Lumenn Lumenn komentáře u knih

☰ menu

Leviatanova zhouba Leviatanova zhouba James S. A. Corey

S Expanzí jsem strávila poslední rok, musela jsem knihy prokláda jinými, protože jde o poměrně náročné čtení - neustále si představovat změny prostorového uspořádání lodi, když letí nebo se volně vznáší, stav beztíže, ohromné vzdálenosti ve vesmíru... To člověka vyčerpá a tak jsem si čas s touto sérií natáhla na opravdu dlouho, ačkoli každou knihu jsem přečetla během pár večerů, protože jsou neuvěřitelně čtivé a napínavé. Jde o jednu z nejlepších knižních sérií, které jsem četla a závěr byl ještě epičtější, než jsem si dovedla představit. Pár dílů série bylo trochu slabších, některé kapitoly se vyloženě vlekly, ale jako celek to byla neskutečná vesmírná jízda, plná lidskosti v jejím dobrém i zlém slova smyslu.

03.11.2023 5 z 5


Bílá Voda Bílá Voda Kateřina Tučková

Kniha se četla trochu obtížně, protože je prokládaná mnoha "historickými dokumenty" - výpověďmi na STB, novinovými články, zápisy ze schůzí...
Díky tomu tempo plynulo trochu pomaleji, ale zároveň kniha získala na autenticitě.
Byť v knize nevystupují reálné historické postavy, autorka se mnoha velmi silně inspirovala a kniha tak, troufám si říct, velmi přesně vystihuje atmosféru doby.
Jakkoli nejsem fanda katolické církve, s jeptiškami a zejména se statečnou Evaristou nešlo, než se ztotožnit a spolu s nimi trpět i radovat se.
Úžasná a hluboká kniha, kterou budu ještě dlouho vnitřně zpracovávat.

07.06.2022 5 z 5


Přiveď mě zpátky Přiveď mě zpátky B. A. Paris (p)

Neskutečné zklamání. Nesnáším, když hltam knihu jen kvůli tomu, že chci znát rozuzlení (protože děj samotný začne být zdlouhavý a nudný) a to se pak ukáže jako prekombinovana kravina.

SPOILER
Hned na začátku Finn jasně řekne, že si "Layla a Ellen nejsou vůbec podobné". A pak zjistíme, že jsou jedna osoba? Že ženu, kterou tak osudove miloval, nepozná? Neustále zmiňuje jak strašně se liší?
To je naprosto absurdní a autorka závěrem strašně zklamala. Nehledě na to, že kniha se vlekla, všude vyskakovaly matrjošky, hlavní hrdina se soustavně choval jako kreten a celá Laylo Ellenina psychóza nedáva smysl ani v nejhorecnatejsich psychiatrických snech. Totální zklamání.
KONEC SPOILERU

25.05.2022 1 z 5


Až na konec všech dní Až na konec všech dní Jodi Picoult

Kniha sice člověka vtáhne do děje a celou dobu se ptá, jaký měla Emily důvod zemřít, ale jinak jde o nejslabší dílo od Jodi Picoult - tohle byla poslední kniha, kterou jsem od ní nečetla, nu a možná jsem si neměla dávat tu práci.
*spoiler*
Protože mě vlastně hrozně naštvala. Naštvala mě naprosto divným jednáním Chrise, který se hroutí, brečí a nevím co, ale neudělal vůbec nic, aby Emily doopravdy pomohl. Protože jí bylo možné pomoci. Její smrt byla totálně hloupá a zbytečná.
*spoiler*

05.03.2022 3 z 5


Pro svět mrtví Pro svět mrtví Graham Masterton

První díly této série se mi hodně líbily, ale zhruba od poloviny to začalo připomínat "řadu nešťastných příhod". To všechno hrozného, co se stalo hlavní hrdince by normálního člověka totálně rozložilo. A ona většinu těch věcí v podstatě přejde s hrdě vztyčenou hlavou. Tento díl už byl pro mě osobně asi poslední kapka. Nejen kvůli navršení dalšího neštěstí na hlavní hrdinku, které zvládá až s psychopatickým klidem, ale pro opravdu ohromnou brutalitu celého příběhu. U autora jsem na dost podrobné líčení drastických scén zvyklá a ačkoli jsem troufám si říct celkem otrlý čtenář detektivek, dokáže mi z toho naskočit husí kůže. Tady to ale už bylo moc i na mě. Před chvílí jsem dočetla a mám pocit, že mám v žaludku kámen. Několikrát jsem musela knihu zavřít a rozdýchávat. Tolik zbytečného extrémního utrpení jsem v žádné jiné detektivce neviděla a přijde mi, že autor zkouší, kam až může zajít. A obávám se, že na další průzkum hranic zvrácenosti zločinců už se s ním nevypravím.

09.10.2020 2 z 5


Laila Laila Josef Rubáš

Začátek příběhu mě moc bavil, nevadil mi ani pomalejší vstup do děje a pomalé odkrývání příběhu - naopak. Zápletka byla velmi originální a silná. Co se mi ale nelíbilo, byl závěr knihy - úplně to shodilo všechno, co bylo předtím.
! POZOR SPOILER !
Jakási podivná soutěž "Kdo přežije" - aniž by bylo specifikováno o co se vlastně hraje, jaká je odměna pro vítěze? Telepatické schopnosti hlavního hrdiny, které nejsou nijak vysvětleny a souhra okolností, kdy vlastně Future without limits nevyjde žádný z plánů a proto Baxa vyvázne. Takže prvních 80% knihy mě bavilo, závěr byl ale jako z béčkového akčního bijáku.

13.09.2019 3 z 5


Ledový dech Ledový dech Diana Gabaldon

Po slabším Hořícím kříži opět výborný díl série, plný napínavých zvratů a šokujících odhalení. Čekala jsem na jeho vydání několik let a nejsem ani trochu zklamaná.

26.07.2019 5 z 5


Hořící kříž Hořící kříž Diana Gabaldon

Série Cizinka je moje srdeční záležitost, ale i přes to musím uznat, že Hořící kříž je nejslabším dílem ságy. Čtenářům, které zklamal, ale doporučuju vydržet, neboť následující díl, Ledový dech, je několikanásobně lepší a napínavější. A dějové linky, v Hořícím kříži jen načrtnuté, se konečně ukončí.

26.07.2019 4 z 5


Metro 2034 Metro 2034 Dmitry Glukhovsky

Jsou knihy, které čtete jedním dechem a na konci ještě chvíli hledíte na poslední tečku za větou, slzy vám kanou po tvářích a vy se nemůžete smířit s tím, že už je po všem, nemůžete nechat své hrdiny tak snadno odejít, nemůžete přijmout autorova slova a zážitek se čtení se ve vás mísí v jednom velkém kotli pocitů, které vás nakonec donutí hodinu hrát na flétnu, aby ten pocit pomalu odezněl. A takový byla i druhá kniha z postapokalyptické Moskvy.
Celá recenze: http://lumenn.blog.cz/1501/d-glukhovsky-metro-2034

29.01.2015 5 z 5