majkal majkal komentáře u knih

☰ menu

Dívka, která se dotkla nebe Dívka, která se dotkla nebe Luca Di Fulvio

Kniha na pozadí Benátek 16. století přináší romantický příběh. Pro mně příliš dlouhé, nenadchla mně. Už jsem ji chtěla "mít dočtenou", ale z jiného důvodu, než že bych byla napnutá, jak to skončí. I když byla napsaná docela čtivě, jinak bych ji při tomto počtu stran ani nedočetla.

15.08.2023 3 z 5


Babička pozdravuje a omlouvá se Babička pozdravuje a omlouvá se Fredrik Backman

Z počátku mi kniha nepřišla příliš čtivá, ale jakmile přišlo na honbu za pokladem, děj byl celkem strhující. Myslím, že všichni bychom chtěli takovou babičku, jakou měla Elsa. Děj je vyprávěn pohledem osmiletého děvčete, trochu zvláštního, vyspělejšího oproti vrstevníkům. V některých situacích mi ovšem její postoje a reakce připadaly dospělejší než u poloviny běžných dospělých lidí. Nehledě na děj, který opravdu moc krásně proplétá svět pohádek a fantazie s její každodenní skutečností, mi toto na celém příběhu připadalo nejméně uvěřitelné. Celkově se mi ale knížka líbila právě díky fantazii, která se tak umně proplétala se skutečností. Kniha obsahuje mnoho vtipných i mnoho velmi dojemných pasáží.

28.05.2021 4 z 5


Co by můj syn měl vědět o světě Co by můj syn měl vědět o světě Fredrik Backman

Lehounké, zábavné čtení. K opravdovému pobavení a pochopení autora je rodičovství myslím podmínkou a otcovství výhodou.

28.05.2021 3 z 5


Tajný deník Hendrika Groena Tajný deník Hendrika Groena Hendrik Groen

Kniha popisuje život starých lidí v nizozemském domově důchodců očima jednoho jeho nezahořklého obyvatele. I když psaná celkem vtipně, není veselá. Člověk si uvědomí neodvratitelnost postupné bezmocnosti stáří. A také smutek nad tím, jak dnešní "vyspělá" společnost péči o staré lidi vlastně nezvládá. Kniha je ale čtivá, postavy sympatické, a rozhodně podporuje pochopení potřeb nejstarší generace.

18.05.2021 4 z 5


Analfabetka, která uměla počítat Analfabetka, která uměla počítat Jonas Jonasson

Vtipné, zamotané, plné absurdních situací. Sem tam trochu zdlouhavé. Moc jsem se bavila, doporučuji.

27.04.2021 4 z 5


Čarodějův učedník Čarodějův učedník Evald Flisar

Není to zrovna čtivé a pro mně nesrozumitelné. Sem tam se objevil nějaký děj, chvílemi to vypadalo, že jsem snad pochopila, co tím autor chce říct, ale záhy jsem se zase ztrácela v autorových myšlenkových pochodech. Na mně příliš filozofické, zmatené. Dočetla jsem jen se sebezapřením a nadějí, že závěr mi poskytne nějaké rozuzlení, ale v mém případě se tak nestalo. Doslov byl už nad mé síly.

10.04.2021 1 z 5