Dívka, která se dotkla nebe

Dívka, která se dotkla nebe https://www.databazeknih.cz/img/books/21_/219426/bmid_divka-ktera-se-dotkla-nebe-219426.jpg 4 919 239

Tři navzájem propletené osudy v dramatické době vzniku prvního židovského ghetta v Evropě Neodolatelný příběh o lásce a smrti, přátelství, nenávisti a odpuštění, i o naplnění životních snů. O tom, jak se mladý pouliční zlodějíček, který strávil dětství v pekle, změnil v neohroženého ochránce svobody. Jak se z židovského šarlatána stal uznávaný lékař. A z děvčete bez budoucnosti vlivná módní návrhářka. Odpověď se skrývá v Benátkách na počátku 16. století. Neboť v tamním labyrintu uliček a kanálů nejtajemnější laguny Evropy, se rozvíjí fascinující panorama života…... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Historické romány

Vydáno: , Knižní klub
Originální název:

La Ragazza Che Toccava Il Cielo , 2013


více info...

martina.culik
martina.culik
09.03.2024 5 z 5

Velmi zajímavý příběh o tom, jak vzniklo v 16. století první židovské ghetto. Zpočátku několik oddělených příběhů se postupně začne propojovat, až se protnou všechny.
"Dokonce i ti, kteří prohlašovali, že židy nesnášejí, měli ve tváři vepsaný udivený výraz, jako by ani oni nevěřili, že se opravdu zašlo tak daleko."

kob
kob
16.02.2024 4 z 5

Pěkný román, a protože jsem poslouchala jako audio, tak mi ani nevadilo, že je poněkud zdlouhavý.


Paulika419
Paulika419
01.01.2024 5 z 5

Už sympatické mě bylo to,že hrdinka této knihy Giuditta pocházela z řeckého ostrova Euboia,protože jsem tam před půl rokem byla.A místo kde se děj odehrává Benátky jsem taky navštívila takže jsem si snadněji srovnala pohyb románových postav.Samozřejmě Mercurio a Giuditta mě připomínali Romea a Julii a závěrečná část knihy zda k Novému světu doplují film Černý korzár.A vůbec to první ghetto a vykonstruovaný proces mě tak zaujaly,že spisovatele zařadím mezi své oblíbené autory.

m_martina
m_martina
07.12.2023 5 z 5

Knihy od autora mám přečtené ještě dvě další, ale tato se mi líbila nejvíc. Je dobře a čtivě napsaná, a tak se mi moc hezky četla. Doporučuji.

lenikhor
lenikhor
23.11.2023 5 z 5

Přes svůj objem je to velmi čtivá kniha, která vás vtáhne do děje. Líčení běžného života chudých obyvatel Benátek nebo Říma, a pak vylíčení fanatismu některých duchovních je podle mě hodně poučné i pro nás dnes. Oceňuji, že autor po celou knihu udržuje akčnost hlavních hrdinů a nenudíte se až do konce. Možná, že právě závěrečná část knihy je překvapivě dobře vygradovaná. Hodně se mi líbilo soudní inkvizitorské přelíčení, kde si autor pohrál s namyšleností benátských šlechticů a duchovních.

mataj
mataj
11.11.2023 4 z 5

Příběh zasazený do Benátek 16.století mě velice bavil. Barvitě vykreslené prostředí plné předsudků a nepřátelství ale i snaha jednotlivých postav vzepřít se osudu a splnit si své sny. Příjemné pohádkové čtení, při kterém jsem s hlavními hrdiny prožívala jejich dobrodružství a držela jim palce.

lucie2371
lucie2371
08.11.2023 5 z 5

Další skvělá kniha od tohoto autora!
Moc se mi líbilo pošťuchování postav mezi sebou.

slaska77
slaska77
30.10.2023 4 z 5

Co napsat, aby se člověk neopakoval. Děj knihy je zasazen do prostředí Benátek 16. století, kde asi nejzajímavější je připomenutí židovského ghetta a studie, jak vzniká manipulace věřících včetně inkvizice. Když toto pomineme a přidáme trochu superschopnosti máme tu "Šest vran" nebo "Prohnilé město", ale četlo se to poměrně příjemně. A ano, také mi to nakonec přišlo jako Young adult, i když doporučení jsem dostala od jedné 65+ paní.

jejda.majda
jejda.majda
28.10.2023 4 z 5

Ač má kniha přes 600 stran, čte se lehce a díky poměrně krátkým kapitolách vás neustále drží v napětí. Některé pasáže ve mně evokovaly dojem, že se jedná spíš o Young Adult literaturu, ale nevadilo mi to. Vysloveně jsem si užívala všechny popisy italské architektury, alespoň na chvilku jsem se tam mohla ocitnout v milovaného Římě či Benátkách.

Knížka, kterou jsem měla poměrně dlouho na seznamu a teď jsem se k ní konečně dostala díky letošní Čtenářské výzvě.

Allys
Allys
12.10.2023 4 z 5

Veľmi pekný oddychový príbeh vhodný aj ako dovolenkové čítanie. Väčšina deja sa odohráva v Benátkach v 16. storočí a v okolí. Príbehy hlavných postáv sú dojímavé, plné lásky aj nenávisti a zrady a autor poukazuje na to, že nič nie je čierno-biele a aj na pohľad nie úplne morálne vhodne zmýšľajúci a konajúci človek sa dokáže zmeniť, ak naozaj chce.
Kniha trochu viac strán, ako je obvyklé, ale číta sa príjemne. V príbehu bolo zakomponované aj prenasledovanie židov, náboženské otázky a začiatok šírenia pohlavných chorôb. Autor taktiež vierohodne vystihol či už krásu vtedajšej architektúry, tak aj špinu a choroby medzi tým.
Záver mi však prišiel príliš useknutý a zároveň rozprávkový, ako z knihy pre mladšíe deti a tak žiaľ nedokážem dať vyššie hodnotenie.

