Lukaj Lukaj komentáře u knih

☰ menu

Kronika rodu Medicejů - Strážci moci Kronika rodu Medicejů - Strážci moci Rainer M. Schröder

Po knize jsem sáhl, když náhodou upoutala mou pozornost při jedné z mých potulek po knihkupectví. Příliš jsem od ní neočekával, ale velmi mě překvapila. Vřele doporučuji každému, ne jen těm, kteří mají rádi historickou literaturu.

09.06.2012 5 z 5


Borcův kodex Borcův kodex Barney Stinson

Kniha neobsahuje příliš textu, ba právě naopak. Zato obsahuje velmi humoru.

26.04.2012 4 z 5


Lolita Lolita Vladimir Nabokov

Výborná kniha. Sice příběhu něco málo chybí, aby se dostal na bednu nejlepších knih, ale co chybí příběhu, směle dohání jazyk. Autorův projev je vynikající, ten slovník, ty přirovnání, navíc je kniha prokládána francouzskými výrazy, a velmi dobrý je i překlad. Je radost číst tuto knihu, ať už v originálu, nebo překladu nejen kvůli jejímu příběhu, ale především kvůli jazyku.

19.04.2012 5 z 5


O myších a lidech O myších a lidech John Steinbeck

Dlouho jsem se do této knihy nechtěl pustit. Přišla mi příliš tenká, navíc jsem příběh znal z doslechu a vůbec mě nezaujal. Nakonec jsem ji přece jen otevřel. A nelitoval jsem. Vynijaící knížka, která je s každou přečtenou stránkou lepší a lepší.

17.04.2012


Epos o Gilgamešovi Epos o Gilgamešovi neznámý - neuveden

Pokud si dobře vzpomínám na dobu strávenou ve školních lavicích, jedná se nejstarší písemné dílo na Zemi. Nicméně i tenkrát lidé oplývali moudrostí, možná dokonce větší než dnes. Příběh (četl jsem akkadskou verzi) je velmi pěkně a moudře napsán.

11.04.2012 4 z 5


Za kormidlem nejen na Jadranu Za kormidlem nejen na Jadranu František Novotný

Autor, kterýžto zkušený mořský vlk, zde nabízí úvod do světa jachtingu, z něhož přímo sálají autorovy jachtařské zkušenosti. Jachtařskému aspirantovi tato kniha předkládá spoustu tipů, ať už z ovládání lodi, tak ze zákulisí (rady, na které by začátečník těžko pomyslel, a které napadnou právě jen zkušeného mořského vlka).

11.04.2012 4 z 5


Jak jsem vyhrál válku Jak jsem vyhrál válku Patrick Ryan

Jednoduché, odlehčené čtení, u kterého jsem se náramně bavil.

31.03.2012 4 z 5


Prachy dělaj člověka Prachy dělaj člověka Radek John

Děj, děj a zase děj. Autor si neláme hlavu s přílišnými popisy postav, prostředí už vůbec ne. Knížka má velmi dobrý spád, považuji ji, za takové oddychové, pohodové čtení, u kterého nemusíte příliš přemýšlet.

19.03.2012 3 z 5


Invaze Invaze Miloš Hubáček

Kniha, která je vlemi čtivě napsána. Někdy zachází do příliš velkých detailů, ale není to vůbec na škodu, ba právě naopak. Pro milovníka Vylodění v Normandii je to poklad.

19.03.2012


Červený a černý Červený a černý Stendhal (p)

Příliš obsáhlé popisy, jak krajiny, tak postav.

19.03.2012 2 z 5


Bankéř první republiky: Život dr. Jaroslava Preisse Bankéř první republiky: Život dr. Jaroslava Preisse Pavel Kosatík

Zdržuji se hodnocení, protože je těžké hodnotit knihu a ne postavu, o které pojednává. Dr. Preiss je jeden největších velikánů našich prvorepublikových dějin, o kterém se dnes příliš nemluví. I přes to, že dnes slýcháme především o jiných prvorepublikových velikánech, Dr. Preiss je pro mě velmi inspirativním člověkem.

19.03.2012


Curyšské axiomy Curyšské axiomy Max Gunther

Kniha uvádí základní principy vedoucí k úspěchu v komplikovaném světě financí a spekulace. Spíše než konkrétní návod, obsahuje fundamentální pravidla, kterými by se měl člověk řídit, pokud se rozhodne rozmnožit své jmění prostřednictvím investic. Jednoznačně nejlepší odborná kniha (zde jsem na pochybách, zda-li se Curyšské axiomy dají označit za odbornou knihu) s finanční a spekulační tématikou, kterou jsem četl.

19.03.2012 4 z 5


Farma zvířat Farma zvířat George Orwell (p)

Pojednání o tom, že dobrá myšlenka na počátku se postupně zvrhne. Ač je myšlenka počátku revoluce sebelepší, brzy se zformují nové elity, u kterých touha po majetku a moci převládne nad původní ideou. Příběh by se dá aplikovat i na jiné oblasti lidského konání.

18.03.2012 4 z 5


Quo vadis Quo vadis Henryk Sienkiewicz

Víra i hory přenáší. To je poselství, které nám Quo Vadis dává. Musíš věřit i ve chvíli, kdy je vše již téměř ztracené, a stane se zázrak. Velkolepý příběh o lásce a víře, která je silnější než cokoliv jiného.

18.03.2012


Zločin a trest Zločin a trest Fjodor Michajlovič Dostojevskij

Jedna z nejlepších knih, která byla kdy napsána. Autor dokázal výborně popsat tehdější společnost a především velice rozmanité charaktery. Postava Raskolnikova varuje před tím, aby člověk nepodlehl dojmu, že je výjimečnější než ostatní. To má poté velice neblahé důsledky. Co dělá knihu skutečně výjimečnou, je posledních pár stran. Závěr je nejlepší, jaký jen mohl být.

18.03.2012 5 z 5