Moby Dick: Bílá velryba (komiks)

Moby Dick: Bílá velryba (komiks) https://www.databazeknih.cz/img/books/35_/354046/bmid_moby-dick-C7b-354046.jpg 4 74 11

Francouzský kreslíř Christophe Chabouté přímo zázračně proměnil do komiksové podoby jedno ze základních děl anglické literatury. Osudový souboj kapitána Achaba s bílou velrybou znají i ti, kteří nikdy román Hermana Melvilla nečetli, a to nejen proto, že se dočkal celé řady úspěšných i neúspěšných zpracování (jednu z komiksových verzí vytvořil i legendární Will Eisner). Moby Dick je totiž příběh, který dnes neoddiskutovatelně patří do kulturního kánonu. Také proto Chabouté neměl lehkou startovací pozici, ale jeho pojetí bez debaty bere dech. Černobílá kresba, v níž vynikne každé ráhno, uhrane čtenáře svojí atmosférou. Znovu se ocitneme na velrybářské lodi a díky Chaboutého umění ucítíte vodní tříšť a uslyšíte vítr v lanoví. Lov na Moby Dicka může začít.... celý text

Literatura světová Dobrodružné Komiksy
Vydáno: , Argo
Originální název:

Moby Dick , 2010


více info...

Přidat komentář

Ivan Kučera
12.02.2024 3 z 5

Chaboutého čierno-biela kresba je krásna, pripomína iné veci od Arga, ale tie boli predsa len uhrančivejšie (Bessov Dracula, Buscagliaov Mýtus Cthulhu). Možno by výraznejším spôsobom vynikla pri rozmeroch A4. Možno nie. Ťažko povedať. Príbeh je notoricky známy, každý ho pozná, či už z románu, alebo z niektorej z početných filmových adaptácií. Kapitán Achab je tu zobrazený ako s prepáčením bláznivý, hnusný dedko. To mi vadilo, ale potom som si uvedomil, že je to vlastne presné stvárnenie; nalejme si čistého vína: i v Melvilleovej literárnej predlohe je to šialený fanatik a krutý bastard (proste blbec), ktorému na nikom a ničom nezáleží. Iba na pomste. A je mu fuk, koľko nevinných ľudských a zvieracích životov pri tom so sebou doslova stiahne ku dnu. Izmael a Kvíkveg sú sympatickí, ale Izmael sa v strede z deja temer akoby úplne vytratí (!) a z Kvíkvega sa stáva mlčanlivá silueta občas stojaca s ostatnými členmi posádky na palube. Našťastie ich miesto zastúpi (napokon oveľa zaujímavejší) kapitánov zástupca Starbuck, jeden z minima chlapov na tej všivavej, mizernej lodi, kto má zdravý rozum. Osobne by som to nedelil na kapitoly. Obálka s vyrazeným zlatým názvom krásna.

mpb1913
04.02.2024 5 z 5

Kniha mi ležela dlouho bez povšimnutí v knihovně, notoricky známý příběh navíc hodně založený na duševních pocitech mě jako komiks vůbec nelákal. Chyba, stačilo pár prvních stránek a naprosto fantastická kresba mě okamžitě dostala. Perfektní.


mirec88
31.12.2023 5 z 5

Kým väčšina z ľudí oslavuje, ja som si najprv pustil film Červený trpaslík - Země zaslíbená a potom som vypol televízor a v takmer úplnom tichu rušenom len bláznivým a nezmyselným rachotením pyrotechniky som si dočítal tento nádherný komiks. Knihu som čítal kedysi dávno na strednej škole a veľa si z nej nepamätám, ale zato film s Gregory Peckom je super a táto komiksová adaptácia je vrchol komiksového umenia a ten šialený, bláznivý a nadľudský výkon kapitána Achaba bol vynikajúco zobrazený a najviac sa mi páčili pasáže bez slov, ktoré vďaka úžasnej čiernobielej kresbe vynikli. A ten záver, ktorý je smutno a tragicky očakávaný bol krásne nakreslený. Klobúk dole pred týmto Dielom. Odporúčam každému.

Lka
24.11.2022 5 z 5

Výborné komiksové zpracování příběhu o bílé velrybě. Zdařilé kresby, z kterých dýchá atmosféra.

vlkcz
03.05.2022 4 z 5

V rámci daného média slušná práce. Kresba výborně vytváří atmosféru.
Já jsem komiksovou formu zvolil z toho důvodu, že Melvillův originál s více než 600 stranami jsem považoval za příliš rozsáhlý na knihu, kde se podle všeho zase až tolik neděje. S vědomím, že komiks nutně musí zestručňovat, takže se leccos "ztratí v překladu", jsem si toto tušení potvrdil a na "skutečného" Moby Dicka tedy pravděpodobně, v mém případě, nedojde.

