Páni severu

Páni severu https://www.databazeknih.cz/img/books/10_/106915/bmid_pani-severu-2-vydani-106915.jpg 5 313 39

Saské kroniky série

< 3. díl >

„Někdy se přihodí, že když se pustíte na moři příliš daleko od pevniny a vítr sílí a zpěněné vlny, které stříkají až na štít, vás ženou po hladině, nezbývá vám, než plout tam, kam si přejí bohové. Plachtu musíte stáhnout, aby ji vítr nerozerval, a protože vesla proti živlům nic nezmohou, jste nuceni je odložit a připoutat a pak vyléváte vodu, modlíte se, vzhlížíte k temnící se obloze, nasloucháte skučení větru a necháváte déšť, aby vás bodal do tváře, ale hlavně doufáte, že vás vlny a vítr nevrhnou na skaliska. Takhle nějak jsem se cítil v Northumbrii.“ Román Páni severu představuje třetí část rozsáhlé ságy z raně středověké Anglie, v níž autor líčí dobu po vítězství krále Alfreda, později zvaného Velikého, nad Dány u Ethandunu. Boj s Dány, popsaný v knize Bledý jezdec, se odehrál ve Wessexu, avšak děj Pánů severu přenesl autor na sever do Northumbrie, domoviny hlavního hrdiny Uhtreda z Bebbanburgu, ale také země pánů soupeřících mezi sebou o moc, z nichž žádný neměl důvod mít Uhtreda rád a dva z nich si přáli jeho smrt. „Přesto to byl můj domov,“ vypráví Uhtred, „navíc tam na mě čekal úkol pomstít vraždu mého druhého otce. Proto jsem tam šel. Proto jsem se nechal vést cestou meče.“ Dne 6. května roku 878 porazilo saské vojsko, vedené wessexským králem Alfredem, u Ethandunu dánské dobyvatele v čele s vojevůdcem Guthrumem. Krátce nato uzavřel Alfred s Guthrumem mír a poražený vůdce Dánů pak přijal křesťanskou víru a nové jméno Athelstan, čímž dosáhl toho, že ho Alfred uznal za krále Východní Anglie. Jednání mezi Alfredem a Guthrumem však pokračovala a v roce 886 spolu ve Wedmoru podepsali mírovou smlouvu, která rozdělovala tehdejší Anglii na dvě sféry vlivu – Wessex a jižní Mercie zůstaly podle této dohody saské, zatímco Východní Anglie, severní Mercie a Northumbrie připadly Dánům. Tak vznikl Danelaw, rozsáhlé území, kde po nějakou dobu vládli dánští králové. Na těchto historických základech staví Bernard Cornwell svůj další román Páni severu, třetí díl rozsáhlé ságy z doby Alfreda Velikého, v němž autor pokračuje v líčení příběhu Uhtreda z Bebbanburgu, mladého northumbrijského velmože vychovaného Vikingy, pána bez panství a válečníka bez vlasti. Hned na začátku románu však Cornwell víceméně opouští rámec historicky doložených faktů a přenáší děj na sever do Northumbrie, což, jak uvádí v doslovu k této knize, je na konci devátého století jako přechod ze světla do temnoty, neboť o tehdejších poměrech v Northumbrii je dnes známo jen velmi málo. To však autorovi poskytuje větší svobodu pro vytváření románového příběhu, kterou využívá svým typickým způsobem a předkládá nám knihu plnou dramatických událostí a hrdinských činů, ale také zrady, odpuštění, pomsty, a v neposlední řadě i lásky.... celý text

Přidat komentář

tygřík2
17.04.2024 5 z 5

Pánové Cornwell i Uthred prostě umějí. Na co sáhnou, jde jim pěkně od ruky. Je to parádní jízda a naštěstí máme před sebou ještě dlouhou společnou cestu, než ten Bebbanburg dostanem zpátky - alespoň v to doufám, že ho dostanem!

Mája777
22.03.2024 5 z 5

Třetí setkání s Uhtredem a znovu plno dobrodružství, lásky, úskoků a zrady. Dánové a Sasové všude, kam se podíváš a tentokrát i otrokářská loď. Ale nebyl by to Uhtred, aby se ze všeho nevysekal. Jo, já toho chlapa můžu. Uhtreda i jeho tvůrce Cornwella. Doporučuji.
(21. 3. 24 - 7 122 - 17)


ElikaS
21.01.2024 5 z 5

Když jsem viděla, že vyšel třetí díl Uthreda, měla jsem obrovskou radost, protože tahle série si mně získala. Líbí se mi, jak autor kombinuje historická fakta s parádním a dobrodružným příběhem. Oceňuji i závěrečné vysvětlení historických souvislostí.

