Caesar: Život giganta

Caesar: Život giganta https://www.databazeknih.cz/img/books/75_/75823/bmid_caesar-zivot-giganta-O9j-75823.jpg 5 14 3

Autor Adrian Goldsworthy se ale neomezuje jen na Caesarovy vojenské triumfy v Galii a občanské válce. Všímá si i dalších stránek Caesarova života, překračuje hranice světa politiky a nezastavuje se ani před Caesarovým soukromím. Ukazuje, jak Caesar vnímal sám sebe a jak dokázal působit na masy i na jednotlivce - včetně žen, v nichž nacházel často a rád zalíbení. Na pozadí Caesarova života ukazuje autor obraz světa v době, kdy římská republika spěla ke svému zániku a kdy se Řím stával hračkou v rukou několika ctižádostivých mužů. Součástí knihy je podrobný poznámkový aparát a fotografická příloha.... celý text

Literatura naučná Biografie a memoáry Historie
Vydáno: , Plejáda
Originální název:

Caesar: Life of a Colossus , 2008


více info...

Přidat komentář

Lordmara12
02.04.2024 5 z 5

Slýchávám, že tato kniha nepřináší nic nového a v záplavě knih o Caesarovi je pouhou kapkou v moři. Opak je však pravdou. Kvalitní literaturu o tomto velikánovi na českém trhu prakticky nelze sehnat. Důkazem je i tento titul, po němž jsem se pídil roky. Osobně jej považuji za stěžejní a nejlepší, jaký lze u nás sehnat. Ale tak fascinující osud píše sám život, nikoli autor, ač i ten odvedl výbornou práci.

Rimmsi
27.06.2020 5 z 5

Tuto knihu mám rád a velmi mne zaujala, sice kniha neobjevuje nic převratného nebo nového co již nebylo napsáno ale i tak se čte velmi dobře.


braunerova
05.03.2017 5 z 5

Život Julia Caesara důkladně a objektivně zdokumentovaný a to včetně historických souvislostí. Vadily mi jen spousty chyb v překladu - Marianovo dobití Říma (str.61), básník Cicero (str.77), Labiemus z Picenumu (str.124), rodina Metelliů (str.126). Dál už mě to přestalo bavit zapisovat.

Alexander Veliký velel v 5 pravidelných bitvách a vedl 3 dlouhá obléhání. Caesar vybojoval více než 30 velkých bitev a obléhání, dobyl Galii a během občanské války celé Středomoří. V mládí postupně vykonával funkce žalobce, kvestora, aedila, praetora a konzula. Zastával úřad velekněze. Osobně se podílel na vydání celé řady zákonů a reforem a programu kolonizace. Napsal 10 knih Zápisků, 2 knihy o latinské gramatice, Anticatona a několik básní. Měl nekonečnou řadu milenek a milenců. Plinius uvádí, že během jeho tažení bylo zabito 1 192 000 nepřátel a ještě více lidí bylo prodáno do otroctví.

"Republika není nic. Pouhý název bez tvarů."
Julius Caesar