KurusuMitsuki KurusuMitsuki komentáře u knih

☰ menu

Holubice a had Holubice a had Shelby Mahurin

Autorka umí skvěle vykreslit atmosféru. Když si šeptali během představení v divadle, upalovali čarodějnici nebo bojovali, měla jsem z toho přesně takový pocit. Občas mi ale některé věci přišli až moc vykonstruované. Třeba když vlezli na stejnou střechu, když se ve stejnou chvíli objevili v předsálí divadla, aby se potkali… A takových situací tam bylo mnohem více, ale nemůžu vám je tu vypisovat, protože spoilery. Tahle vykonstruovanost má bohužel za následek to, že je to velmi předvídatelné. Uhádla jsem naprosto každou zápletku, až na jednu. Tu ale uhodl přítel, kterého jsem o ději pouze zběžně informovala. To je myslím vševypovídající.
Do strany 300 mě to ale bavilo číst, jenže pak přišel detailní popis sexuální scény, která působila velmi lacině a do žánru young adult fantasy se prostě nehodí. Upřímně mi je zle z představy, že 14leté a třeba i ještě mladší děti čtou o tom, jak to strašně bolí, ale že je to vlastně takhle hrozně super.
A ta "propracovanost" magického systému to je kapitola sama pro sebe. Autorka si nastaví pravidla, která potom podle potřeby ignoruje. Jednou musí dát přírodě za kouzlo něco na oplátku (třeba si zlomit prst kvůli otevření zámku), aby se udržela rovnováha, a pak v jiné kapitole si čarodějnice vesele mění kouř z ohně v čistý vzduch pouze máváním ruky.
A zmiňovat množství překlepů už snad ani nemá smysl… Čtete scénu, která má být dojemná a bum… ztratilo se -a. A je po atmosféře.
Za mě je tahle knížka obrovským zklamáním a opravdu mě to mrzí, protože jsem se na ni vážně těšila. Za mě teda ne a vůbec nechápu, co na ní všichni vidí.

06.05.2020 1 z 5


Divotání Divotání A.G. Howard (p)

Tak oproti prvnímu dílu se tento opravdu povedl! :) Byl plný napětí, zvratů a akce. Tento díl si mě vážně získal a doufám, že ani třetí díl mě nezklame. :) Na rozdíl od prvního dílu, který by klidně mohl stát samostatně, druhý díl si vyžaduje své pokračování. Jsem ráda, že to čtu v době, kdy už je třetí díl vydaný a přeložený.
Obálka u tohoto dílu je ze všech tří asi nejpovedenější. Zelený nápis Divotání na obálce se sice opět odlupuje, ovšem ne tolik jako u Šepotání.
Na text byla tentokrát zvolena velmi tmavě modrá barva, která mi při čtení nepůsobila absolutně žádný problém.
Snad jediné, co bych skutečně vytkla, je opět zanedbaná korektura, stejně jako u předešlého dílu. Překlepy se to v knize jen hemžilo...

06.09.2016 4 z 5


Šepotání Šepotání A.G. Howard (p)

Mám docela ráda YA knížky, ale tato mě příliš nezaujala. Chtěla jsem si jí přečíst jako oddechovku, než se pustím do dalšího dílu série Píseň ledu a ohně. Skutečně to nebylo nic náročného. Jazyk byl jednoduchý, dialogy psány nespisovně. Co hodnotím jako velké mínus je obrovské množství překlepů. Jako kdyby kniha vůbec neprošla korekturou.
Obálka je vcelku pěkná. Bohužel červeně lesklá barva, kterou je proveden název Šepotání, se z knihy i při opatrném zacházení odlupuje - jak na boku, tak i vpředu, a stává se nečitelným.
Kupodivu mi při čtení nevadilo ani zelené písmo. Jedná se o tmavší odstín, takže je text vcelku dobře čitelný. Dělá to knihu netradiční a zajímavou.
Příběh byl sice zajímavý, avšak zpracování bylo horší. Často se mi stávalo, že jsem četla, četla... a najednou jsem si uvědomila, že dobré dvě stránky absolutně nevnímám, co čtu. A to často zrovna ve chvíli, kdy se stalo v knize něco překvapivého a akčního.
Bylo mi řečeno, že další díl je lepší, než ten první. Navíc nemám ráda nedočtené série, i když u Šepotání by to zrovna nevadilo - může klidně stát samo o sobě jako jednorázovka. Proto se pustím do dalších dílů a snad to opravdu lepší bude.

