Proti pádu noci / Po pádu noci

Proti pádu noci / Po pádu noci https://www.databazeknih.cz/img/books/20_/20277/bmid_proti-padu-noci-po-padu-noci-3PK-20277.JPG 4 42 42

Proti pádu noci se odehrává v daleké budoucnosti ve městě Diaspar, jehož prakticky nestárnoucí obyvatelé mají k dispozici všechny vymoženosti, které lidstvo za miliony let své existence vytvořilo. Přesto se neodvažují vyjít za hranice Diasparu a prozkoumat pustinu, v níž se obrátil zbytek celé planety, natož aby obrátili oči ke hvězdám. Až mladý Alvin se vydává na cestu do neznáma. Napínavý příběh ani za několik desetiletí v ničem nezastaral a dokazuje ohromnou míru autorova talentu. Profesor astrofyziky a poradce NASA Gregory Benford je rovněž úspěšným autorem sci-fi, dokonce držitelem ceny Nebula za román Timescape. Po dohovoru s Clarkem napsal pokračování původního příběhu pod názvem Po pádu noci, v němž představuje novou Zemi, která již není pustinou, ale oplývá ohromným bohatstvím. Přesto jí hrozí smrtelné nebezpečí.... celý text

Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: , Baronet
Originální název:

Against the Fall of Night / Beyond the Fall of Night , 1990


více info...

Přidat komentář

Luigi1
16.11.2023 3 z 5

Je pravda,že jsem to přečetl jedním dechem ale moc spokojený jsem nebyl

Hall3006
05.12.2020 3 z 5

Ač je Arthur C. Clarke můj nejoblíbenější autor, tato kniha se mi četla nejhůře. Asi proto, že jsem dříve četl Město a Hvězdy, kde je ten samý příběh originální a mnohem lepší. Druhá půlka od spoluautora svazku byla však skutečným utrpením, která sráží kvalitu knihy na tři hvězdy. Nápad co bylo "potom" byl dobrý, ale provedení nic moc.


Predator3313
07.10.2017 3 z 5

Tak kniha dočtena, musím říct, že nedokážu zhodnotit obě knihy stejně.
Tedy Proti pádu noci - Klasický Clarke, zajímavý nápad a děj který zaujme a člověk knihu nemůže odložit. Velmi se mi nápad Diasparu líbil. Vůbec jsem netušil, že jde o jeho prvotinu, a tím spíš smekám. Jen teda ten název nechápu :D
Po pádu noci - No nakonec jsem to dočetl, protože nesnáším nedočtené knihy :D ale některé části byly takové slátaniny, že se to prostě nedalo. Přitom některé nápady jsou zajímavé a originální ale celkový dojem je tak 1* :( a rozhodně nemám v plánu si od Benforda ještě někdy něco přečíst...

bouncer
02.09.2017 4 z 5

Proti pádu noci je úžasná kniha. Silná v jednoduchém, ale fantastickém příběhu. Skoro až s podivem, že jde o prvotinu, kterou bylo těžké vydat a sám autor ji pak přepracoval do podoby Město a hvězdy. Po pádu noci už není tak dobrá kniha. Není to dané fantazií, protože úžasné nápady z každé stránky přímo tryskají, ale nejsou zabaleny v tak silném příběhu a je jich popravdě až tolik, že se to nečte tak lehce. Ve výsledku ale dobrá dvojkniha, díky druhé části ještě více oceníte Clarkeovu prvotinu.

Phoenix16.cz
11.02.2017 3 z 5

Hm, jak hodnotit, když je to 2v1? Clarkova část je skvělá, o té druhé se to říct nedá, takže nějaký ten střed - 60%, bohužel. Proti pádu noci rozhodně zaslouží mnohem lepší hodnocení, Alvinův příběh je napínavý od první do poslední kapitoly a především vybízí ke srovnávání s Městem a hvězdy. Upřímně bych nikdy nevěřila, že prvotina může být až takhle dobrá!
A co se týče pokračování rozjetého příběhu? To je naprosto zbytečné, protože akorát ruší předchozí zážitek. Když pominu jiný styl vyprávění, bohužel ani samotný příběh mi k tomu předchozímu neseděl a bylo to prostě cosi, co se vecpalo někam, kam nemělo. Benforda neznám, ale touhle jeho slátaninou mě rozhodně neoslovil.

smisek05
18.06.2014 3 z 5

Proti pádu noci je super, jedním dechem přečteno. Po pádu noci již není tak tak ... nevím je to dobré, ale možná jsem po perfektním Clarkovi čekal něco ... něco víc, ale i tak mohu doporučit.

Matthew Kay
06.04.2013 3 z 5

První část knihy je velice zajímavá a dobře napsaná. Proti pádu noci je napínavý příběh, který jsem "zhltnul" skoro na jedno sezení. Bohužel u druhé části, Po pádu noci, jsem se nedostal dále, než do poloviny. Styl psaní a příběh mě odradil od pokračování. Proto hodnotím jen třemi hvězdičkami, přestože první část by si zasloužila více.
edit: po snad 15 letech jsem dočetl i druhou část. Nezáživný styl psaní, nesmyslné dialogy, děj o ničem.

Autoři knihy

Arthur Charles Clarke
britská, 1917 - 2008
Gregory Albert Benford
americká, 1941