Kovajda Kovajda komentáře u knih

☰ menu

Utekl jsem z Osvětimi Utekl jsem z Osvětimi Rudolf Vrba

Silný příběh, silného člověka o slabé době...


*Poznámka pod čarou...
Mám podezření, že A. Lustig napsal knihu, dle které se natočil film Colette:dívka z Antverp, právě na motivy Utekl jsem z Osvětimi od Rudolfa Vrby :)
Viděl jsem nejdříve Colette, než četl Útěk, ale při přečtení pár stran jsem věděl, že je to totožný příběh

15.02.2019 5 z 5


Robinson Crusoe Robinson Crusoe Daniel Defoe

Kdyby jste se podívali do slovníků a hledali slovo "vůle", tak by jste tam měli najít Robinsona Crusoe! Jeho vůle přežít a znovu se shledat s milovanými byla silnější než cokoli jiného. A mně jako fanouškovi survival pořadu s Bearem Grillsem, jsem fascinovaně četl jeho "survival" s otroctvím, s ostrovem a domorodci. Zároveň jsem k panu Crusoovy vzhlížel s obrovským respektem, protože pro mě myšlenka, že bych byl sám dlouhé roky na ostrově, mě přiváděla k šílenství (nemám rád samotu).
Určitě mohu doporučit všem dobrodruhům!

15.02.2019 5 z 5


1984 1984 George Orwell (p)

Kniha, která mi jistým způsobem změnila život a pohled na něj. Vždy jsem byl spíše volnomyšlenkářský a otevřený... Tahle kniha mi vsugerovala, že za to můžu být potrestaný. Moc se bojím, že jednou někdo kolem nás bude stavět zdi a programovat nám myšlenky, držet nás ve strachu. Kniha mi ukázala, jak cenná a důležitá je svoboda a to jakéhokoliv typu. A jednu věc mi určitě vyvrátila! Svobodu si zasloužit nemusíme ("my jsme si jí vycinkali! Co jsi pro ní udělal ty?!!"), se svobou se musíme všichni bez rozdílu narodit. Není to privilegium, je dar, kterým musíme být obdarováni všichni. Moc bych si přál, aby se vyplnili přání z textu Johna Lennona, kde zpívá o světě bez hranic, bez válek, o světě žijícím v míru a lásce k druhým.
Tak tyhle pocity ve mě kniha vzbudila. O momentech, kdy jsem četl se zaťatýma pěstma a chtěl pouhou myšlenkou svrhnout režim velkého (rudého) bratra ani nemluvě! Měla by to být povinná četba pro všechny, abychom si uvědomili, že svoboda je krásná věc, ze které se rodí věci ještě krásnější a my musíme bdít nad její ochrnou (pacifistickou cestou), abychom nedopadli jako pan Smith!

13.02.2019 5 z 5


Nezbytné věci Nezbytné věci Stephen King

K Nezbytným věcem mohu říct snad jen jednu výtku... a to je, že jsem ji četl dříve, než ostatní knihy ze "serie" Castle Rock! Někoho by mohlo odradit, že se prvních 200 stran toho moc neděje, ale poté vám činy obyvatel městečka Castle Rock začnou dávat smysl a zapadat do sebe. Kniha má v každém z nás probudit pocity, že závist a hamižnost jsou ty nejhorší lidské rysy (na mě to tak působilo). Vlastně ještě jednu věc knize mohu vytknout... a to je hrozně urychlený konec, jako kdyby Kinga tlačila uzávěrka a on tam fkláknul první věc co ho napadla, ale ani to mě neodradí od pěti hvězdiček, protože hloubka a vykreslení postav je tu úžasná.
Pokud jste nečetli žádnou z knih serie Castle Rock, tak bych být vámi začal pěkně od začátku - od Cujo, Mrtvé zóny, Temná půle - protože je tu spousta paralel na předchozí knihy, které pořádně neocením.
Těsím se až si dočtu zbytek "serie"!

11.02.2019 5 z 5


Osvícení Osvícení Stephen King

Jedna z mých prvních Kingovek. Úplně první byl Řbitov zviřátek, který ze mě udělal milovníka Kinga (byla to první kniha, u které jsem se bál). Od Osvícení jsem čekal, že mě v tom utvrdí... STALO SE! Titul nejděsivější knihy, kterou jsem kdy četl získává Osvícení. Zde se právě potvrdilo sto lidí sto chutí. Stephen King našel mé slabé stránky a napsal přímo pro mě na tělo to co bych nikdy nechtěl zažít! Trpím "sociální klaustrfobii", tedy skutečnosti, že kdybych byl někde odříznut na několik měsíců sám nebo jen třeba s dvěma dalšíma lidma (hosty a personál hotelu nepočítám :)), tak bych neměl šanci na přežití a jistě bych dopadl jako Jack. Hrozně nerad se pohybuji v paranormálních jevech (nechci na to věřit, ale část mého mozku mi říká, že je to skutečné), takže keřová zvířata, starý výtah nebo pokoj 217 mi za temných večerů jen při lampičce dělal permanetní erekci všech chlupů a chloupků po celém těle! Strašně sem se nenáviděl, že to čtu, ale odtrhnout se nešlo. Ta kniha pro mě byla tak moc příšrná (čti strašidelná), až byla sakra dobrá!
Čili... trpíš-li stejnými poruchami jako já, tak si knihu určitě přečti! Nebudeš litovat!
P.S. poznámka vydavatelství na zadní straně obálky: "Nečtěte sami a po tmě" je sakra pravdivá!

07.02.2019 5 z 5


Anna krví oděná Anna krví oděná Kendare Blake

!!!Spoiler Alert!!!
Knihu jsem četl mezi dvouma Kingovkama, tak možná proto mi přišla né tak úplně dobrá... Měl jsem z Anny respekt, bál sem se a zároveň se těšil na chvíli, kdy se objeví. To jakou sílu měla a jak lehce rozpůlila prvního klučinu z party mi teda strach nenahnalo. Líbila se mi ta "investigativní" část, kdy zjišťovali co, jak, proč se s Annou děje, ale že Cassi se do ní zabouchne a to, že tam je pro něho vidina, že sní bude chodit? Ano je to Young Adult literura, ale takhle naivní snad nebyly ani filmy ze ságy Stmívání... Mně jako ješitnému muži imponoval Cassiho šarm a to bylo tak vše. A jedno z největších kliše bylo promíchání "outsiderů", kteří vidí/slyší/zabíjí duchy s populárníma hvězdičkama střední školy. Dal bych knize o jednu hvězdu méně, ale líbil se mi začátek a poté zjišťování informací o Anně.
Pro mě naprostá šeď průměru.

07.02.2019 3 z 5