kristyna3877 kristyna3877 komentáře u knih

☰ menu

Výstup – ctižádost pohřbená na Everestu Výstup – ctižádost pohřbená na Everestu Anatolij Nikolajevič Bukrejev

Četla jsem až po Krakauerovi a souhlasím, nechápu, co si tím honem na čarodějnice kompenzoval. Tato kniha je možná méně čtivě napsaná, ale plná informací, které jinde nebyly. Velmi hodnotný je také přepis nahrávky, kterou přeživší katastrofy pořídily ještě v základním táboře hodiny či dny po tragédii. Zajímavé je, že třeba Neil Beidleman tam též říká něco jiného, než ve svých pozdějších heroických interview. Největší nevýhoda Anatolije je ta, že zaprvé neuměl dobře anglicky, za druhé byl Rus a v 90. letech nikoho na Západě jeho verze nezajímala a za třetí rok po tragédii zemřel. Nemá se už jak bránit. Moc doporučuji k přečtení, opravdu hodně změníte názor. Ne jen na základě vyprávění, které je subjektivní, ale i díky dalším důkazům, rozhovorům, nahrávkám atd. Je smutné, že dodnes si o hrdinovi, který podal neuvěřitelný výkon, na youtube pod dokumentem natočeným 2 měsíce po události přečtete, že to byl sobec a viník. V daném dokumentu se sám objeví - nechali ho tam říct celá tři slova a zbytek ustřihli...Pro fajnšmekry ještě doporučím Zločiny na vrcholech, tam se dozvíte i to, o čem se jinde taktně mlčí.

08.06.2023 5 z 5


Peklo blízko nebe Peklo blízko nebe Jon Krakauer

Když se člověk podívá na film Everest, má celkem jasno. Jenže ono to všechno mohlo být i jinak. Skvělá kniha, děsivě autentická, přesto psaná s maximální citlivostí. Doporučuji všem, i těm, co nejsou fanoušky horolezectví jako já, je to strhující, stejně jako několik jiných doporučeníhodných podobných publikací.

Ráda bych doplnila svůj komentář. Ano, kniha je skvělá, čtivá, dozvíte se hrozně moc informací o pozadí expedice Roba Halla - ale je tu veliké ale v podobě obvinění proti Anatolii Bukrejevovi. Proto bych ráda doporučila i knihu The Climb, kterou napsal spolu s jedním novinářem, česky vyšlo jako Výstup - ctižádost pohřbená na Everestu. Jeho kolega si dal velkou práci s rozebráním všech Krakauerových argumentů, doložení protidůkazů, doložení všech oficiálních dopisů a odpovědí na jeho článek a knihu, které bohužel nedošly zveřejnění v časopise Outside, rozhovorů s dalšími účastníky tragédie, které ukazují, že v něčem Krakauer pěkně lže. Kniha se navíc orientuje na druhou expedici Scotta Fishera a doplní další zajímavé informace. Je méně čtivá, ale velmi autentická. Jelikož je hůř dostupná, angličtinářům doporučuji její anglickou verzi, dá se stáhnout do čtečky.

31.05.2023 5 z 5


Les v domě Les v domě Alena Mornštajnová

(SPOILER) Přečetla jsem si kvůli té kauze ohledně ukradeného námětu. Svoje dojmy si nechám pro sebe, stále platí, že žádný důkaz pro to není, i když nechápu, proč autorka ve starším rozhovoru uvedla, že ji pro napsání knihy inspiroval jeden příběh, který vyslechla a pak to zase popřela. Ale jako kniha mě to moc nezaujalo. Od začátku do konce je to celé prosycené strašnou beznadějí a to tak nějak samoúčelně. Poselství má být jaké, že zlo plodí zlo? Že oběti nikdy nikdo neuvěří? Nějak mi v tim chybělo něco navíc, já vím, že jde o brakovou autorku, ale prostě takové všudy přítomné zabednění, malost a hloupost jsou tu vykresleny nepravděpodobně a neuvěřitelně. Čekala jsem, že to se mnou otřese a bude mi zle, místo toho mi to přišlo podané jak poradna časopisu Květy.

