Matthew Kay Matthew Kay komentáře u knih

☰ menu

Spasitel Duny Spasitel Duny Frank Herbert

Některé části mi v první Duně vadily, ale s donucením jsem je přetrpěl, protože zbytek knihy byl fenomenální. Spasitel Duny z mého pohledu obsahuje pouze ty části, které jsem u první knihy musel přetrpět. Charakter a vyznění knihy jako by vůbec nesedělo k originálu. Jako bych sledoval nízkorozpočtové televizní pokračování úspěšného filmu, se kterým ale původní tvůrci nemají nic společného.

03.08.2020 2 z 5


Bible - Hledám..., ...už to mám! Bible - Hledám..., ...už to mám! Julia Stone

Příběhy jsou na pár řádků a ilustrace roztomilé = ideální pro malé děti, které ještě neudrží pozornost při čtení. Hledání obrázků je pěkně uděláno a obě moje děti moc bavilo.

09.07.2020 5 z 5


365 tučňáků 365 tučňáků Jean-Luc Fromental

Roztomilý příběh s pěknými ilustracemi. Ekologický aspekt sice moc nedává smysl (což je jistě záměrem), ale pro zamyšlení to stačí.
Náklady na stravování tučňáků za celý rok? cca 167 tun ryb, 13 359 000 Kč
(vycházím z údajů uvedených v knize)

29.06.2020 5 z 5


Reportér Reportér Sandra Brown

Velice dobře čtivá kniha. Detektivní zápletka mě upoutala a některé dějové zvraty jsem opravdu nečekal. Jediné negativum pro mě byl romantický patos, který mi připadal nucený. Kdyby ho autorka vynechala, ději by to neuškodilo, spíš naopak. Ze slušného thrilleru se stala červená knihovna.

06.10.2019 3 z 5


Madame dnes přijde později Madame dnes přijde později Susanna Kubelka

Že je kniha neskutečně povrchní (úspěšná a krásná hrdinka, muži krásní a s velkým...) by nevadilo. Že se ke konci snaží zbytečně moralizovat (všichni jsou vegetariáni, kteří se dožívají 120) by také nevadilo. Ale ten neskutečně rozplizlý děj opravdu vadí. 3/4 knihy jsou pohodové čtení, v polovině i docela napínavé. Poslední čtvrtina se ale jaksi zvrtne, děj mávnutím proutku utne a až do konce se nestane vůbec nic. Kniha se čte spíše jako autorčina fantazie (realita?) vlastního života, než jako zajímavé pohodové čtení.

01.11.2015 2 z 5


Muži, kteří nenávidí ženy Muži, kteří nenávidí ženy Stieg Larsson

Značně nevyvážená kniha, která si dle mého nezaslouží pozici na 9. místě nejlepších knih. Je neuvěřitelně roztahaná a plná zbytečných pasáží. Autor na začátku rozjíždí dějovou linii, kterou v půlce knihy uvrtne do pozadí a rozjíždí mnohem zajímavější detektivní příběh o hledání nezvěstné Harriet. Bohužel celé hledání ke konci zase zastíní původní linie, která je velmi nezáživná. Celkové pocity z knihy jsou rozporuplné. Rozhodně bych si ji znovu nepřečetl a váhal bych ji někomu doporučit.

06.04.2013 2 z 5


Proti pádu noci / Po pádu noci Proti pádu noci / Po pádu noci Arthur Charles Clarke

První část knihy je velice zajímavá a dobře napsaná. Proti pádu noci je napínavý příběh, který jsem "zhltnul" skoro na jedno sezení. Bohužel u druhé části, Po pádu noci, jsem se nedostal dále, než do poloviny. Styl psaní a příběh mě odradil od pokračování. Proto hodnotím jen třemi hvězdičkami, přestože první část by si zasloužila více.
edit: po snad 15 letech jsem dočetl i druhou část. Nezáživný styl psaní, nesmyslné dialogy, děj o ničem.

06.04.2013 3 z 5