marassb marassb komentáře u knih

☰ menu

Píseň meče Píseň meče Bernard Cornwell

Tento díl jsem četl nejdéle, ale ne vlivem knížky. Byť částečně ano. Nějak mi tento díl neseděl, úplně nedokážu říct čím. Možná jsem jen knížku odložil v nesprávnou chvíli.

Tím nechci shazovat celou sérii; myslím že je to zkrátka v jakém rozpoložení se člověkke knížce dostane. Možná tady bylo víc diplomacie než bojů. Ale rozhodně nadprůměrné, ostatně jako vždy.

17.02.2021 4 z 5


Páni severu Páni severu Bernard Cornwell

Tohle bylo tak krásné čtení, že jsem to přelouskal za 4 dny. Děj plynul rychle a nic netrvalo tak, že by to až nudilo. Asi zatím nejlepší díl :)
Možná místy až "filmové", ale to bude asi nedostatkem reálné předlohy. Ale nevadí!

25.10.2020 5 z 5


Bledý jezdec Bledý jezdec Bernard Cornwell

Skvělé jako předcházející díl. Méně bitev, ale víc Uhtredových myšlenek. Skvělý, skvělý!

16.10.2020 4 z 5


Poslední království Poslední království Bernard Cornwell

Četlo se to parádně, o tom žádná. Jenom kdybych to nemusel číst "ve spěchu", jelikož ji mám jen z knihovny. A tak nějak jsem to čtení, jako je v mém případě obvyklé, flákal. :)

Ale hlavní postavu jsem si oblíbil hned po pár řádcích, chápal jsem ho v naprosté většině případů. Jen doufám, že zůstane stejný v následujících dílech. Škoda některých postav, ale chápu, že to má být i historicky věrné. Je to i pěkně napsané, četlo se to hezky a rád se něco přiučím i ze staroangličtiny, případně jiných jazycích.

11.10.2020 4 z 5


Zánik samoty Berhof Zánik samoty Berhof Vladimír Körner

Vybráno zcela náhodně v knihovně jako něco krátkého ke čtení. Netušil jsem do čeho jdu. Na to jak je to útlá knížka, tak je plná děje, napětí i psychologie postav.

Atmosféricky opravdu na jedničku, Berhof jsem si zcela jasně dokázal představit. Škoda možná trochu uspěchaného konce. Ale to je opravdu jen malá vada na kráse.

17.01.2020 4 z 5


Past Past Marko Leino

Dočíst se to dalo :) ale teda jsem spíš zklamaný. Psychologie postav je výborná, dobře napsané - četlo se snadno. Ale příběh nezaujal, možná příliš mnoho postav; vedoucí ke zmatkům kdo je kdo. Některých dějových zvratů bylo trochu navíc. Tak uvidíme, třeba se knížka trochu rozleží v hlavě.

25.10.2019 3 z 5


Na vodě Na vodě Penelope Fitzgerald

Ze začátku jsem si říkal, že to nebude nic skvělého, že to bude spíš takové pohodové čtení. Ó jak jsem se mýlil. Sice pomalejší rozjezd, ale postupně se z toho stala celkem dravá řeka. Občas mě bylo líto jedné, pak druhé postavy, ale vždycky se to nějak vyřešilo.

16.03.2018 4 z 5


Jaro v Kartágu Jaro v Kartágu Václav Václavovič Michalskij

Knížka, která má mnohem vyšší ambice. Nevím, jestli je to dáno rozdělením na více knih, radši bych jednu silnější. Ze začátku autor přeskakuje na jednotlivé linky příběhu, takže jsem se ztrácel. Příběh je zajímavý, avšak trochu zmatečný.

09.01.2018 4 z 5