malyLibor malyLibor komentáře u knih

☰ menu

Kniha života Kniha života Deborah Harkness

Povedené zakončení trilogie. Autorka se pravděpodobně nechala ovlivnit voláním některých fanoušků po zkrácení příběhu. Jistě to přispělo k větší akčnosti, ovšem bohužel pro mne na úkor skvělých popisů prostředí a historie, které mne tak zaujaly u minulých dílů. Nicméně sledovat složitou logiku příběhu je skutečně radost a postupné rozplétání a vysvětlování vztahu jednotlivých "druhů" bytostí je parádní. A pro mne osobně jako pro člověka, který se trošku zabývám i horoskopy ve smyslu vlivu okamžiku narození na povahu člověka byla zadostiučením poslední kapitola. Jak jsem si v komentáři k první knize stýskal, že Dianina povaha neodpovídá povaze člověka narozeného ve znamení lva, tak teď musím říci: "Bravo, paní autorko. Povahu člověka ve znamení, v němž se narodil Mathew, jste vystihla skvěle. Takto majetničtí jsou v tomto znamení nejen upíři".

06.12.2018 4 z 5


Stín noci Stín noci Deborah Harkness

Druhý díl mne mile překvapil snad ještě lepším popisem historie než byl v díle prvním. Líbilo se mi, jak citlivě a věrohodně autorka popisovala středověké prostředí, což mi v klasických historických románech dost chybí. Tam je obvykle vše buď glorifikováno, vše je dokonalé, města krásná, venkov spanilý... a nebo naopak je všude hnus, odpadky, špína a smrad. Takhle přesvědčivý popis ve fantasy knize jsem nečekal.
Děj knihy mne zaujal. Hlavní hrdinové byli i nadále uvěřitelní, přibylo zajímavých postav a přenesení děje do Prahy bylo překvapivé, nicméně když si člověk uvědomil historické skutečnosti, tak i velmi logické. Chápu, že kdo od této knihy očekává akční krvák bude zřejmě zklamán, ale komu se líbí propracovaná fantasy pracující se zajímavým příběhem a propracovaným fantasy světem a dokonalým popisem historie, ten bude jako já velmi spokojen.
Jediné, co pro mne je velký problém, je neuvěřitelně odfláknuté české vydání, obrovské množství pravopisných chyb a překlepů. Korektor a tiskárna by měli za takto odfláknutou "práci" dostat pokutu a zákaz činnosti. Ale to je bolest většiny novodobých u nás vydaných knih. Pro vydavatele je kniha jen zboží, na kterém si chce namastit kapsu a je mu jedno, jaký zmetek z ní udělá a jakým způsobem ji zmrzačí.

06.12.2018 4 z 5


Čas čarodějnic Čas čarodějnic Deborah Harkness

Zajímavá knížka. Líbí se mi, jakým způsobem autorka zapojila své hrdiny do běžného lidského života. Postavy mi byly od začátku sympatické a jejich jednání snadno uvěřitelné. Jedinou malinkou připomínku mám k Dianě - když už autorka uvádí její datum narození, mohla ho posunout o dva měsíce dopředu. Dianinu jednání by mnohem lépe odpovídalo narození v blížencích než ve lvovi :-) Co bych naopak vyzvedl je propracované zasazení historických reálií do děje. Vždyť např. popis roku "narození" Mathewa odpovídá zcela přesně nejnovějším věděckým poznatkům. Kniha je navíc velice čtivá, takže až na tradiční bolest většiny novodobých českých překladů - absenci korektury - je to opravdu krásné čtení. Ovšem ty chyby, především překlepy v sazbě, to je opravdu katastrofa. Tiskárna by za tuhle knihu měla dostat pokutu, ne zaplaceno, a vydavatel by se měl omluvit všem čtenářům a především autorce za to, jak její dílo zprznil. Ale ať už je to jakkoliv, těším se na druhý díl.

26.11.2018 4 z 5


Harry Potter a prokleté dítě: Část první a druhá Harry Potter a prokleté dítě: Část první a druhá Jack Thorne

Sice čtu nerad scénáře, ale tento jsem si přečetl jedním dechem. Bylo by prima, kdyby podle něj natočili film. Je fakt, že mi trochu vadily změny charakterů, především Rona. Naopak mne potěšil Draco, kterého mi vždy v sérii bylo tak nějak líto. Ale jo, musím říct, že se mi to líbilo.

23.10.2017 4 z 5


Život po životě Život po životě Raymond A. Moody

Skvělá kniha. Velmi mne zaujala. Ještě než vyšla poprvé v češtině jsem se bavil s dívkou, která zažila klinickou smrt, a vyprávěla mi podobné věci, které jsem pak četl v této knize. Proto pro mne bylo snadnější uvěřit tomu, co se zde píše. Od té doby jsem poznal více lidí s podobnými zážitky. Stejně jako autor nezkouším nikoho přesvědčit o své pravdě. Ať si kdo chce myslí co chce, je to jeho věc a má na to právo. Já si také myslím své a musím říct, že od té doby, kdy jsem se o těchto věcech dozvěděl, se už smrti nebojím. Nicméně nevyhledávám ji, protože v tomto životě v tomto čase a na tomhle místě jsem velice spokojen.

