kamigava kamigava komentáře u knih

☰ menu

Historie trestu smrti Historie trestu smrti Martin Monestier

Co si z knihy odnáším? Že každý způsob popravy nemusí znamenat rychlou a jistou smrt, ani zastřelení do hlavy nemusí vyjít... Kdo se chce oběsit, tak tu najde i tabulku, jak má být dlouhý provaz, aby se mu zlomil vaz, ale neutrhla hlava. Z knihy určitě mrazí, to jo, ale že by to bylo fakt brutální počtení, to ne. Jsou tu staré obrázky, spíše černobílé malby než barevné fotky. Žádnou krev tu neuvidíte. Dodatek o katovském řemeslu u nás mi přišel dost suchý a nezajímavý. Je to sice 30 let stará kniha, ale stále má svou hodnotu. Zmínil se mi o ní jeden policajt u podání vysvětlení. :D Hodnotím to stejně jako Dějiny sebevražd. 3/5

11.04.2024 3 z 5


Nordickou blondýnu jsem nikdy nelízala Nordickou blondýnu jsem nikdy nelízala Svatava Antošová

(SPOILER) Po jednom extra hutném filozofické díle jsem si chtěla zarelaxovat u něčeho lehčího a vyhrála to Nordická blondýna. Přišlo mi to provokativní a klidné zároveň. Obzvlášť pasáže kdy Jolanta je v kanclu knihovny považuji za klidné ale zbytečné. Pak se najednou ocitneme v tom pajzlu nebo u někoho doma a proběhnou orgie do detailu vylíčené. Nebere si to servítky, když má autorka chuť na sex, tak o něm začne prostě psát. Nejvíc mi chyběla asi postava Dýmky, která brzo umřela. Škoda jen, že se mi to vyspojlerovalo hned v názvu kapitoly. Líbilo se mi na ní, jak přidávala anglická slova do vět. Největší hajlajt bylo, když tam po sobě začali házet hovnama. To jsem si říkala, že bych do takového podniku nikdy nešla, i když měl vyznít punkově a proti systému. Ještě pogo tomu akorát chybělo s hovnama po těle no. :D Nejlepší hláška: “Kudly do kundy Škoda jen že v závěru tou heterosexuální osobou byl ten Tobík, který vybombardoval ten celej pajzl. Nemuseli ho také nazývat transkou. Ten konec mi ale přišel moc zbrklý. Mohlo to trochu gradovat. Koneckonců nic nového mi tato kniha kniha nedala jako to filozofické dílo mě to nijak neobohatilo, proto dávám 1/5.

05.04.2024 1 z 5


Tak pravil Zarathustra Tak pravil Zarathustra Friedrich Nietzsche

Tak jsem blbá já nebo autor? Nepobrala jsem to. Spíš než básnicko je to ezotericko-filozofická kniha. Velmi těžko se mi četl ten archaický překlad. Doufala jsem v něco světoborného, ani toho pověstného nihilismu tu tolik nebylo. Naštěstí proti ženám to zas tolik otevřeně nevystupují. Mám od Nietzscheho ještě “Mimo dobro a zlo tak jsem zvědavá, jestli to bude napsánou podobnou formou. Jestli ano, tak už si nic takového nepřečtu.

03.04.2024 1 z 5


Eutanázie: definice, historie, legislativa, etika Eutanázie: definice, historie, legislativa, etika Marek Vácha

Eutanázie lidí by u nás měla být také brzy legální! Já jsem pro

30.03.2024 3 z 5


Grace Kellyová Grace Kellyová Robert Lacey

Vše dobré až na to české a zbytečné přechylování příjmení Kelly-ová! Jedině KELLY!

