Dějiny sebevražd

Dějiny sebevražd https://www.databazeknih.cz/img/books/18_/18582/bmid_dejiny-sebevrazd-GdR-18582.jpg 4 43 9

Dějiny, techniky a zvláštnosti dobrovolné smrti Světová zdravotnická organizace napočítala zhruba tisíc způsobů, jimiž si lze přivodit smrt, a důvody, jež vedou jedno­tlivce k tomu, aby si sáhl na život, jsou ještě početnější. Každý rok je z map vymazáno město velikosti Štrasburku i s předměstími. Dějiny sebevražd, tohoto společenského jevu prvořadého významu, v průřezu časem a u jednotlivých národů, nebyly dosud napsány. Dílo Martina Monestiera, skutečná encyklopedie, evokuje veškerou mnohotvárnost lidského chování vedoucího k sebevraždě. Od sebevražd z lásky po epopej kamikaze, od sebevražd jako oběti po sebevraždy jako formy protestu, od prevence po asistovanou sebevraždu, od sebevraždy napodobením po kolektivní odchod ze života, od dobrovolné smrti v literatuře po náboženské příkazy, nic neuniklo bedlivé autorově pozornosti a strhujícímu popisu. Proč si mladí lidé mladší pětadva­ceti let berou život více než ostatní? Proč si kandidáti smrti zhotovují podivné stroje, které je mají připravit o život? Proč je míra sebevražd vyšší v některých profesích? Proč páchají Maďaři sebevraždu třikrát častěji než jiné národy? Proč se lze domnívat, že i zvířata páchají sebevraždu? Tisíc otázek položených v rámci velkých dějin lidstva i jejich detailů, v rámci příběhů i zajímavostí, skutečné zrcadlo nastavené společnosti minulosti i dneška.... celý text

Žánr:
Literatura naučná

Vydáno: , Dybbuk
Originální název:

Suicide - Histoire, Techniques et Bizarreries de la Mort Voluntaire , 1995


více info...

Přidat komentář

kamigava
30.03.2024 3 z 5

Čekala jsem víc od této knihy. Není tu těch slibovaných tisíc způsobů, jak si přivodit smrt. Nenašla jsem tu ani svůj vybraný způsob - oběšení skokem z výšky pro zlomení vazu. První část Jak zemřít je moc krátká. Kniha je hlavně o suchých dějinách a není návodem. Ničeho extra morbidního se tu nedočtete. Kapitola o náboženství byla dlouhá přednáška. Nebavila mě. Celkově mě kniha spíš odradila od sebevraždy, když jsem si přečetla případy, které měly ty nejnesmyslnější důvody proč zemřít, třeba jedna dívka se zabila, protože jí padaly vlasy. Od autora si také přečtu Historii trestu smrti, abych se konečně dozvěděla, jak má být dlouhý provaz pro zlomení toho vazu. Doufám, že 7 metrů bude stačit

bee88maja
20.09.2022 5 z 5

Jako čtenář zejména psychologické literatury, tohle byl jasný úlovek do mé sbírky. Jakým způsobem lidé dobrovolně ukončují své životy? Zvrácené? Choré? Za mne fascinující. Proč? Protože, mne vždycky fascinovala témata, která všechny v mém okolí děsí, nebo k nim staví odmítavý postoj.

Sebevraždy se dějí a budou dít. A myslím, že k nim dnes má člověk blíž než v minulosti. Je fajn nalézt trochu odvahy a soucitu, empatie, pochopení s lidmi kteří nad tímto způsobem uvažovali, uvažují nebo budou uvažovat. Nikdo z nás neví, co je jejich spouštěčem, co by je dohnalo k vlastní smrti vlastní rukou... ztráta majetku, cti, zdraví, končetin, rodiny, dítěte a dalších možná i banalit, které jsou pro trpícího neskonalou překážkou a hledá vysvobození v podobě úlevy, vidiny konce.

Za mě skvělé dílo. Ale pokud trpíte depresemi, prosím zvolte jinou literaturu :) Děkuji :)


hu_87
26.09.2021 5 z 5

Sic morbidní, ale velmi zajímavé a jakoby tajemné téma, v této knížce podané mimořádně dobře. Zajímavé kapitoly např. o historii sebevražd, sebevraždách v různých kulturách, ale co hlavně: těch možných způsobů, které jsou tu zmíněny!

lucie.dc
03.02.2020 5 z 5

Četla jsem ji už na stredni skole. Velmi zajimava. Uz tehdy jsem kroutila hlavou, za jake hlouposti si lide vzali zivot... a nekdy byli opravdu vynalezavi.

tonysty
03.11.2017

Docela morbidní záležitost. Kniha na trhu ojedinělá, přesto svým rozsahem a zaměřením zcela vymykající se běžným konvencím. Takové možnosti, co jsou zde uvedeny zdaleka přesahují jen běžné oběšení/zastřelení. Je vidět jak je lidstvo neuvěřitelně houževnaté a vynalézavé (nejen!) pokud jde o to najít zvláštní formu sebevraždy. Doporučuji každému s trošku otrlým žalůdkem a širokým smyslem pro humor.

StihOMam
14.03.2017 4 z 5

Není to víkendová záležitost: vyčleňte si na čtení trochu více času. Zvláštnostmi a zajímavostmi se však stránky hemží a investovaný čas se vám tedy několikanásobně vrátí.

adrianna0305
11.10.2015 2 z 5

3x sláááva konečně po několika letech dočteno. Byla jsem namlsána z Historie trestu smrti a čekala jsem něco zajímavého i od téhle knihy a ono NIC :-(( fakt čtenářské utrpení, sebevrah tam návod nenajde :) ...hmm možná v polovině knihy se unudí k smrti.

exa
06.07.2014 3 z 5

Kniha není nezajímavá, ale na můj vkus je trochu moc rozvláčná.

Bytost na cestě
18.01.2012 5 z 5

Velice poučná a zajímavá kniha. To by člověk nevěřil, co lidi dokáží vynalézt :-o

Štítky knihy

sebevražda

Autorovy další knížky

Martin Monestier
francouzská, 1942
1998  91%Historie trestu smrti
2003  85%Dějiny sebevražd

Kniha Dějiny sebevražd je v

Právě čtených6x
Přečtených59x
Čtenářské výzvě2x
Knihotéce63x
Chystám se číst76x
Chci si koupit24x
dalších seznamech3x