MacGuffin MacGuffin komentáře u knih

☰ menu

Tyranie: 20 lekcí z 20. století Tyranie: 20 lekcí z 20. století Timothy Snyder

V každé ze svých knih dává Timothy Snyder publiku mnoho lekcí o příčinách, způsobech a důsledcích úpadku demokracie v jakékoli době, ale jen v knize Tyranie 20 lekcí z 20. století jich dává přesně tolik a tak rychle. Víkendoví i těkaví čtenáři s prázdnými diářem a demokratickou myslí prahnoucími po jejich zaplnění jsou na správné stopě. Pokud ji na ni autor skutečně navedl. P.S. To je zpráva o jejím smyslu, ne o samotné anorektické knize.

18.05.2022 1 z 5


Homo Deus: Stručné dějiny zítřka Homo Deus: Stručné dějiny zítřka Yuval Noah Harari

Pokrok, tak jak jej na Zemi praktikují lidé, lidem brzy zajistí zdravý a spokojený život v klidu a míru, aniž by k tomu byli třeba. A většinou budou nesmrtelní, tedy božští, Homo Deus. Jen musíme ještě chvíli nechat prostor Googlu a Facebooku a neztrácet z kapes, kabelek, zápěstí a spodního prádla jejich anorganické jen mírně odlišně vyzvánějící periferie. Vynálezem písma je to neodvratné, ale bylo třeba si projít zemědělstvím, industrializací a humanismem, vlastně soutěží liberalismu, socialismu a evolučního nacionalismu, a jsme tam kde jsme. Globální oteplování se tím vyřeší samosebou. Pravil Yuval Noah Harari. P.S. To je zpráva o jeho verzi kosmického příběhu, ne o knize z něj.

09.05.2022 1 z 5


Špion, který přišel z chladu Špion, který přišel z chladu John le Carré (p)

(SPOILER) Špión, který přišel z chladu, The Spy Who Came In from the Cold, se pracovně do chladu zase vrátí. Míněno že pracuje pro Západ a je vyslán na Východ, aby tam potopil jednoho východního agenta, který ohrožuje druhého východního agenta, ve skutečnosti dvojitého agenta Západu. John le Carré vplete do příběhu ještě jedno nebohé nešpionske děvče a poté, co i ona svému špionovi nevědomky ale plánovaně přispěje, oba při návratu z chladu rukou východních agentů zemřou. Takže Západu mise vyšla, ale těmhle dvěma moc ne. P.S. To je zpráva o příběhu, ne o knize z něj.

26.04.2022 1 z 5


Černooká blondýnka Černooká blondýnka Benjamin Black (p)

(SPOILER) Proslulý losangeleský detektiv okresního formátu dostane zakázku najít ztraceného milence bohaté mladé dámy. Zapomene si vzít zálohu ani nedostane odměnu, zato ho dostane zákaznice, Černooká blondýnka, Black-Eyed Blonde, jistěže jen trochu.
P.S. To je zpráva o příběhu, ne o knize Benjamina Blacka z něj.

08.02.2022 1 z 5


Přijde kůň do baru Přijde kůň do baru David Grossman

Titulek Přijde kůň do baru, Sus echad nichnas lebar, je začátek jediného vtipu. Publikum se naděje mnoha odboček, které vypadají jako hercova tíživá znepokojivá osobní výpověď o několika dnech jeho končícího dětství, ve kterých velmi nerad s odporem a přesto dospěl. V každém případě čtenář sleduje záznam večerního možná improvizovaného nebo také precizně naplánovaného vystoupení jediného herce, reakce překvapeného publika a neméně překvapeného hosta, který vystoupení na přání herce zhlédl, zaznamenal a převyprávěl. Jejich umění libovolně pohltit či rozhořčit publikum i čtenáře a ovládnout jejich city zručně a precizně převyprávěl David Grossman. Pokud je tedy celé od á do zet zručně a precizně sám nestvořil. P.S. To je zpráva o příběhu, ne o knize z něj.

13.01.2022 4 z 5


Absolutní přátelé Absolutní přátelé John le Carré (p)

(SPOILER) Titulek Absolutní přátelé, Absolute Friends, přehání, zas tak definitivně blízcí si ti dva nejsou a nebyli. Jejich mírně společná minulost jim napomohla stát se agenty a spolupracujícími dvojitými agenty svých znepřátelených zemí. Úspěšnými, a něco si za to vydělat. Jenže dosloužili, přišla nová doba a nové přátelské a znepřátelené země. Jejich novou trojitou hru, kterou jim na tělo ušila jedná spřátelená země, však žádný z nich neprohlédl a autor John Le Carré je v tom nechal spolu s publikem řádně a nakonec dost rychle vykoupat. Až do dna. P.S. To je zpráva o příběhu, ne o knize z něj.

20.06.2021 2 z 5


Noční recepční Noční recepční John le Carré (p)

(SPOILER) Předevčírem sirotek a voják, včera Noční recepční, The Night Manager, dnes britský špion s úkolem překazit velký obchod se zbraněmi a obchodníka dostat do basy. Správní šéfové ho podporují a jejich špatní šéfové je nepodporují. Osudové krásné ženy, bez nich by to nešlo, protékají ze strany na stranu, ze špatné na správnou, tam a zpět. Tisíc komparsistů s úlohami na půl řádku, odstavce či stránky. Luxusní kulisy tryskáčů, jachet, hotelů, sídel a limuzín celého světa. A co z toho bude zítra?

14.05.2021 1 z 5


Případ zděšené servírky Případ zděšené servírky Erle Stanley Gardner

(SPOILER) Případ zděšené servírky nemá nic společného se servírkou, ale s majetkem její tety. Los Angeleský advokát Perry Mason autora Erle Stanley Gardnera se v případu zorientuje rychleji a lépe než policie, soud a všichni ostatní.
P.S. To jsou řádky o příběhu.

06.05.2021 3 z 5


Naše hra Naše hra John le Carré (p)

(SPOILER) Špionážní Naše hra, Our Game, je příběh penzionovaného britského špiona o desítkách milionů, které Rusku ukradli jeho britský kolega a žák a ruský špion, na kterého byl jeho žák jako dvojitý agent nasazený. Přestože by britské tajné službě mohly být ukradené ruské miliony ukradené, pátrá po nich trochu a podezírá nejen svého dvojitého agenta, ale i jeho penzionovaného učitele. Který proto začne pátrat na vlastní pěst. Útěk, falešné dokumenty, skrytá auta, cesta do Paříže, Moskvy, tajné schůzky s ruskými nepřátely, napětí. Jak to dopadne? P.S. Tolik v kostce o příběhu, ne o knize Johna le Carré z něj.

06.05.2021 1 z 5