leni1309 leni1309 komentáře u knih

☰ menu

Příběh služebnice Příběh služebnice Margaret Atwood

Poslouchala jsem jako audioknihu. A směle můžu říct, že bych toto doporučila jako povinnou četbu, hned vedle 1984, protože tohle opravdu nechcete zažít. Až mrazí, když si uvědomíte, že stačí opravdu málo a vaše životy se otočí vzhůru nohama, přijdete o všechno - dítě, majetek, jméno... ve jménu nového společenského řádu. Opět se zde setkáváme s "velkým bratrem", který vás udržuje v nejistotě, nikomu se nedá věřit, máte být poslušnou ovečkou sloužící národu. Ale je situace skutečně tak bezvýchodná, jak se zdá...? Must read.

23.01.2021


Dívka v přestrojení Dívka v přestrojení Greer Macallister

Inu, na zadek jsem si zrovna nesedla. Název a anotace mě docela navnadily, těšila jsem se na napínavý příběh, ale nějak jsem ho tam nemohla najít. Kniha je rozdělena na krátké kapitoly, v každé se většinou řeší jiný případ. Tím se ale hlavní linka jaksi rozpadne a ještě v polovině knihy jsem si nebyla jistá, kam to vlastně všechno směřuje. Asi tak ve dvou třetinách se začíná něco dít, dokonce je tam jakýsi vztahový zvrat, ale ten podle mě nemá moc logiku ani smysl. A ještě mě místy překvapil překlad. Originál jsem nečetla, ale v knize je pár zvláštních českých vět, které ani v kontextu nedávají moc smysl. S hlavní hrdinkou jsem se bohužel nesžila, připadala mi nemastná, neslaná. Přesto si myslím, že nápad to byl dobrý, historický podtext zajímavý, škoda, že nebyl víc rozpracovaný. Je to jednoduché čtení, když nemáte náladu na náročné detektivky. A taky pokud máte rádi emancipované ženy.

25.12.2020 3 z 5


Miniaturista Miniaturista Jessie Burton

Tahle kniha nebude pro každého. Rozhodně to není typický romantický příběh pro ženy. Je v něm hodně hořkosti, ale i odhodlání, tajemství a odhalení, napětí, očekávání a překvapení. Taky nečekejte happy end (já jsem konec obrečela). Hlavní hrdinka během knihy dospěje z holčičky v silnou ženu, ten vývoj je zajímavé sledovat. Fantastično do příběhu vstupuje z pozadí a udržuje čtenáře v napětí, ale zajímavou a důležitou roli hraje také historický kontext - Amsterdam 17. století.

29.06.2020 4 z 5


Poutník, čarodějnice a červ Poutník, čarodějnice a červ Christopher Paolini

Knihu jsem četla v angličtině, tedy nemohu hodnotit překlad. Přiznám se, že jsem od ní moc neočekávala, takže žádné velké zklamání se nekonalo. Naopak, místy jsem cítila podobnou atmosféru jako u předchozí série a musím souhlasit s dalšími komentáři, vypadá to, že si autor připravuje půdu pro pokračování, vzhledem k tomu, že příběhy jsou sotva nakousnuté. Takže uvidíme, co bude, těším se.

27.06.2020 3 z 5


Planina Planina Steinar Bragi (p)

Poslouchala jsem jako audioknihu. Chvílemi tedy solidní mráz po zádech, ale na můj vkus trochu moc nezodpovězených otázek. Zajímavá byla psychologie postav, popis prostředí, spletitost děje. Ale když jsem se na konci nedověděla, v čem bylo jádro zakopaného pudla, bylo to trochu zklamání. Připomnělo mi to Trhlinu od Kariky, ale je to spíš slabší odvar.

15.10.2019 3 z 5


Kříďák Kříďák C. J. Tudor

Mnozí Kříďáka přirovnávají k dílům S. Kinga, možná kvůli podobnosti děje s knihou TO, s tím ale nemůžu souhlasit. Jistě, podobnost tam je, ale autorka má jiný styl psaní, svůj. Oproti Kingovi se mi tato kniha četla mnohem lépe, střídání časových rovin jen zvyšuje napětí - honem honem jsem musela dočíst kapitolu, abych se dozvěděla, jak dopadl ten příběh v minulosti. Některé Kingovy knihy jsem ani nedočetla, protože už na mě byly až moc nechutné. V případě Kříďáka tam sice ty nechutnosti taky jsou, ale podané velmi stravitelně. Postavy se vyvíjejí a každá má své malé tajemství. Doporučuji jako letní čtení, jak se jednou začtete, tak se kniha špatně odkládá.

10.08.2019 4 z 5


Skleník Skleník Brian Wilson Aldiss

Na této knize se mi líbilo vylíčení prostředí postapo Země a celkově nápad - lidstvo vymírá, nadvládu přebírá flora. Nicméně děj postrádá tempo, není jasné, kam postavy směřují a o co vlastně jde. Chování postav je nepředvídatelné a místy dost infantilní až otravné. Knihu jsem dočetla do konce ze zvědavosti, bohužel jsem byla docela zklamaná. Sci-fi mám ráda, ale tohle se moc nepovedlo.

10.08.2019 1 z 5