EmillyT
EmillyT
26.08.2023 4 z 5

Knihu jsem začala číst kvůli Čtenářské výzvě a rozhodně nelituji, protože jsem se dozvěděla něco z historie Benátek, které mám moc ráda. Příběh má za mě příliš pozvolný rozjezd, ale postupně se rozvinul v zajímavé a poutavé vyprávění. Vůbec jsem netušila, že na počátku 16. století vzniklo v Benátkách první židovské ghetto, ani o značném omezování svobod a práv židů. Kniha pro mě byla zajímavým náhledem do života benátské chudiny, která se snadno nechala ovlivnit křesťanskými fanatiky. Oblíbila jsem si postavu vojenského kapitána a u Mercuria jsem si chvílemi říkala, že má štěstí snad za všechny ostatní postavy v knize.

majkal
majkal
15.08.2023 3 z 5

Kniha na pozadí Benátek 16. století přináší romantický příběh. Pro mně příliš dlouhé, nenadchla mně. Už jsem ji chtěla "mít dočtenou", ale z jiného důvodu, než že bych byla napnutá, jak to skončí. I když byla napsaná docela čtivě, jinak bych ji při tomto počtu stran ani nedočetla.

Hana62
Hana62
31.07.2023 5 z 5

Čtení na dovolenou. Moc se mi kniha líbila, osudy všech jsem s napětím sledovala. Příběh byl dost uvěřitelný, i když místy trochu nadsazený. Nakonec s radostí konstatuji, jsem ráda, že jsem se narodila ve 20. století...

iLuciferie
iLuciferie
26.07.2023 3 z 5

Knížka se mi četla dobře, to ano, ale myslím, že už tak od čtvrtiny se mi do mysli stále dokola vkrádala otázka "Proč je to proboha tak dlouhý?!"

tinka1974
tinka1974
06.07.2023 5 z 5

Krásný příběh, nádherná obálka knihy. Už dlouho jsem po ní pokukovala a když jsem v knihovně uviděla audio, nebylo co řešit. A bylo i hezky načtené.
Příběh nás zavede mezi chudinu Říma i Benátek. Otevře židovskou tématiku, náboženský fanatismus. Láska mezi mladými lidmi, láska mezi rodiči a dětmi, prodejná láska i láska kde jí vůbec nečekáte. Nenávist, závis, pomsta, ale i závěrečné prohlédnutí a usmíření sám se sebou. Ale zaslepenost, když někdo nechce změnit pohled, či se zamyslet nad situací. Spousta historie. A ten konec, jasně jsem si myslela, že to boře dopadne, ale už jsem četla i několik knih, kde to nedopadlo a tady byly tři poslední kapitoly opravdu napínavé. Vřele doporučuji.

Mermaida
Mermaida
09.06.2023 3 z 5

Tak konečně dočteno - po dlouhých peripetiích.
Do téhle knihy jsem se pustila díky letošní čtenářské výzvě. A musím přiznat, že jsem si ji musela "porcovat". Nečetla se mi vůbec snadno a ze začátku mě trochu i nudila. Četla jsem ji od konce února po kouskách a prokládala ji jinými knihami. Což mi k jejímu dočtení dost pomohlo. Nakonec, někdy před půlkou knihy, se ve mně pocit z knihy otočil a začala mě víc zajímat a děj bavit. Víc jsem se do příběhu ponořila a byla jsem zvědavá, co dál přinese. Když to sesumarizuji, tak se mi nakonec kniha líbila, i když to nebyl můj vyhledávaný "šálek čaje". Ale jednou za čas si přečíst i něco jiného není na škodu.

mončičák42
mončičák42
28.05.2023 4 z 5

Obsáhlý román, který barvitě líčí život v Benátkách na počátku 16. století. Dozvěděla jsem se o prvním židovském ghettu, fascinoval mě popis stavby lodi, děsil mě průběh nemoci, na kterou tehdy nebyl lék. Příběh chytrého Mercuria a nadané Giuditty (a nejen jejich) vás prostě chytne a nepustí, dokud se neocitnete na konci. A že je to moc stran? Také jsem si to na počátku myslela....

prestiggio
prestiggio
26.05.2023 3 z 5

Občas boli zaujímavé časti ale inak ma to nebavilo.
Prečítané iba kvôli vyzve. Inak by som určite neprečítala.

EliBla
EliBla
22.05.2023 5 z 5

Trochu mě odrazovala od čtení tloušťka knihy. I přes to mi byla kniha doporučena, že stojí za to. Nejsou tam sáhodlouhé popisy událostí nebo prostředí. Děj má spád a stále s hrdiny prožíváte jejich příběh. Jsem moc ráda, že jsem si knihu přečetla a určitě ji doporučuji. Nezalekněte se počtu stran. :)

koki.veru
koki.veru
17.05.2023 5 z 5

Na tuto knížku jsem narazila díky čtenářské výzvě. Nejdřív jsem se trochu vylekala, když jsem viděla jak je tlustá a chvilinku mi trvalo se začíst, ale nakonec mě kniha docela pohltila. Super historický a romantický příběh, moc jsem si to užila a jsem ráda, že jsem na knížku narazila.