30.03.2024 5 z 5


Dějiny sebevražd Dějiny sebevražd Martin Monestier

Čekala jsem víc od této knihy. Není tu těch slibovaných tisíc způsobů, jak si přivodit smrt. Nenašla jsem tu ani svůj vybraný způsob - oběšení skokem z výšky pro zlomení vazu. První část Jak zemřít je moc krátká. Kniha je hlavně o suchých dějinách a není návodem. Ničeho extra morbidního se tu nedočtete. Kapitola o náboženství byla dlouhá přednáška. Nebavila mě. Celkově mě kniha spíš odradila od sebevraždy, když jsem si přečetla případy, které měly ty nejnesmyslnější důvody proč zemřít, třeba jedna dívka se zabila, protože jí padaly vlasy. Od autora si také přečtu Historii trestu smrti, abych se konečně dozvěděla, jak má být dlouhý provaz pro zlomení toho vazu. Doufám, že 7 metrů bude stačit

30.03.2024 3 z 5


Tichý Američan Tichý Američan Graham Greene

Tohle mě minulo obloukem. Knihu jsem si sehnala, protože ji taky četla Olga Hepnarová a citovala z ní. Jedním slovem to byl chaos a zmatek při čtení. Nevím, zda to nebylo špatným překladem, ale věty mi po sobě nedávaly smysl. Jedna věc se načnula, aby vzápětí skončila a začla druhá. Nebavilo mě to, ale celé jsem to dočetla. Aspoň že to nemělo hromadu stran. Také tu jsou nepřeložené francouzské výrazy, po kterých jsem se ještě víc ztrácela v ději. Podle zdejších komentů mám pocit, jako bych četla úplně jinou knihu. Nechápu to, tak moc jsem chtěla, aby se mi kniha líbila.

03.10.2023 1 z 5


Sweeney Todd: Šňůra perel Sweeney Todd: Šňůra perel Thomas Peckett Prest

Musím o jednu hvězdu snížit. Posledně jsem tuto knihu četla v dospívání a líbila se mi. Teď mi ale nepřijde skoro vůbec děsivá. Obálka láká na pořádný krvák. Pro toho, kdo vůbec nezná legendu o Toddovi, to bude jistě v závěru šokující odhalení. Je to spíš mysteriózní detektivka než přímočarý horor. A to jsem právě čekala, že tam bude více brutality a krve. Ta romantika by se tam taky mohla ubrat. Nenavodilo to ve mě tak temnou atmosféru. Muzikální film od Tima Burtona se mi líbil víc. Depp je ukázkový model Sweeneyho Todda.

27.04.2023 3 z 5


Tá bolesť ťa prejde Tá bolesť ťa prejde Mia Žureková

Mluví mi z duše! Bravo Mio! Přečteno jedním dechem.

18.11.2022 5 z 5


Encyklopedie mladé ženy Encyklopedie mladé ženy kolektiv autorů

Je to napsáno celkem formálně a strojově podle toho, jak doba asi mohla vypadat na počátku normalizace. Něco je základní a poučné pro dospívající dívky, ale většinou se jedná dnes již o silně stereotypní a přežité názory. Např. že by muž MĚL ženě poskytovat to a že ona by mu MĚLA zase vracet tamto. Nebo že ženy nemilují fotbal a jediný sport, na kterém se obě pohlaví shodnou, je hokej. A pár takhle absurdních tvrzení zde najdete, až se nestačíte divit, v jakém společenském klimatu naši (pra)rodiče vyrůstali a formovaly je možná i knížky jako je zrovna tato. A řekla bych, že 40 let naší éry komunismu se dodnes víceméně podepisuje i na dnešní době. Nezbývá než se nad tím zasmát, jaké to tenkrát bylo, ale i zaplakat si trochu nad tím, co vše z toho dnes společnost stále ovlivňuje. Ale určitě by se taky našlo něco málo, co nám zase dnes ze socialismu chybí. Koneckonců mi tahle retro kniha pomohla si uvědomit, za co bychom dnes měli být rádi a děkovat sametové revoluci, i když je opět něco za něco. Dnešní doba má asi největší problém v tom, že člověk ztrácí pocit jistoty. Ale komunismus už bych vrátit nechtěla. Pocitu svobody si cením víc než pocitu jistoty.

