Lordmara12 Lordmara12 komentáře u knih

☰ menu

Zápisky o válce galské Zápisky o válce galské Gaius Iulius Caesar

Jak pravil Benjamin Martin v podání Mela Gibsona ve filmu Patriot: "Nahlédl jsem do mozku génia."
Velmi svižné válečné paměti, překypující fakty a akcí. Při čtení jsem měl místy až mrazivý pocit, který mě zvláštním způsobem přenášel kamsi do minulosti. Caesarovy myšlenky jako kdyby způsobily, že se z glorifikovaného velikána stal člověk z masa a kostí. Nepřestává mě udivovat odvaha, hrdinství, ale mnohdy i horká hlava tehdejších lidí. Současně se nabízí konzistentnost s naší dobou (zjevný propagandistický motiv díla, nestálost galských kmenů, pragmatičnost, brutalita apod.) Nač číst Hru o trůny, když máme Zápisky?

05.04.2024 5 z 5


Caesar: Život giganta Caesar: Život giganta Adrian Goldsworthy

Slýchávám, že tato kniha nepřináší nic nového a v záplavě knih o Caesarovi je pouhou kapkou v moři. Opak je však pravdou. Kvalitní literaturu o tomto velikánovi na českém trhu prakticky nelze sehnat. Důkazem je i tento titul, po němž jsem se pídil roky. Osobně jej považuji za stěžejní a nejlepší, jaký lze u nás sehnat. Ale tak fascinující osud píše sám život, nikoli autor, ač i ten odvedl výbornou práci.

02.04.2024 5 z 5


Návrat krále Návrat krále J. R. R. Tolkien

Neskutečné dílo, plné všemožných přesahů a poučení, jež plně ocení dle mého názoru teprve vyspělý čtenář. Příběh je úžasný, prostředí detailně popsané, atmosféra dechberoucí, postavy neuvěřitelně lidské.
Každá stránka je doslova potěšením. Nádherný jazykový styl, navíc brilantně přeložený, na mě působil jako jídlo tak chutné, že ho neustále žvýkám, leč nechci polknout. Jedna z nejsilnějších knih v mém životě. Děkuji, že jsem mohl žít v době, kdy lze číst toto mistrovské dílo.

25.03.2024 5 z 5


Silmarillion Silmarillion J. R. R. Tolkien

Úžasné dílo připomínající svět řeckých, severských a jiných mýtů, ze kterých ostatně mistr Tolkien evidentně čerpal. Podařilo se mu vytvořit obsáhlou kosmologii tak do detailů sofistikovanou, že se čtenář do světa Ardy téměř přenese. Nadherné příběhy osvětlí, jak to bylo se stvořením světa, kde se vzali první elfové a lidé, řeknou nám o prvním Temném pánovi a válkach elfů proti němu a přidají dojemné a čarokrásné příběhy o největších hrdinech světa, jenž měl být předchůdcem toho našeho.
Nemohu se připojit k některým ze zdejších kolegů v názoru, že je kniha nepřehledná. Četla se dobře a díky bohatému rejstříku a rodokmenům se v ní lze pohodlně orientovat. Kdybych mohl dát šest hvězdiček, bez otálení tak učiním. Tolkien byl génius.

12.02.2024 5 z 5


Děti Jasanu a Jívy: Dějiny Vikingů Děti Jasanu a Jívy: Dějiny Vikingů Neil Price

Strhující dílo, doslova napěchované fakty a bořící mnoho mýtů, které dodnes kolují mezi konzumenty popkultury. Současně kvalitní věda v mistrně srozumitelném kabátě. Po přečtení se nemohu zbavit dotazu, proč je u nás takových knih jako šafránu? Podobnou literaturu, tak podrobně a zároveň dostupně přibližující dobu vikingskou, na tuzemském trhu sotva seženete. Pro fanoušky historie, zejména středověkých "pirátů" (i nad tímto pojmem vás Price donutí přemýšlet) povinnost.

30.12.2023 5 z 5


Válka o Řecko: Sparťané proti Athéňanům Válka o Řecko: Sparťané proti Athéňanům Michal Habaj

Brilantní práce, velmi čtivě a současně odborně uchopená. Nějak takto si představuji knihy o historii, jež si v klidu a se zájmem přečte i veřejnost. Moc jsem se během četby bavil, autorům patří velké díky.

24.10.2023 5 z 5


Tajemný Etrusk Tajemný Etrusk Mika Waltari

U této knihy je zapotřebí jednak nesrovnávat ji se slavnějším Sinuhetem, jednak se prokousat začátkem. Odměnou bude neuvěřitelná jízda plná historie, psychologie, filozofie, náboženství a mystiky, s níž se nebudete chtít rozloučit. Waltari opět nezklamal.

02.08.2023 5 z 5


Karel IV. Karel IV. Jiří Spěváček

Dosud nepřekonaná, odborně velice dobře zvladnutá práce. Nejlepší kniha o Karlovi IV., v níž se autor čtivým a současně vyčerpávajícím způsobem zaobírá nejen politickými dějinami, ale i Karlovou koncepcí českého státu, soudobým uměním, hospodářstvím a v neposlední řadě se pokouší rovněž o charakteristiku osobnosti velkého císaře. Jeho charakter zbavuje nacionalistického patosu a nezdráhá se vylíčit i aspekty, z nichž některé vedly k pozdější krizi za vlády jeho syna Václava IV. Bravo!

28.07.2023 5 z 5


Konstantin: Cesta k moci Konstantin: Cesta k moci Stanislav Doležal

Kniha, jež alespoň částečně zaplňuje bílá místa na tuzemském trhu. První polovina je věnována politickým dějinám Římské říše, druhá samotnému Konstantinovi. Nutno podotknout, že bez kontextu první by druhá část mnohé postrádala. Kniha je čtivá a po obsahové stránce kvalitní. Poněkud rozpačitý je ovšem krátký závěr, v němž autor jako by zapomněl na předchozí text a řadí Konstantina pouze mezi císaře druhého řádu.

17.04.2023 5 z 5


Churchill: Předurčen osudem Churchill: Předurčen osudem Andrew Roberts

Smekám před Winstonem, autorem i překladatelem. Bravo!

02.04.2023 5 z 5