Příběh je, jak už jsme zvyklí s předchozích dílů celkem drsný a plný překvapivých zvratů. Nechybí ani skvělá interpretace Vasila Fridricha, takže i třetí díl můžu jen doporučit! Doufám, že brzy vyjde další díl.

yerry
12.06.2023 5 z 5

Veľmi vydarený zväzok tejto série, ktorý ti dokáže, že doba, ktorú tu autor popisuje, okrem násilia a všobecného úpadku prinášala aj netušené možnosti. Z otroka sa mohol stať kráľ a prominentný bojovník naopak mohol kľudne spadnúť do tohto postavenia. Uhtred si tu zavesluje viac než dosť.

Príbeh sa začína asi mesiac po prekvapivo víťaznej Alfrédovej bitke pri Ethandune nad Dánmi. Tí sa napokon stiahli do Danelawu (dobový názov časti Anglicka ovládaného Dánnmi). Tentokrát sa ocitneš hlavne v Northumbrii. Uhtred sa tu rozhodne pomôcť kráľovi Guthredovi (skutočná historická postava - bol to Dán, ktorý však prešiel na kresťanskú stranu). Jeho rozhodnutie bude mať následky, s ktorými asi vôbec nepočítal.

V príbehu sa vyskytnú aj románové postavy ako záporák Kjartan, priateľ Ragnar ale aj Guthredova sestra Gisela, ktorá bude mať na Uhtredov osud dosť podstatný vplyv. Ivarr ako skutočná historická postava a potomok Ragnara Lothbroka tu nezohraje síce veľmi pozitívnu úlohu, zato jeho úloha v príbehu nie je na zahodenie.

Páčilo sa mi, že autor do textu zahrnul aj mytologické prvky a to ako pohanské, tak kresťanské. Pre niekoho budú asi ťažko uveriteľné. Ak sa však zamyslíš nad dobovým kontextom a realitou, ktorú si vytvára každý jedinec sám na osobnej úrovni, tak sú veľmi pochopitelné. Súbeh určitých udalostí kľudne mohol viesť k "zázraku".

Aj tomuto zväzku dávam preto všetky hviezdy. Autor vie veľmi dobre skĺbiť románovú fikciu, mytológiu, dobové reálie a to všetko pri vysokej čítavosti...

Deia
17.09.2022 4 z 5

Toto bola podľa mňa zatiaľ najlepšia časť, veľmi ma bavila. Uhtred sa vrátil do svojho rodného kraja a dej sa viac točí okolo neho a už tu nie je toľko Alfreda, ktorý ma v predchádzajúcej časti celkom rozčuľoval. To, čo Uhtreda čakalo v tejto časti by ma ani len nenapadlo a bola som veľmi zvedavá, ako sa mu z toho podarí dostať, takže od knihy som sa nemohla odtrhnúť. Takisto som bola zvedavá, či sa mu podarí splniť aspoň jeden z jeho cieľov, keďže veľmi nádejne to nevyzeralo. Okrem Uhtreda je tam aj veľa iných zaujímavých postáv, na scénu sa vrátil aj Ragnar (syn mŕtveho Ragnara), potom Hild, či nový kráľ Northumbrie. Čo ma na tejto sérii ešte nadchýna je aj jej prepletenosť so severskou mytológiou. Ale je aj pár vecí, ktoré mi vadili, aj keď ich nie je veľa. Napríklad to, že Uhtred je občas až príliš arogantný, ale zas je mladý a celkom veľa toho už dokázal, tak sa mu to dá odpustiť. A ešte mi vadila jedna zo záverečných scén, ktorá v sebe niesla až prílišnú nadprirodzenosť a do knihy sa mi veľmi nehodila. Ale ináč nemám čo vytknúť a teším sa na pokračovanie :).

Jen_procházím
22.10.2021 3 z 5

Po skvělých dvou dílech sešup celkem dolů. Cornwell umí i v rámci série lepší kousky.

OlafSveinsson
14.10.2021 5 z 5

Po službě králi je čas řešit soukromé záležitosti a tak se Uhtred vydává do rodné Northumbrie. Jeho pýcha po další vyhrané bitvě a prolomené hradbě štítů sahá až k větvím Yggdrasilu a proto se norny z pod jeho kořenů rozhodly srazit Uhtreda z výšin až na dno. Ze dna ale vede jenom jedna cesta a to nahoru, tak nemá jinou možnost než se po ní vydat a pokusit se splnit svou povinnost.