06.09.2016 2 z 5


Dcera Dcera Kiera Cass

Po předchozích dílech Selekce přišlo obrovské zklamání v podobě Dcery... Hlavní postava Eadlyn - rozmazlený fracek zahleděný do sebe... skutečně mi byla velmi nesympatická po celou dobu. Nelze se ani přespříliš radovat z mužského harému, jelikož je jim věnovaná jen pramalá pozornost. Ve většině knihy je jen to, jak na Eadlyn leží celý osud země, všichni jsou k ní nespravedlivý a nikdo ji nechápe.
Rádoby dramatický závěr dílu, který měl naší hrdinku obrátit k lepšímu, mi přišel akorát tak pěkně trapný, než aby působil dojemně.
Musí se ale přesto nechat, že byl i tento díl čtivý a měl krásnou obálku. Tři hvězdičky dávám jen kvůli úžasným předchozím dílům a naději na lepší pokračování.

24.07.2016


Má věčná Q Má věčná Q Evan Mandery

Na tuto knihu mám trochu jiný názor, než ostatní recenzenti zde. Myslím si, že v románu je několik velmi zajímavých myšlenek a myslím si, že je napsán velmi chytře. Hrátky s časem většinou v knihách a filmech nedopadají příliš dobře a tady jsem se toho obávala více, než jinde, ale nakonec jsem nebyla zklamaná. :) Prostě se pozná, když vzdělaný člověk píše knihu. Stejně tak jsem se obávala předvídatelného klišé na konci, ke kterému naštěstí nedošlo a se závěrem jsem byla naprosto spokojená. :)
Rozhodně bych jí ale nedoporučovala nenáročným čtenářům jako oddechovku, nad spoustou věcí se člověk musí zamyslet, aby si tuto knihu pořádně vychutnal.

19.05.2016 4 z 5


Selekce Selekce Kiera Cass

Úžasná knížka, kterou jsem přečetla téměř jedním dechem. Málokdy se mi stává, že se od knížky nemohu odtrhnout a hltám kapitolu po kapitole místo toho, abych šla už konečně spát, když jsem tak příšerně unavená. U Selekce se mi to stalo. Sice to nepatří mezi kdovíjak složitou literaturu - je to spíše oddechová knížka, ale splňuje vše, co bych od takového typu příběhu čekala.
Příběh byl vesměs jednoduchý a místy předvídatelný - nic co by extra překvapilo, ale četla jsem ho ve správné době a Selekci si zamilovala. Mezi učením na zkoušky je fajn si odpočinou u nenáročného a romantického příběhu... :)
Hodně lidí přirovnává Selekci k Hunger Games. Svým způsobem ano, má to něco společného, ale Hunger Games nesnáším, kdežto Selekci jsem si oblíbila (to bude asi tím, že v Selekci nebojují děti o přežití.)
A co dodat... tuto knižní sérii jsem si koupila kvůli NÁDHERNÝM OBÁLKÁM! :D a utracených peněz nelituji. :)

04.01.2016 3 z 5


Aliance Aliance Veronica Roth

Tak jsem Alianci dočetla a musím říct, že poslední díl z celé série je rozhodně nejslabší.

Hned od samého začátku mi bylo silně protivné psaní z pohledu Tobiase. V předchozích dílech psala autorka pouze za Tris, takže mi nepřišlo jako dobrý nápad to měnit. Obzvláště když to neumí správně podat a rozlišit Tobiasovu osobnost od Tris. Od začátku do konce jsem měla zmatek, jestli je to zrovna z pohledu jejího nebo jeho, protože mi nepřišlo, že by se chovali nebo vnímali okolí nějak odlišně.

Celkově mi vztah Tris s Tobiasem nepřišel ani trochu věrohodný. Asi budu pouze jednou z mála, ale ty dva jsem si spolu prostě stále nedokázala představit. Znají se docela krátkou dobu a je to láska až do nebes. Přesto mezi sebou ale mají neustálé rozpory a jeden druhému nedokáží důvěřovat?

Přes to všechno jsem ale Alianci, stejně jako předchozí díly, přečetla jako nic. Je psaná sympatickým stylem, který se čte téměř sám a lehko při čtení zapomenete na čas.

01.06.2015 3 z 5