08.09.2017 5 z 5


Rozhovory s Američany Rozhovory s Američany Mark Lane

No, popravdě. Tahle kniha byla pro mne zajímavé čtení, ale pokud se někdo chce dozvědět pravdu o válce ve Vietnamu, z téhle knihy se ji rozhodně nedozví. Z téhle knihy se dozví leda tak pohled levicového intelektuála šedesátých let na válku ve Vietnamu, o které ví jen to, že ji nechce, protože ji nechcou ani ti ostatní huliči trávy, se kterými se o tom baví. Tím ale neříkám, že to není zajímavé čtení a člověk, pokud se o něco zajímá, by se na to měl umět podívat z různých stran a úhlů pohledu. Dokonce i očima někoho, kdo o tom nic neví.

06.05.2017


Hostitel Hostitel Stephenie Meyer

Jedna z nejpodivnějších fantasy, jakou jsem kdy četl. Asi proto, že ji napsala žena. Zřejmě proto se více než popisem neuvěřitelné techniky či hrdinských skutků zabývá tématem vztahů a síly lásky. A musím říct, že to této skvělé knize jen a jen svědčí.
Samotné téma knihy - invaze mimozemšťanů a snaha skupinky lidí o přežití - tady už byla mnohokrát. Nicméně tato myšlenka, kdy silné lidstvo je přemoženo tvorečky mnohem slabšími, než jsou lidé, je pro mne něco nového. Stephenie Meyer využila své oblíbené ich formy, což taky není pro sci-fi, kterou jsem dosud znal, zcela obvyklé, a snad i díky volbě tohoto stylu mne vtáhla hluboko do děje. Je pravda, že jako muž se trošku hůře ztotožňuji s ženou, která je hlavní hrdinkou knihy, nicméně nakonec to pro mne nebylo až tak rušivé - dívat se na svět očima ženy může být pro chlapa často velmi poučné.
Před časem jsem viděl film, natočený podle této knihy. Film se mi hodně líbil, ale jako vždy, po přečtení knihy člověk vidí, jak je film plytký, jdoucí sotva po povrchu příběhu. Je to holt dáno tím, že film je zaměřen pouze na vizuálno, neklade si za cíl a zřejmě ani na malém formátu nedokáže vykreslit složitost vztahů mezi lidmi a ukázat příběh v plné šíři a hloubce. Pro mne jsou filmy točené podle knih to samé, jako kdysi byly ilustrace v knihách. Jsou pohledem někoho jiného na to, co čtu. Tento pohled může být velmi poučný, protože mi ukazuje, jak různě se dá vidět stejná věc různýma očima. A podobný pocti mi dala i tato kniha. Ukazuje, jak se stejné věci jeví jinak, když se na ně díváme očima různých bytostí z různého úhlu pohledu daného jejich zkušenostmi. A ukazuje, že i bytosti s velmi odlišnými zkušenostmi a hodnotami k sobě mohou nalézt cestu tak, aby jejich soužití mohlo být soužitím láskyplným a vzájemně přínosným. To si myslím, že je v dnešní době nenávisti a sobectví velice hluboká myšlenka, která nám snad ukazuje naději do budoucna. A to i v případě, že nás neovládnou žádní mimozemšťané a že zůstaneme na naší matičce Zemi sami.

16.12.2016 5 z 5


Andělé v mých vlasech Andělé v mých vlasech Lorna Byrne

Velmi, velmi, opravdu velmi zajímavá kniha. Ukazuje úplně jiný pohled a postoj k životu, než je ten vlastní dnešní konzumní společnosti. Tato kniha mi hodně pomohla, hodně zklidnila můj život. Moc děkuji autorce za její napsání a vřele doporučuji.

29.06.2015 5 z 5


Žena v kleci Žena v kleci Jussi Adler-Olsen

Velmi čtivá kniha, i když už tak ve třetině knihy jsem věděl, kdo jsou pachatelé i jaký je jejich motiv. Přesto jsem četl dál s velkým zaujetím. Líbil se mi dobře zpracovaný příběh i zajímavě zpracované postavy dvou členů oddělení Q.

29.06.2015 4 z 5


Saturnin Saturnin Zdeněk Jirotka

Saturnin patří mezi mé nejoblíbenější knihy vůbec. Skvělý Jirotkův humor a úžasné hlášky, hra se slovíčky, naprosto skvěle vymyšlené postavy... To se nedá popsat. Zajímavé je, že ač jsem ji četl snad 20x, pokaždé v ní objevím něco nového.

05.09.2014 5 z 5