15.05.2023 1 z 5


Hornické vdovy Hornické vdovy Kamila Hladká

Půjčila jsem si v knihovně, protože byla mezi doporučenými. Zhltla jsem ji za den. Opravdu silné příběhy silných žen. Velmi upřímné a otevřené (až překvapivě). Viděla jsem Duklu 61, hned první dva příběhy jsou o tomto neštěstí. Reálné vyprávění, ač bez morbidních deatailů filmů, je mnohem silnější.

27.04.2023 5 z 5


Do tmy Do tmy Anna Bolavá (p)

Nádherná kniha. Setkala jsem se buď s velmi pozitivními nebo s velmi negativními ohlasy. Není to možná úplně pro každého, ale nesouhlasím s názorem, že jde o ženské čtení. Ani mi to nepřišlo jako psychologické drama. Nevím, jak to popsat, pro mě to byl velmi unikátní čtenářský zážitek. Cykličnost, ve které se tam pohybujeme, je velmi uklidňující. Kniha popisuje bohatý vnitřní svět ženy, které si pravděpodobně zbytek obyvatel ve vsi na ulici ani nevšimne. Jen víc, jen víc!

27.02.2023 5 z 5


Amfitryon a jiné komedie Amfitryon a jiné komedie Titus Maccius Plautus

Trochu si dovolím oponovat předchozím komentářům. Komedie v antice znamená něco jiného, než dnes a nelze na ni pohlížet dnešními měřítky. Plautovy komedie se nedochovaly náhodou a mají svou kvalitu i místo ve vývoji žánru. Ovšem nemusejí sednout všem, to je jasné. Kniha je dobrým okénkem do trochu jiného světa a překlad se snaží maximálně zachovat i mnohé jazykové žerty, ačkoliv to není snadné.

14.05.2021 5 z 5


Poslední kabriolet Poslední kabriolet Anton Myrer

Nádherný román. Vypravěč sice prožije válku, deziluzi i nešťastnou lásku, ale vše vypráví s nenápadnou něžností...

25.04.2020 5 z 5


Umění řezničiny: Joseph Lister a temný věk viktoriánského lékařství Umění řezničiny: Joseph Lister a temný věk viktoriánského lékařství Lindsey Fitzharris

Kniha je na pomezí non-fikce a beletrie, ale velmi příjemně napsána (a přeložena). Téma by nabízelo mnoho bulvárně zpracovaných nechuťáren, ale každá operační scéna je popsána čistě funkčně, bez přibarvování i zjemňování. Člověka přivede na mnoho myšlenek o křehkosti života a (ne)samozřejmosti kvality péče, kterou nyní máme k dispozici. Po přečtení si dovolím doporučit první sérii seriálu The Knick, která zpracovává podobné období optikou kamery.

08.03.2020 5 z 5


Farao Farao Bolesław Prus (p)

Excelentní historický román. Velmi dobře vtahuje do politické a náboženské reality, nevyužívá laciných scén a kvalitně rozvrstvuje látku přes všechny 3 díly.

26.01.2020 5 z 5


Dubnování Dubnování Teodora Žurková

Křehká a nádherná. Velmi osobní a také osobitá poesie.

24.01.2020 5 z 5


Bodláčí a růže Bodláčí a růže Josef Jaroslav Langer

Neprávem zapomenutý klenot české literatury!

24.09.2019 5 z 5


Rozkošný hrob Rozkošný hrob Václav Vaněk

Vynikající výběr, který značně rozšiřuje pohled na poezii 19. století.

24.09.2019 5 z 5


Od baroka k romantismu : Ke zrození novodobé české kultury Od baroka k romantismu : Ke zrození novodobé české kultury Josef Hanzal

Vzhledem k době vzniku nepřekvapí některé pasáže, ale kniha se snaží být co nejméně poplatná a autorovi se podařilo propašovat i pár vět, které by pozorného cenzora nepotěšily. Dělí se na dvě části, jedna jde především chronologicky, druhá tématicky a místy se zbytečně překrývají, ale jinak mohu určitě doporučit jakožto stále podnětnou knihu.

04.09.2019


Nazí a mrtví Nazí a mrtví Norman Mailer

Nelze nedoporučit. Chce to trochu trpělivosti, ale stojí za to. Na konci jsem se trochu nemohla smířit s tím, že už příběh skončil.

29.08.2019 5 z 5