Poslední království
kniha od: Bernard Cornwell
KoupitKoupit eknihu
V jedné chvíli bylo moře pusté a prázdné, a okamžik poté se na něm objevily lodě připlouvající od jihu. Byly to krasavice. Jejich přídě a zádě, na špicích ozdobené zlacenými hlavami šelem, se obloukem zvedaly do výšky a zdálo se, že ty lodi poháněné stříbrnými křídly vesel na vodě tančí.“ „Prožil jsem nádherné dětství, dokonalé alespoň z pohledu chlapce. Vyrůstal jsem mezi muži. Byl jsem svobodný, volný jako pták, nezkrotný, neobtěžovali mě žádní kněží, neplatily pro mě žádné zákony a povzbuzovali mě k bojechtivosti.“ Anglický chlapec Uhtred se narodil v devátém století jako syn northumbrijského velmože. V deseti letech osiřel, upadl do zajetí a dánský válečník ho přijal za vlastního a naučil vikinským způsobům. Uhtredův osud je však nerozlučně spojen se západosaským králem Alfredem, jenž vládne jedinému anglickému království, které ještě odolává náporu Dánů. Uhtred dorůstá v bojích mezi Angličany a Dány a za střetů mezi křesťanstvím a pohanstvím. Dlouho si není jistý, ke které straně se věrně a natrvalo přidat, až ho krveprolití za jednoho zimního úsvitu přitáhne k Angličanům. Práh mužnosti překročí v okamžiku, kdy Dánové zahajují svůj dosud nejprudší útok na Alfredovo království. Sňatek jej připoutá ještě pevněji k Západním Sasům, a když se jeho žena a dítě ztratí v chaosu za dánského vpádu, musí se v bitvě na mořském pobřeží utkat s nejsilnějším z vikinských náčelníků. Tam také v hrůze střetnutí hradeb štítů poznává, komu se zaváže věrností a kam skutečně patří....celý text
https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/347602/posledni-kralovstvi-2iw-347602.jpg 4.6205Série | Saské kroniky 1. |
Žánr | Literatura světová, Historické romány |
Vydáno | 2017, BB art |
Orig. název | The Last Kingdom, 2004 |
více informací... |
Komentáře (48)
Kniha Poslední království

Povedeny prvni dil zname sagy. Ctive, napinave, s historickymi fakty. Jedinou vadou na krase je, ze jsem jako prvni videla velmi povedeny serial, coz byva u zpracovani knizni predlohy spise vyjimkou, a az nyni se vrham na knizni podobu. V tomto pripade je to troche na skodu, protoze serial je tak vydareny a alespon v prvni dile se dejove linky dost podobaji, ze pri cteni se mi do predstavivosti vtiraji obrazy ze serialu namisto z me vlastni fantazie. Kazdopadne knihu, a v tomto vyjimecnem pripade i serial, muzu doporucit. Dalsi dil bude nasledovat.

Hodně čtivé , pěkně popsané bojové vřavy. Sice pár historických odchylek ale já jsem s knihou spokojen a už se těším na dalším dobrodružství s Uhtredem.

Četlo se to parádně, o tom žádná. Jenom kdybych to nemusel číst "ve spěchu", jelikož ji mám jen z knihovny. A tak nějak jsem to čtení, jako je v mém případě obvyklé, flákal. :)
Ale hlavní postavu jsem si oblíbil hned po pár řádcích, chápal jsem ho v naprosté většině případů. Jen doufám, že zůstane stejný v následujících dílech. Škoda některých postav, ale chápu, že to má být i historicky věrné. Je to i pěkně napsané, četlo se to hezky a rád se něco přiučím i ze staroangličtiny, případně jiných jazycích.

Na jedničku. Neskutečně čtivé to bylo při prvním čtení v pubertě a skvělé je to pořád. Cornwellova práce je inspirací dalším autorům, jmenovitě se k tomu přiznali Joe Abercrombie a Juraj Červeňák.

Celá Uhtredova série má jeden důležitý kladný rys, je neskutečně čtivá. Momentálně jsme v jedenáctém díle a, až na mírná zakolísání, kvalita neklesá. V prvním díle se stane několik událostí, které našeho hlavního hrdinu silně ovlivní na celý život, ať už je to běh po veslech nebo útok na Lindisfarénu. Silný a slibný začátek. Jen si sežeňte verzi s původní obálkou.

Vynikající čtení!!! Rozhodně běžim do knihovny pro další díl a už se nemůžu dočkat dalších Uhtredovo dobrodružství. A samozřejmě se taky těšim na jeho spojence i nepřátele i na další krvavý bitvy a souboje , který Cornwell umí tak skvěle popsat, až si člověk připadá, jako by tam byl.
Štítky
historické romány Anglie 9. století Vikingové Alfred Veliký, král Wessexu, cca 845–899 Wessex zfilmováno – TV seriál
Autor a jeho další knihy
- Meč králů 2020
- Bledý jezdec 2007