26.07.2022 3 z 5


Narcismus jako rys osobnosti Narcismus jako rys osobnosti Olga Pechová

Kdo čeká populárně naučnou publikaci jako já, tak ať to nečte. Hlavně výzkumná část mi nebyla srozumitelná, spíš nezáživná, bylo tam plno grafů a čísel.Teoretická část ušla, je tam základ o narsismu a jeho vývoji v historii. Nic moc mi to nedalo. Asi to víc ocení zapálení socio/psycho/logové a psychiatři.

31.05.2022 2 z 5


Byli jsme tu vždycky Byli jsme tu vždycky Filip Titlbach

Úžasná knížka!Děkuju!

08.05.2022 5 z 5


Tajemství ženské sexuality Tajemství ženské sexuality Zlatko Pastor

Převratná tajemství se sice nedočtete, ale kniha vám minimálně pěkně objasní základy ženské sexuality. A jsou tu i vtipné obrázky pro zasmání. Kniha by se určitě měla zařadit ve školách mezi četbu. Jednoduché a srozumitelné.

20.04.2022 4 z 5


Zlodějka Zlodějka Sarah Waters

Právě jsem dočetla Zlodějku! Je to můj první román od Sarah Waters. Bylo to úžásné čtení a příběh jsem hltala jedním dechem. Kéž by měla kniha ještě pár kapitol navíc, protože to co by asi následovalo, jsem chtěla prožít s postavami nejvíce. Jsem lesba a tuto spisovatelku jsem vyhledala kvůli své orientaci, no a jediné co mi právě trochu v knize chybělo byla ta “dominance lesbické lásky” což je napsáno i na obalu knihy. Zřejmě se z toho Sarah vypsala už před 4 lety v jejím debutu Špičkou jazyka, který mě konečně čeká, protože jsem ho sehnala později. Jinak zlodějku doporučuji všem. Dneska se za odměnu po dočtení mrknu na TV film Prstoklad, který byl natočen podle románu v roce 2005 a má celé tři hodinky.

24.03.2022 4 z 5


Oprátka za osm mrtvých Oprátka za osm mrtvých Roman Cílek

Čtivá kniha, ale obsahuje nemálo fikce a fabulací. Nicméně o případu a životě Olgy si uděláte aspoň nějakou představu.

07.01.2022 4 z 5


Můj rok 1971 Můj rok 1971 Martin Ježek

Jsem ročník 1994 a tahle kniha byla pro mě víc poučná a srozumitelnější než nějaké suché historické publikace, které se motají víceméně kolem politiky a ekonomiky. Jednu hvězdu srážím za ten neblahý pocit při čtění o tehdější šikaně komunistů, cenzuře od novin, knih, hudby až po film, násilného vymáhání přiznání StB, vyhazovy a zatíkání intelektuálů a nadržování dělníkům a ostatní průměrné populaci, kterou si takto komouši koupili a proto ti samí lidé dnes tvrdí, jak se měli za totáče dobře... Někdo byl holt spokojený s tím, že držel hubu a nechal si svůj názor, ale já bych v tomhle žít nemohl. Já bych jim podepsal souhlas, že můžou jít akorát tak do prdele. Kéž by si nás tenkrát po válce nechali Američani a ne psychopatickej diktátor "Stalínek Covídek" (taky vyhladil plno lidí), kterej si myslel, že si nás přivlastní a nebyl vlastně o nic lepší než Hitler.

15.12.2021 4 z 5


Půst - cesta k dokonalosti Půst - cesta k dokonalosti Martin Jelínek

Takhle malá knížka mi změnila život! Doporučuju moc. V jednoduchosti je síla. Mám za sebou 14denní půst a byla to skvělá očista těla i duše.

16.11.2021 5 z 5