Komentáře knihy Žena v kleci

Pekky
04.07.2026 audiokniha

Audiokniha běžící v neuvěřitelném tempu a napětí. Skvělý autor - Jussi Adler-Olsen, skvělý interpret - Igor Bareš.

ivzu77
21.06.2026

Dlouho jsme měla tuto sérii v hledáčku a právě na ni nyní přišla řada. První kniha splnila mé očekávání, skvěle napsaná detektivka, sympatický vyšetřovatel, zajimave téma pro celou sérii a těším se hned na další otevření nevyřešených případů.....

katerina4564
20.06.2026

Zajímavé téma s otevíráním nevyřešených případů a zároveň mám ráda knihy s dvěmi dějovými linkami, které se následně prolnou. Sedl mi hlavní hrdina Carl i Asad, bude to zřejmě ještě zajímavá dvojka. V průběhu čtení člověk několikrát přemýšlí nad pachatelem, měla jsem několik verzí a nakonec jsem byla svým tipem skoro přesná. Nicméně ten závěr... poslední dobou mě u všech knih zklame závěr, který mi vždy přijde nedotažený, zbytečně překombinovaný, nereálný z pohledu toho, jak se do všeho vyšetřovatel žene skoro sám...je to už několikátá kniha, která na mne takto zapůsobila. Proto 3,5 hvězdičky, ale určitě budu pokračovat v dalších dílech.

Voliarty
19.06.2026

Som celkom sklamaný. Kde začať?

Asi začneme u hrdinu. Priznávam sa, Carl Morck mi nebol veľmi sympatický. Zo začiatku som si nevedel k nemu vytvoriť puto, nevedel som mu fandiť. Prišiel mi protivný, taký ten človek, ktorý sa v kuse stavia na zadné, ktorý je stále proti všetkému. A samozrejme, má tu tragický incident, ktorým by sa jeho správanie asi dalo ospravedlniť, za mňa sa mu to ale moc nedarilo. Ako taká zmena prichádza spolu s Asadom. O ňom samostatne neskôr. Mám pocit, že najlepšie Morckove momenty sú tie, ktoré zdieľa s daným arabským prisťahovalcom. Sú to momenty, v ktorých mi príde ľudský a celkom aj prijateľný. Teraz spravím asi pre čitateľa kacírsku vec. Tento diel som nevidel zfilmovaný, ale ďalšie dva áno. A musím povedať, že hraná verzia Carla Morcka stvárnená Nikolaj Lie Kaas-om mi prišla omnoho sympatickejšia. Hlavne preto, lebo Kaas mal istú charizmu, ktorou vyvažoval tie negatívne prvky Morckovej osobnosti. V knihe ale logicky charizma herca absentuje a ostávajú len tie negatívne veci.

Čo sa týka Asada, ten ma bavil. Je to zaujímavá postava, ktorá miestami prináša do deja humor. A taktiež je opradený tajomstvom, čo mu pridáva bonusové body. Z hlavnej dvojice som si ho viac obľúbil.

A ešte spomeniem tretiu významnú postavu a tou je unesená politička Merete Lynggaardová. Kapitoly s ňou ma z úvodu nebavili. To sa zmenilo v momente, keď ju uniesli. Pasáže v cele boli mrazivé, desivé. Neviem, či je to správne zvolené slovo, ale bavilo ma čítať si o tom, ako Merete bojuje s podmienkami a napriek všetkému, čo na ňu tí psychopati hodili, tak sa nevzdávala.

Čo sa týka deja, tak tam nemám moc čo vytknúť. Carl Morck chodí od jedného bodu k druhému a získava informácie k prípadu Merete. S rozuzlením prípadu a dôvodmi, pre ktoré ju uniesli, som bol spokojný. Čo ma ale neuspokojilo, tak bol epilóg. Akože premýšľal som, že dám knihe 3,5 hviezdičky, ale za posledné strany toho pol boda strhávam.

No a teraz prichádza asi najväčší kameň úrazu. Možno aj väčší, ako nie moc sympatický hlavný hrdina. Ako je vám z tohto komentára asi zrejmé, tak som Slovák. A preto som siahol po slovenskom vydaní knihy. A ja neviem, či vydavateľ u nás použil editora, alebo na ňom šetril. A ak ho použil, či bol daný editor opitý, alebo mal nejaké iné problémy. Lebo štylistická stránka tejto knihy je odpad. Chýbajúce slovo, či písmeno ešte ako tak beriem. Ale to, že celý odsek je divne poskladaný a nedáva logiku, tak to neakceptujem. Preboha, je tak ťažké skladať vety a slová tak, aby dávali zmysel?

Knihy odkladám s tým, že ma sklamala. Morck si ma nezískal, niektoré pasáže ma nebavili a štylistická stránka knihy by miestami potrebovala riadne prekopať. Zas ale Asad bol dobrou postavou, niektoré momenty mi vykúzlili úsmev a rozuzlenie + motivácia zloduchov boli fajn. Spočítam to, podtrhnem to a vychádza mi z toho priemer.