Lugalbanda
02.02.2022 5 z 5

Vynikající zpracování, citlivé, nezahleděné do sebe, velmi ctící svou předlohu ovšem s pevným vědomím odlišných výrazových prostředků komiksu. Kresba je syrová a přímočará, nepředvádí se ale dokáže být navzdory tomu překvapivě bohatá. Kéž by víc komiksových adaptací literatury dopadalo takhle skvěle.

Knišíl
19.03.2021 5 z 5

Jedná se o krásné zpracování jednoho z mých neoblíbenějších románů. Bílá velryba je monumentální dílo americké literatury a tento komiks se hrdě může vypínat vedle tohoto románu. Chaboutému se podařilo vystihnout duši románu a v tomto černobílém visuálním provedení uvést fatalistickou cestu za pomstou do nového kabátku. Ano, i když je román lepší, protože přeci jenom je Bílá velryba filosoficko-náboženské rozjímání atd., a tak je do komiksu těžko převoditelné, Chaboutého adaptace se nemá za co stydět. Bílá velryba je pro mě románem, ke kterému se budu vracet a i tento komiks mi zůstane v mé osobní knihovně k dalším nahlédnutím.

Zmitko.m
02.02.2021 5 z 5

Tuto knihu jsem si koupil, protože jsem chtěl mít ve své knihovně toto slavné dílo. Až potom jsem zjistil, že to je forma komiksu, tak jsem byl zklamaný. Ale pouze do doby, než mi kniha dorazila. Je nádherně zpracovaná, tvrdá vazba s bílou velrybou,zlatě vyvedený nápis a komiks nádherně namalovaný a poutavý. příběh jsem samozřejmě znal již dávno, ale toto zpracování je skvělé.Přečetl jsem ho jedním dechem a vůbec nelituji, že jsem tuto knihu koupil. Při čtení jsem si vzpomněl na komiks Moby Dick v ABC, co kdysi vycházel. Rozhodně mohu toto zpracování doporučit, ta kvalita knihy je úžasná a provedení skvělé. Ocení ji i starší děti. které se tak seznámí se slavným příběhem.

trudoš
02.08.2019 4 z 5

Krásná adaptace. Z výtvarného hlediska pastva pro oči, až bych se přimlouval za větší formát, protože ty celostránkové obrazy jsou nádherné. Velrybářské výpravy nebyly nikdy veselé cesty za dobrodružstvím, ale tvrdá, časově i psychicky náročná dřina. Tohle všechno v tom je, často zachycené jednou či dvěma kapitolami beze slov, protože těch netřeba. Vlastně jediné, co mi na kresbě Christophera Chaboutého vadilo, byly „rybí oči“ prakticky u každého člena posádky.
Dějově samozřejmě žádné překvapení, ale to snad ani nikdo nečekal. Je to příběh o pomstě a o tom, jak žízeň po ní dokáže jednoho dohnat k nadlidským výkonům. A taky, že se na ní dá svézt plnou parou do pekel horoucích. Autorovi zazlívám pouze to, že si s charaktery postav více nepohrál. Zápletka je kvůli tomu oproštěna o dějové zvraty, byť třeba obehrané dle poslední módy. Takhle se celou dobu nic neděje, dokud Moby Dick nějakých padesát stran před koncem nepřijde ke slovu. Finální střet pak automaticky působí hrozně uspěchaně.

novecento
04.03.2018 4 z 5

Zdařilé zpracování známého románu. Není to ale kniha, která vás chytí ihned napoprvé. Chvíli trvá, než se dostanete syrovým kresbám pod kůži. Čtěte a posoudíte sami.

puml
10.02.2018 5 z 5

Moby Dick patří k mým nejoblíbenějším románům a tohle zpracování je sice poněkud útržkovité a soustředí se víceméně pouze na příběh, což na jedné straně možná lépe ukazuje dynamiku a symbiličnost příběhu, ale na druhé straně mu bere potřebnou pomalost a čas pro pozvolný vývoj některých postav. Tady je to často ráz na ráz a o některých postavách se nedovíme skoro nic. Ale i tak to není vůbec špatně zpracovaný komiks a může svým způsobem otevřít čtenářům cestu k samotnému románu spíš, než kdejaký čítankový rozbor. Kresba prostředí je výtečná, i když ty vykulené oči a vystrčené brady u každé druhé postavy mi leckdy přišly na hranici komična.

Celkově, v rámci adaptací klasických děl do komiksové podoby, se jedná o velmi dobrý a zdařilý počin. Nevím jen, jak je to s překladem a odkud se braly jednotlivé repliky. Někdy to ale řádně zašustí papírem. Některé dialogy by asi zasloužily vhodnější překlad (interpretaci) pro zvolenou formu komiksového vyprávění. Nejsilnější momenty jsou tak nakonec ty, ve kterých se nemluví a vše je vyprávěno jen v uhrančivých černobílých obrazech. - Doporučuji.

Štítky knihy

Moby Dick

Autoři knihy

Christophe Chabouté
francouzská, 1967
Herman Melville
americká, 1819 - 1891