Katerina_Bistz Katerina_Bistz komentáře u knih

☰ menu

A dívky mlčely A dívky mlčely Pat Barker

Nezačala bych poeticky: je to kniha plná krutosti a mužské ješitnosti. Ale v tom je její ohromná hodnota. Je to Homérův Ílias, který začíná v posledním, desátém roce trojské války: ovšem z pohledu ženy. Antičtí hrdinové, velké válečné činy - úplně jinýma očima, očima královské dívky Bríseovny, které Achilleus pobyl manžela i bratry a zajal ji jako konkubínu. Je vidět, že autorka je historička, do dávné reality a společenského postavení ženy se snadno vžijete a já osobně ji přečetla na jeden zadržený dech. Jedním slovem: síla! 100% doporučuji.

03.09.2019 5 z 5


Ťapka, kočka stěhovavá Ťapka, kočka stěhovavá Ivona Březinová

Bravurně, citlivě zpracované téma střídavé péče očima malé holčičky. Tak, že je příběh dítěti skvělou pohádkou a dospělým cenným nástrojem k zamyšlení. Za mě jedinečná, skvěle zpracovaná knížka, která nemá obdoby.

30.05.2019 5 z 5


Planetarium Planetarium Jenny Broom

Vrátila mě do dětství! Óda na zvědavost a nadšení z toho, co skrývá nebe nad námi. Krásná publikace, výtvarně i obsahově. Podle mě by měla být v každé rodinné knihovně a projít rukama každého školáka.

04.03.2019 5 z 5


Zůstaň se mnou Zůstaň se mnou Ayobami Adebayo

Knížka se ke mě dostala v předtiskové podobě, v závalu dalších knih jsem ji předala dál a čekala na recenze... Byla jsem naprosto konsternovaná, jak silná slova se ke mě dostala zpátky! Mahulena Bočanová: "To je pro mě osobně naprosto zlomová kniha, úplně mě dostala!" Lejla Abassová: "Tak to jsem nečekala, že bude taková pecka." A nemusí to být ani známá jména - ohlasy z redakce mě tak nalákaly, že jsem se ještě včera, kdy vyšla, pustila do čtení - a jsem lapená taky! Perspektiva, kterou přináší autorka, je velmi jedinečná... Překvapivě výjimečné dílo.

13.02.2019 5 z 5


Podbrdské ženy Podbrdské ženy Jana Poncarová

Myslím, že se nám rodí nová literární hvězda! Přečteno jedním dechem. Dlouho ve mně rezonovalo, jak krásně a věrohodně Jana Poncarová zpracovala pohnutky lidských duší, zvláště těch ženských, zpátky až k našim prababičkám...

13.02.2019 5 z 5


Gentleman v Moskvě Gentleman v Moskvě Amor Towles

Zamilovala jsem se do něj. Velká tlustá kniha o muži v jednom hotelu - nevěřila bych, co vše lze z tohoto námětu vyčarovat! Našla jsem pár slabin, ale stejně si ode mě zaslouží 5*. Hraje si se čtenářem, s důvtipem a elegancí, podle mě povinná četba pro všechny kultivované duše.

13.02.2019 5 z 5


Pražské jaro Pražské jaro Simon Mawer

Naprosto úžasná kniha. Jedna z nejlepších, kterou jsem za poslední roky četla. Také autorovi vzdávám poctu. Je to velmi skromný, kultivovaný Brit, jehož citlivé zpracování charakterů i pozadí českých reálií je brilantní!

13.02.2019 5 z 5


Nejlepší kniha o fake news, dezinformacích a manipulacích!!! Nejlepší kniha o fake news, dezinformacích a manipulacích!!! Petra Vejvodová

Při práci v nakladatelství se setkáte se zajímavými osobnostmi, příběhy a nápady. Aktuální favorit je pro mě projekt Zvolsi.info. Autoři přednášejí na středních školách o fake news a manipulaci veřejného mínění, šíří mediální gramotnost. To je přesně to, co naše společnost bytostně potřebuje, už proto, aby dál zůstala svobodná. Takže, moc Vám fandím, a Nejlepší knihu o fake news doporučuji přečíst a šoupnout svému sousedovi...

06.06.2018 5 z 5