MaláAnčí MaláAnčí komentáře u knih

☰ menu

Muž, který chtěl být šťastný Muž, který chtěl být šťastný Laurent Gounelle

Úžasná kniha pro zamyšlení. Forma, jakou autor zvolil pro sugestivní popsání osobnostního rozvoje mladého muže, hledající svůj vlastní život, mi vyhovovala. Poučné pasáže z domu jeho guru (někdy až otravně na tělo) byly velmi příjemně proloženy pasážemi dějem (obvykle) v přírodě, kde si hlavní postava ony provokativní otázky a postřehy starého šamana zpracovává a snaží se je aplikovat na svůj způsob života. Taková lepší verze Jíst, meditovat, milovat.

11.08.2023


Rozmarné léto Rozmarné léto Vladislav Vančura

Stejná problematika jako u Konce starých časů - rozvité věty, neexistující interpunkce, archaismy... Miluju filmovou verzi a pokoušela jsem se milovat i knižní. K tomu zatím nedošlo. Nicméně obsahově je báječná, stylisticky prostě pro náročnější čtenáře, mající v oblibě psaní začátku minulého století.

11.08.2023 4 z 5


Konec starých časů Konec starých časů Vladislav Vančura

Kdo si nezvykne na Vančurův styl psaní (minimální interpunkce, dlouhé rozvité věty, archaismy..), Konec starých časů mu nepřijde právě vhod. Přečetla jsem ji jenom kvůli tomu, že zbožňuju filmovou verzi a vždycky dávám Vančurovi šanci. Nicméně podruhé se k ní nejspíš nevrátím.

11.08.2023 4 z 5


Útok vyšinutých zmutovaných zabijáckých obludných sněhuláků Útok vyšinutých zmutovaných zabijáckých obludných sněhuláků Bill Watterson

Další skvělí komiks z pera amerického spisovatele Billa Wattersona. Clavinův syrový humor a sarkazmu jeho stálého společníka Hobbese mne dojímá. A nikdy nepřestane překvapovat svými hláškami. Nejlepší hláškou této knihy je Hobbesův výrok o budoucnosti : "S budoucností je ta potíž, že se neustále mění v přítomnost." - Hobbes, plyšový tygr.

13.03.2013 5 z 5


Útok vyšinutých zmutovaných zabijáckých obludných sněhuláků Útok vyšinutých zmutovaných zabijáckých obludných sněhuláků Bill Watterson

Útok vyšinutých, zmutovaných, zabijáckých a obludných sněhuláků je další fantastická Wattersonova kniha o Calvinovi a jeho plyšovém tygru Hobbesovi, jejichž sarkazmus, dětská srandovní rádoby 'filozofie' mě dojímá a neustále rozesmívá.
Jedinou chybou celé této 'série' komiksů je, že Wattersonovy vtipy mají sklon, se opakovat. Neznějí vždy stejně, ani nejsou stejně podané, ale mají stejnou podstatu. To ubírá jinak báječné knize jednu hvězdičku. Ale stejně! Chcípám smíchy!

05.03.2013 5 z 5


Španěl na vesnici Španěl na vesnici John Lennon

Stejně šáhlá a bláznivá jako předešlá Johnova kniha (Písání). Nejlepší na této knize je, stejně jako na první to, že v ní jsou obsaženy výborné Lennonovy karikatury, k nim přidělené povídky a celkově je kniha směsicí veškeré Lennonovy práce (hudbu už si pustíte sami). Moje nejoblíbenější básnička je Vypasenej papoušek. Tu žeru. :-D

05.03.2013 5 z 5


Písání Písání John Lennon

Bomba!! Jelikož jako veliká fanynka Johna Lennona jsem byla povinna, přečíst si jeho knihy. Tahle srandovní kniha je stejně šiblá a sladce šílená jako byl John sám. Opravdu tleskám jeho dovednosti zaměňování slov (Dáma-Tlama, Pusa-Husa..) fakt chcípám smíchy...:-P

02.03.2013 5 z 5


Pomsta hlídaných Pomsta hlídaných Bill Watterson

Bezvadná knížka plná typického Calvino-Hobbesovského humoru.

28.02.2013


První dámy Ameriky: Od Marthy Washingtonové po Hillary Clintonovou První dámy Ameriky: Od Marthy Washingtonové po Hillary Clintonovou Christof Mauch

Tato kniha mne zaujala hlavně tím, že jako jadna z těch , kterých je ovšem málo, popisuje více osob a přitom každou stejně pečlivě.
Takové osobnosti jako je Jacq Kennedyová se nedají popsat na pěti stranách, ale i tak jsem ji díky této knize lépe poznala.

24.02.2013 3 z 5


Kdo chytá v žitě Kdo chytá v žitě J. D. Salinger (p)

Na téhle knize mám mimo jiné ráda i její přirozenost a spontánnost. Holden Caufield je mi sympatický svou mluvou a představivostí. Jediné, co mě na něm vytáčí, je jeho neustálá deprese. Pořád a neustále nacházím v knize fráze jako "....to mě rozbrečelo.." a "...najednou jsem se rozbrečel..." často..velice často to tam je. Na druhou stranu je ale úžasný a naprosto strhující jeho prvotní rozhovor s Ackleym...ten mě teda umrtvil!
P.S.:Myslím, že Marka Chapmana inspirovala tato kniha k vraždě jenom Holdenovou rozpolceností a labilností. Vemte si, jednu chvíli směje a chlastá a pak chodí po ulicích, mluví se svým mrtvým bratrem a nakonec se zhroutí u rybníka a přemýšlí, kam se v zimě poděly kachny.Není na tom nic špatného a knize to rozhodně body neubírá, ale to byl myslím ten důvod , proč se Chapman rozhodl vystřelit.
Ale ať už inspirovala kohokoliv k čemukoliv, pro mne je to navždy jedna z mých nejoblíbenějších knih.

24.02.2013 5 z 5