Má věčná Q

Má věčná Q https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/137415/mid_ma-vecna-q-Fk2-137415.jpg 3 17 5

Kdo by nestál o zaručené rady do života? Občas by se hodil přesný návod, čemu se vyhnout, na co se naopak soustředit, aby se měl člověk na světě co nejlépe. Ale čeho je moc…. Mladého spisovatele nedlouho před svatbou navštíví podivný host z budoucnosti, v němž pozná své vlastní starší já. Ten muž pro něj má jediné, ale důrazné varování… A vlákno vypravěčova života se začne odvíjet úplně jiným směrem. Záhadné návštěvy tím však nekončí a jeho existence se zamotává víc a víc. Jediné, co zůstává, jsou vzpomínky na Q - věčnou, nezapomenutelnou a nepřekonatelnou lásku.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Baronet
Originální název:

Q: A (Timeless) Love Story , 2011


více info...

Přidat komentář

parvitas
14.02.2023 2 z 5

2,5 hviezdičky, viac nie, ale hodila sa mi do výzvy 2023 na databazeknih.cz - nešťastná láska.
Zamilovanosť do úžasnej Q sa tiahne celým románom, takisto aj absurdné hľadanie šťastia na základe rád, ktoré dostáva rozprávač od svojich budúcich JA z budúcnosti a celé je to o nezmyselnosti riadenia svojho života, podľa návrhov niekoho iného.
Okrem pár vtipných momentov, ktoré práve cestovanie v čase prináša, je kniha plná vaty o hlavnej postave a jeho románoch a nejakých pár ďalších odbočkách (o Freudovi a úhoroch, o počítačoch, čo píšu umelecké texty - vlastne, moment, spomína sa tam rok 2023 a umelá inteligencia ChatGPT v súčasnosti vie písať aj texty, ktoré sú ako priemerné stredoškolské práce :) - takže je kniha, ktorá predbehla svoju dobu a dvíham jej hodnotenie. :)

soukroma
24.12.2018 2 z 5

Plácání, rádoby vtipné a literárně informativní, navrch tak americké - čteno jen selektivně, pár zajímavostí tam bylo, vedle nuceného zbytečného plácání.


KurusuMitsuki
19.05.2016 4 z 5

Na tuto knihu mám trochu jiný názor, než ostatní recenzenti zde. Myslím si, že v románu je několik velmi zajímavých myšlenek a myslím si, že je napsán velmi chytře. Hrátky s časem většinou v knihách a filmech nedopadají příliš dobře a tady jsem se toho obávala více, než jinde, ale nakonec jsem nebyla zklamaná. :) Prostě se pozná, když vzdělaný člověk píše knihu. Stejně tak jsem se obávala předvídatelného klišé na konci, ke kterému naštěstí nedošlo a se závěrem jsem byla naprosto spokojená. :)
Rozhodně bych jí ale nedoporučovala nenáročným čtenářům jako oddechovku, nad spoustou věcí se člověk musí zamyslet, aby si tuto knihu pořádně vychutnal.

trudoš
23.03.2016 3 z 5

Milá, ale hrozně ukecaná kniha. Vata je tady hodně znát, jak v případě bezcílných dialogů, tak v ukázkách z imaginárních románů. A ač se zápletka rozjede záhy, brzy stagnuje, aby se zas hnula, zastavila, hnula, zastavila, a tak dál až do konce. Od poloviny už je navíc jasné, kam že to pointa příběhu směřuje a nezbývá než čekat, až se k tomu dohrabe i sám autor. Kdyby se jednalo o povídku, bylo by to famózní, jenže v třísetstránkovém provedení ztrácí ústřední motiv poměrně rychle své kouzlo.
Ovšem Evan Mandery je spisovatel s nadáním, takže všechen ten balast jsem mu pro jemnou komiku nakonec odpustil. Sice bych uvítal razantnější humor, ale ona se ta uhlazenost k výslednému záměru nakonec docela hodila, přičemž kupodivu nedošlo na obávaný kýč, ke kterému to všechno od začátku trochu směřovalo. Za obzvláště vypečené pak považuji poznámky z dějin umění, nebo postřehy o těžkostech spisovatelského řemesla.
Jako úsměvná romance s tematikou cest časem na jeden dva večery zcela ideální.

greetchen
08.12.2012 3 z 5

Velmi zajímavý námět, ale bohužel pokulhává zpracování. Kniha je místy protahovaná, přerušovaná dlouhými pasážemi, záměrně brzdícími tok knihy, ale jsou možná nudnější, než autor zamýšlel. V závěru se naštěstí rozjede a po dočtení, i díky zdařilému konci je dojem o něco lepší. Zvažovala jsem tři až čtyři hvězdy, nakonec jsem ale zvolila slabší hodnocení. I proto, že knihu jsem četla celkem dlouho, není to román, který vám nedovolí se odtrhnout. I to chvíli vypadalo, že ji odložím a už se k ní nevrátím. Ale nakonec nelituji, že jsem ji dolouskala celou, protože poslední třetina je zajímavá a už má i větší spád.

Autorovy knížky

Evan Mandery
americká, 1967
2012  56%Má věčná Q

Kniha Má věčná Q je v

Přečtených19x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených1x
Knihotéce15x
Chystám se číst7x
Chci si koupit1x