IvaJaga
13.05.2026

....Jakmile Dánové začnou někoho brát vážně, nevědí, kdy přestat....

Majuš333
11.05.2026

'Žena v kleci' je temné, mrazivé a návykové krimi, ktoré ma uzatvorilo do 'vlastnej klietky' napätia a nepustilo, kým som neotočila poslednú stránku :)

Driftersoul
06.05.2026

Napětí od začátku do konce a k tomu občasný příjemný humor. A jako bonus, prostředí Dánska. Země, kterou jsem si před lety zamiloval. Kobenhavn, Hornbaek, Sjaelland, Oresund....to vše mi něco připomenulo. Ale konec sentimentu. Kromě oné dávky napětí, tenhle thriller nabízí porovnání mezi Dánskem a Českem. Například pokud jde o praktiky politiků, novinářů, metody bulváru a především vlastnosti a chování lidí. Je potěšující, jak moc jsme si podobní - i když v lecčems není o co stát :-).

Farda32
04.04.2026

Kniha Žena v kleci mi byla nabídnuta v knihovně, když jsem nevěděl, jakou knihu si vybrat a ona tam byla taková volná. Zpočátku jsem se nebyl schopen rozjet, pak ale přišel zlom a já zhltnul zbytek knihy za pár dnů. Severská tvorba mě nadchla už dávno předtím a to ať byly knihy nebo seriály, a do té doby přečetl snad všechno co se dá. Ale tato série oddělení Q od J.A.Olsena mě nějakou záhadou, míjela. A tento první případ, které řeší oddělení Q, jen potvrzuje, že severská tvorba je prostě úžasná, plná napětí, ale i severského humoru. . Jednoznačně doporučuji u mě za 5*. V tuto chvíli se na mě v koutě culí dalších 10(?) nebo více případů tohoto autora a uvidíme.

weny1
01.04.2026

Kniha mě příjemně překvapila svou napínavou atmosférou a promyšlenou zápletkou. Čte velmi svižně a hned od začátku mě vtáhla do děje. Oceňuji hlavně zajímavé postavy, zejména komisaře Carla Mørcka, který působí lidsky a uvěřitelně. Příběh je temný, ale zároveň chytře vystavěný, takže jsem měl potřebu číst dál až do samotného konce. Rozhodně ji doporučuji všem, kdo mají rádi kvalitní severské detektivky.“

Hradčiatko
07.03.2026

NEDOČÍTANÉ, resp. preskákané cca od s. 100 do konca knihy, a to si skrátka nepočítam ako prečítanú knihu. Nesadla mi, hľadala som cestu k autorovi, jednak pre výzvu dánskej literatúry, druhak pre pozitívne hodnotenia a tiež preto, že pred Silvestrom sme s mužom navštívili prekrásne mestečko Aabenraa (doporučujem, Dánsko je nádherná krajina). Avšak tu nenastalo súznenie autor-čitateľ, a tak som sa rozhodla nás ani jedného netrápiť ďalej a skúsiť niečo inšie. Prečo? Nesedel mi štýl rozprávača, postavy mi neboli sympatické (dokonca ani obeť, čo je vlastne hrozné), nedokázala som uveriť dianiu a človekovi s neobvyklou zubnou diagnózou v jednom momente všetci bieli bratia v puse (potom i sestry plomby) doslova zakričali do kochleárnej trubice: "odlož toooo, to nevydržíme!" Podľahla som presile, k tomuto sa nevrátim ani kvôli výzve 2026 ;)

TheHound
01.03.2026

S Oddelením Q a Ženou v klietke som sa pred čitaním knihy stretol už vo filmovej podobe. Napriek tomu nemôžem povedať, že by mi to ubralo na výslednom dojme z knihy (možno máličko, keďže som vedel ako kniha skončí). Dej rýchlo plynie, pomaly sa stupňuje a finále nie je zbotočne naťahované. Záver knihy zanechá pachuť neúspechu, aj keď nakoniec vlastne všetko dobre dopadne. A to mám na severskej krimi tak rád. Veľkým plusom sú hlavní protagonisti, ktorím sa postupne dostaneme pod kožu. Zároveň však cítim, že sme sa o nich ešte nedozvedeli všetko. Autor si nás tak zaháčkuje, aby sme siahli aj po ďalšej z jeho kníh. A to presne aj plánujem urobiť. Knihu odporúčam.

weny1
26.02.2026

Skvěle napsaný severský thriller, který mě vtáhl hned od prvních kapitol. Napětí se stupňuje pozvolna, ale o to silněji, a postava Carla Mørcka je příjemně lidská a uvěřitelná. Příběh je temný, chytrý a má výbornou atmosféru. Určitě doporučuji všem fanouškům krimi.