Igor1311
10.01.2021 5 z 5

Naprosto úžasná a jedna z najlepších častí celej série, v ktorej sa v Uhtredovom živote odohrá mnoho udalostí. Boj o zjednotenie Anglicka trocha ustupuje do úzadia a väčší priestor sa dáva Uhtredovi a jeho osobným záležitostiam. S Ragnarom sa po dlhom čase dočkajú vytúženej pomsty a Uhtred prežije jedno z najťažších období.

marassb
25.10.2020 5 z 5

Tohle bylo tak krásné čtení, že jsem to přelouskal za 4 dny. Děj plynul rychle a nic netrvalo tak, že by to až nudilo. Asi zatím nejlepší díl :)
Možná místy až "filmové", ale to bude asi nedostatkem reálné předlohy. Ale nevadí!

Hotovson
13.06.2020 5 z 5

Tak jsem se dočkal a krevní msta byla dokonána, i když cesta k ní byla dost strastiplná, ale kdyby ne, tak by to zase byla nuda. Tak v dalšim díle se snad Uhtred dočká a vypráší svýho zrádnýho strýce z Bebbanburgu, ale určitě to nebude mít jednoduchý. A už podle názvu knihy Píseň meče se zase bude jednat o neskutečnou řež, takže se na to moc těšim :)

Luigi1
30.05.2020 5 z 5

Napínavé putování Uhtreda .

mitsucz
17.02.2020 5 z 5

Uhtred z Bebbanburgu a jeho putování Anglií 9.století, zatím nejlepší díl série. Hned jdu na další.

misaC
28.11.2019 5 z 5

Opět skvělé - jen škoda, že už mám zkouknutý seriál - například Beoccu už mám v hlavě "usazeného" právě podle něj.

Daduška
23.10.2019 5 z 5

Uhtred je můj oblíbený hrdina, líbí se mi jeho chvastounství i to, že se ničím dlouho netrápí, nic neřeší, prostě žije. Šťastná povaha. Hned začínám další díl, nemůžu se dočkat.

Targa Dall
23.08.2019 5 z 5

Opět výborný román. Dobývání pevnosti, popis otroctví a lodního obchodu. Kniha mě velmi bavila a rychle utekla :)

Finn69
01.07.2019 4 z 5

Uthred konečně zamířil na sever vyrovnat účty s Kjartanem a jak jinak, obrátí to tam vzhůru nohama. Jak se píše v anotaci, Cornwellovi tentokrát příliš nesvazují ruce historická fakta, jelikož o severu Anglie v těch časech se prostě nic moc neví. Takže se mohl trochu utrhnout z řetězu a já se přiznám, že se mi to někdy zdálo až moc. Hlavně dobytí Dunholmu a celá ta scéna s Thyrou a smečkou divokých psů jako by patřila do úplně jiné knihy. Čili za tohle hvězdu dolů, jinak je to ale pořád hodně dobré čtení.

Aileena
31.05.2019 4 z 5

A hurá na čtvrtý díl! Čtivou formou se pobavím a mnohdy i poučím zároveň. Překvapivě mně nevadí ani časté popisy, které jindy nemusím. Autor má nastudovanou historii, nepíše nesmysly a vytváří skvělé postavy. Faktem je, že si na jeho styl musíte trochu zvyknout, ale u mne to zatím funguje.

Kee
18.04.2019 5 z 5

Třetí díl dobrodružství Uthreda z Bebbanburgu je pro mne zatím nejlepším ze série, a to z jednoho prostého důvodu - nemohla jsem se odtrhnout, v některých pasážích mě až mrazilo (Thyra). Páni severu mne vtáhli do děje daleko snáz než první díl, a daleko hlouběji než druhé pokračování.
Velmi mne potěšily zmínky a popisy spojené s nordickým pohanstvím; je vidět, že Cornwell se v mytologii orientuje.
Jsem zvědavá na pokračování. :)

Wyrd bið ful ãræd.

azzies
23.03.2019 5 z 5

Zatím nejlepší díl serie, putování Uhtreda nemohlo být napínavější a zábavnější, zrada kterou prožil je jak z románu :-)

špulo
27.07.2018 5 z 5

Čo k tomu dodať? Čítalo sa to výborne. Síce som mal sem tam pocit, že má hlavný hrdina viac šťastia než by bolo vhodné. Ale, potom som si uvedomil, že celý príbeh je podávaný ako spomienky starého muža. Keď to človek vezme takto, tak dokáže knihe odpustiť občasnú naivitu. Ja som môjmu dedovi tiež veril všeličo;-))))