Lugalbanda Lugalbanda komentáře u knih

☰ menu

Duše národa Duše národa Marek Prchal

Jednorozmerny psychopat na prodej dotezuje zbytky sve pofiderni “popularity. Z nejakeho duvodu podobne pribehy obvykle skonci knihou.

16.04.2024 odpad!


Svět bez rakoviny - Příběh vitamínu B17 Svět bez rakoviny - Příběh vitamínu B17 Edward Griffin

Tato a podobne knihy nejen ze tvori zaklad pro otravne konspirace, ale mohou byt i nebezpecne.

26.02.2024 odpad!


Výtvarná anatomie Výtvarná anatomie Radek Petříček

Jako kniha moc pěkné, kvalitní, velmi příjemný papír, který většinou vcelku povedeným kresbám dělá dobrou službu. Na kresby je moc pěkný pohled. Text je problematičtější, obsahuje velmi zajímavé postřehy a fakta, většinou se však zabývá místy až zbytečným podrobným přepisem toho, co je vidět na obrázku, a ve chvílích (častějších, než by bylo únosné), kdy autor sklouzává k osobnímu plytkému moralizování, celospolečenskému kárání a kvazipoetickému filosofování, se stává téměř amatérským počinem. Navzdory všemu je to přínosná kniha, jen doporučuju s něčím zkombinovat (Např skvělá Anatomy for sculptors)

28.04.2022 4 z 5


Zaslíbená Země Nezemě 1 Zaslíbená Země Nezemě 1 Kaiu Širai

Skvele, vse se tvari tak obvykle a zname, aby vam vzapeti autori ukazali, ze jste se pletli…jako chodit v noci po vlastnim duverne znamem byte, a pritom nevedet, co vas ceka za rohem…moc se mi to libi, doporucuji.

09.04.2022 5 z 5


Prótagoras Prótagoras Platón

Tady byl Sokrates casto napresdrzku s tim svym brblanim, falesnou skromnosti a hlavne slovickarenim, ktere ale nejspis v originale nebude tak markantni, cestina ma precejen v mnoha ohledech mensi rozlisovaci schopnost, a napr u ustredni zdatnosti to je patrne.
Sokratovy nesmirne ukecany vytky, ze je Protagoras moc ukecanej, jsou vtipny, obzvlast kdyz jsou z obou stran lemovany sokratovejma sahodlouhejma monologama. Ono to vubec pusobi, jakoby si tu Platon svyho hlavniho hrdinu teprve hledal

09.04.2022 4 z 5


Moby Dick: Bílá velryba (komiks) Moby Dick: Bílá velryba (komiks) Herman Melville

Vynikající zpracování, citlivé, nezahleděné do sebe, velmi ctící svou předlohu ovšem s pevným vědomím odlišných výrazových prostředků komiksu. Kresba je syrová a přímočará, nepředvádí se ale dokáže být navzdory tomu překvapivě bohatá. Kéž by víc komiksových adaptací literatury dopadalo takhle skvěle.

02.02.2022 5 z 5


Prostonárodní české písně a říkadla Prostonárodní české písně a říkadla Karel Jaromír Erben

občas hodně úmorné čtení

02.02.2022 3 z 5


Modlitba za Černobyl – kronika budoucnosti Modlitba za Černobyl – kronika budoucnosti Světlana Alexandrovna Alexijevič

Nelze než doporučit. O Černobylu, o době a systému a o člověku. Převažující forma monologů je vlastně velmi silná, bez směřujících otázek, jen prostor pro výpověď…a každého jeho zkušenost a vzpomínání zavede úplně jinam a odjinud, každý z krátkých monologů je jiný než ostatní, přestože by se dalo říct, že jsou si v mnohém podobné. Obrovská tragická událost, celosvětová, ale v měřítku života několika jediných lidí…tíživé…a od začátku knihy až do konce nezapomenete, že vcítění ani skrze autentické vzpomínky svědků vám jejich hroznou zkušenost zdaleka nedokáže zprostředkovat, přesto je to nesmírně hutné, syrové ale lidské, zde se neobchoduje se senzací tragédie, od “prostých” lidí, vzdělanců, vysoce postavených politiků zaznívá kromě vzpomínek a líčení osudů i hodně filosofie, ale není to filosofie salónní, hodně se mluví o bohu, duši, světu mrtvých, ale je to všechno jakési…jiné, hmatatelné…živé…zkrátka velmi doporučuju

18.01.2022 5 z 5


Život Ježíše Život Ježíše Gerhard Haderer

Vedle téhle francouzsky usoplené slátaniny působí i ty biblický vykradený nesmysly jako vcelku solidní příběhy, takže to jakékoli náboženské satiře dělá spíš medvědí službu.

15.01.2022 1 z 5


Maus – Souborné vydání Maus – Souborné vydání Art Spiegelman

Skvělé, snad nejlepsi zpracovani tematu holocaustu, se kterym jsem se zatim setkal. V podobnych scenach, kde napr Schindleruv seznam prekrucuje a zdime slzicky a litost, jde Maus na dren skutecnosti a lidskosti, az do konce priznava nepochopeni, nevedomost, pocit viny i vycitky. Maus neni kazani ani glorifikace. Maus vypravi a nevi si rady.
“V necem neprezil”.

03.01.2022 5 z 5


Obrana Sokratova Obrana Sokratova Platón

Radost číst

24.12.2021 5 z 5


Měsíční močál Měsíční močál Howard Phillips Lovecraft

Atmosférické vtahující čtení.
(Několikrát mi hned pod nadpisem kapitoly nešikovně umístěná a příliš názorná ilustrace prozradila rozuzlení povídky. )

02.12.2021 5 z 5


Gabriel von Max Gabriel von Max Aleš Filip

Nádherná kniha, skvělý malíř, doporučuju

23.11.2021 5 z 5


J. M. W. Turner J. M. W. Turner Martina Padberg

Velmi oceňuji orientaci na méně známé akvarely a množství i kvalitu jejich reprodukcí. Právě Turnerovým drobným avarelům sluší i malý formát celé edice.

07.03.2021 5 z 5


Setkávání s bohy Setkávání s bohy Zecharia Sitchin

Opět plné zajímavých skutečností a analýz. Ovšem poslední kapitola o identifikaci JHVH je velmi zarážející, působí násilně a účelově, Sitchin zde v principu popře téměř všechny své dosavadní závěry, obzvláště ty týkající se starého zákona.

05.03.2021 4 z 5


Boží blud Boží blud Richard Dawkins

Skvělá kniha, co tam ale proboha dělají doslovy, především ubohý S.Komárka?Co je to za arogantní redaktorský záměr? Poznámky pod čarou tzv recenzenta, formálně nijak neodlišené od vlastních poznámek autora, tam také nemají co dělat. (Brož. vydání 2016)

05.03.2021 5 z 5