Margherita_N
21.02.2026

K Ženě v kleci jsem došla opačnou cestou, nejdřív seriálová adaptace, teprve potom kniha. Takže když jsem otevřela první kapitoly a těšila se na Edinburgh, jak jsem ho znala z obrazovky, přišlo docela překvapení. Děj se odehrává v Kodani. Jako proč ne, nikdy jsem nečetla knihu odehrávající se v Dánsku.
Příběh začíná starým nevyřešeným případem zmizelé političky Merete Lynggaardové. Carl Mørck, policista odsunutý po tragické události na vedlejší kolej, dostává na starost nově vzniklé oddělení Q, archiv zapomenutých případů. Spolu s ním nastupuje Asad, tajemný asistent s nejasnou minulostí i původem. Oddělení, které zpočátku působí jako odkladiště nepohodlných ve sklepě policejní budovy, se postupně mění v regulérní vyšetřovatelský tým, ale tak nějak nekontrolovatelně.
Napětí funguje hlavně díky paralelní lince unesené ženy, kterou drží pachatelé v děsivém prostoru. Kapitoly z její perspektivy jsou klaustrofobní a znepokojivé, čtenář ví víc než vyšetřovatelé a o to víc si přeje, aby ji už konečně našli.
Co mě ale bavilo možná ještě víc než samotná zápletka, je dynamika mezi Carlem a Asadem. Asad vypadá jinak než v seriálu (a chvíli mi trvalo si ho přenastavit v hlavě), ale v obou verzích je to svéráznej sympaťák. Teda většinou, když zrovna nehodnotí ženy jen podle vzhledu :) Někdy je klidný a vnímavý a někdy je to prostě neřízená střela. Má každopádně přesně ty správné instinkty. Dialogy téhle dvojice jsou fakt vtipné. Ne prvoplánově, ale takovým tím suchým, lehce ironickým způsobem, který vyvažuje temné téma knihy. Jejich spolupráce je zatím to nejsilnější, co mě láká v sérii pokračovat.
Žena v kleci je temná krimi s těžkým tématem, ale zároveň překvapivě čtivá a zábavná díky dialogům a chemii mezi hlavními postavami. A i když jsem do ní vstupovala s obrazem seriálu v hlavě, kniha si mě získala po svém.

m_martina
15.02.2026

Knihy z této řady mi doporučovala nejen moje nejlepší kamarádka Katka, ale také spousta dalších známých. Nakonec jsem se tedy rozhodla si přečíst první z nich, hlavně z toho důvodu, že se mi hodila do letošní ČV. Měla jsem obavy, že mne severská krimi nebude bavit, ale opak byl pravdou. Knihu jsem četla téměř v každé volné chvíli a případ oddělení Q mne opravdu zaujal. Mimo to mi byli sympatičtí i jeho členové v čele s Carlem Morckem, proto budu určitě pokračovat dalšími díly.

ⱣΞŦR
13.02.2026

Zpočátku mi chvíli trvalo, než jsem se začetl, ale nakonec jsem byl překvapen. Kromě hlavního děje knihy mě svou čtivostí zaujaly i všechny vedlejší dějové linky. Těším se na další případ Oddělení Q.

CharlesWard
27.01.2026

Na knize je poznat že je prvotinou. Dost prostoru dostávají pro knihu nerelevantní informace. A chybí mi tam ****.

Havrnka
26.01.2026

Čtivý příběh - vyšetřování zmizení političky. Vyšetřování je vedeno s nadhledem.

TerkinKnižnySve
13.12.2025

Prvy diel a prvé stretnutie s autorom dopadlo na výbornú a hoci som sa trosku zo začiatku strácala nakolko sa tu odohráva viac časových udajov, nakoniec som úspešne prišla na vlnu a nechala sa viesť.

Carl je skvelý vyšetrovateľ a hoci jeho oddelenie tbori 1 a pol človeka (Sorry Asad ) dokázali to čo iných nie.

Keď sa pred rokmi stratila a neskôr sa naslo telo Mered, političky, pre nedostatok dôkazov prípad uzavreli ako nevyriešený.

Carl dostal šancu a na prípade zapracoval a čuduj sa svete prišiel na to koľko vecí zanedbali.

Medzi tým však máme úryvky samotnej Merete, ktorá prežíva hotové peklo na zemi a asi len pevná vôľa ju drží pri živote.

Takže za mňa perfektná detektívka a velmi sa teším na druhú časť.

Mikiem
17.11.2025

Kniha se mi libila,akorát byla zdlouhavá a malý písmenka a ten konec jsem čekala jiný,ale i přesto dávám plus

DaViD_082
14.11.2025

Psychologická kriminálka s velkým pé (pojmout to jako psychologickou sondu do postav na hraně sebevraždy se ukázalo jako geniální) a malým ká (krimi linka je sice napínavá, ale takových tu již bylo; a bude; habaděj. Ostatně není náhoda, že se ke slovu dostává až kolem poloviny).

Vynikající rozjezd série, která má do budoucna ohromný potenciál a to zdaleka nejen v silných postavách a atmosféře, která se zadře pod kůži.

Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:

Zavřít

Vypněte si reklamy na Databázi