stejný vzduch. Působivé. Ale vzhledem k tomu , že mám přečteného Marťana, wow efekt se tentokrát nedostavil. Sci-fi jinak vůbec nečtu, proto nemám s čím srovnávat. Těžko tedy posoudit kvalitu..

Ashen-Shugar
05.03.2024 5 z 5

Posloucháno před několika lety jako audiokniha. Jak do kina normálně vůbec nechodím, tak tady se úplně třepu na to, až to bude v kině!!!

Ondra148
27.02.2024 5 z 5

Proč jen to má tak blbý název…kdyby se to jmenovalo “Projekt zdrávas Maria” mělo by to lepší vibe (a to jsem ateista) :-)

Knížka úplně super. Chtěl bych ji zapomenout a číst znovu poprvé.

Eeper242
27.02.2024 5 z 5

Super kniha od Andyho Weira. Určite odporúčam aj pre tých, ktorí čítali Marťana.

Kamcatak
21.02.2024 audiokniha 5 z 5

"Amaze, amaze, amaze!".

Naprostá bomba. Nebudu moc psát o ději, jakékoliv spoilery by zkazily zážitek, víc než bohatě stačí anotace.
V knize je hodně hodně popisů vědeckých postupů, matematických a fyzických problémů apod. Jako čtenářka, která je v těchto oborech zcela neznalá a často si během těchto pasáží neuměla představit o co se jedná, podobným čtenářům vzkazuji: stojí to za to! Autor při každé vědecké zmínce přidá snadno pochopitelné přirovnání a díky tomu je kniha pochopitelná i pro nás nevědecky založené smrtelníky. A ten příběh je prostě báječnej. Plný napětí, všech možných emocí a dobrodružství. Konec mě dostal a lepší bych si nepřála ani nevymyslela.

*Posloucháno jako audiokniha v originále, namluvená Ray Porterem. *
Moje první kniha od Andyho Weira, a určitě ne poslední.

zelda7
20.02.2024 2 z 5

Pořád přemýšlím, zda jsem nečetla jinou knihu než těch tisíc čtenářů co zde dalo pět hvězd.. Mě bohužel kniha vůbec nesedla, asi jsem od ni měla velké očekávání. Nápad jako takový nebyl špatný, ale myslím si, že knize by slušel mnohem kratší rozsah. Bohužel mám dojem, že se v knize moc nedělo a já se nudila... Za mne slabší průměr.

olivina
15.02.2024 5 z 5

Tak tohle bylo prostě skvělý...

Úžas! Šťastný šťastný šťastný!

@pribehyodjany
14.02.2024 5 z 5

Perfektní audiokniha, jedna z nejlepších, co jsem kdy poslouchala. Spasitel je perfektní a skvěle promyšlený. Budete chtít vědět víc, napětím ani nedýchat a konec si vychutnáte. Velké doporučení!

Ivaiva
09.02.2024 5 z 5

Úžas, úžas, úžas!
Nejsem vůbec fanoušek sci-fi, ale tahle kniha to asi změnila. Poslouchala jsem ji jako audioknihu a jsem nadšená. Doporučuji i pro zaryté sci-fi odpůrce.

Štítky knihy

vesmír mimozemšťané sci-fi

Autorovy další knížky

Andy Weir
americká, 1972
2015  90%Marťan
2021  92%Spasitel
2018  74%Artemis
2020  73%Mezi světy

Kniha Posledná šanca je v

Právě čtených45x
Přečtených2 137x
Čtenářské výzvě650x
Doporučených249x
Knihotéce596x
Chystám se číst691x
Chci si koupit193x
dalších seznamech17x