Tyranie: 20 lekcí z 20. století přehled
Jeden z předních intelektuálů současnosti, historik Timothy Snyder, přichází po velkých historických pracích Krvavé země a Černá zem s příspěvkem k aktuální debatě o dalším osudu liberální demokracie. Dvacet lekcí z evropských dějin 20. století ukazuje, že kolaps společnosti, demokracie a morálky i naše osobní selhání v podmínkách politických krizí nejsou nic nepředstavitelného. Naši rodiče a prarodiče, vedeni iracionálními mýty fašismu, nacismu a komunismu, budovali zdi proti znepokojivým globálním hrozbám. Určitě nejsme chytřejší než oni, máme však výhodu, že se z jejich zkušenosti můžeme poučit a nastupujícím tyraniím včas vzdorovat. Podle Snydera je k tomu teď, v podmínkách současného politického vývoje v Americe i v Evropě, ta pravá chvíle.... celý text
Originální název: On Tyranny: Twenty Lessons from the Twentieth Century, 2017
Co říkají o knize uživatelé?
Kniha Timothyho Snydera, která se zabývá otázkami svobody a tyranie, je stručným a přístupným dílem. Autor se snaží osvětlit, jak se totalitní režimy mohou dostat k moci a jak se jim bránit. Přestože někteří čtenáři považují jeho názory za jednostranné, mnozí uznávají důležitost jeho varování. Kniha je plná historických odkazů a praktických rad, které mohou inspirovat k aktivnímu občanství a obraně demokracie. Je to dílo, které by mělo oslovit široké spektrum čtenářů, zejména ty, kteří se zajímají o politiku a historii. Více v komentářích.
Komu by se kniha Tyranie: 20 lekcí z 20. století mohla líbit?
- Čtenáři se zájmem o politiku a historii
- Studenti a mladí voliči
- Občané, kteří chtějí bránit demokracii
- Milovníci stručných a výstižných textů
- Ti, kteří se zajímají o současné společenské problémy
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Tyranie: 20 lekcí z 20. století. Přidejte ho na této stránce. Přihlašte se a napište ho.
Nový komentář
všech 174 komentářůSouvisející novinky - Tyranie: 20 lekcí z 20. století (1)
Knižní novinky (44. týden)
31.10.2021
„1. Nepodřizuj se předem. 2. Ochraňuj instituce a braň je. 3. Varuj se státu jedné strany. 4. Přijmi zodpovědnost za podobu světa. 5. Pamatuj na profesní etiku. 6. Střež se milic. 7. Pokud musíš nosit zbraň používej ji s rozmyslem. 8. Vykroč z řady. 9. Nepoužívej fráze přemýšlej o tom, co říkáš. 10. Věř v pravdu. 11. Hledej pátrej analyzuj. 12. Dívej se cizím lidem do očí a neváhej s nimi prohodit pár slov. 13. Nezapomínej, že politika je tělesná a únik před tyranií vyžaduje pohyb. 14. Chraň si soukromí. 15. Přispívej na dobrou věc. 16. Uč se od svých bližních v jiných zemích. 17. Pozor na nebezpečná slova. 18. Když nastane, co bylo nemyslitelné zachovej klid. 19. Miluj svoji vlast. 20. Měj odvahu.“
Kniha Tyranie: 20 lekcí z 20. století v seznamech
(aktualizováno 1x za hodinu)
| v Právě čtených | 22x |
| v Přečtených | 1 078x |
| ve Čtenářské výzvě | 104x |
| v Doporučených | 87x |
| v Mé knihovně | 338x |
| v Chystám se číst | 445x |
| v Chci si koupit | 138x |
| v dalších seznamech | 12x |
Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:
eseje 20. století americká literatura demokracie dějiny Evropy totalitní režimy politologie cenzuraTimothy Snyder také napsal(a)
| 2013 | Krvavé země: Evropa mezi Hitlerem a Stalinem |
| 2019 | Cesta k nesvobodě |
| 2017 | Tyranie: 20 lekcí z 20. století |
| 2015 | Černá zem: Holokaust - historie a varování |
| 2018 | Obnova národů: Polsko, Ukrajina, Litva, Bělorusko 1569–1999 |

96 %
79 %

Tahle kniha by měla být povinná! Je to velice srozumitelně sepsaný návod pro čisté svědomí každého demokrata!