Sweeney Todd: Šňůra perel

Sweeney Todd: Šňůra perel https://www.databazeknih.cz/img/books/27_/27751/bmid_sweeney-todd-snura-perel-Lgi-27751.jpg 4 191 35

Román odehrávající se ve viktoriánské Anglii, přesněji v Londýně, který touto dobou není jen líbezným místem k životu. Sweeney Todd, prapodivný pavouk, který si otevřel holičství v Londýně, je poměrně zaneprázdněn svými zákazníky. Přesto si nemůže jeho pomocník Tobias nevšimnout, že několik zákazníků, kteří přišli do oficíny, z ní již nikdy neodešlo. A na holičském křesle již nesedí... Koho by však napadlo, že Sweedy se přišel do Londýna především pomstít.... celý text

Literatura světová Horory
Vydáno: , Domino
Originální název:

String of pearls: the original tale of Sweeney Todd , 1847


více info...

Přidat komentář

Hotovson
předevčírem 4 z 5

Kdyby byla kniha napsána v dnešní době a ne před 180 lety, dovedu si živě představit, co by to bylo za brutální řezničinu. Takhle si člověk může jenom domýšlet, takže vše je na fantazii čtenáře. Co se týče toho, co se tam všechno semlelo, tak mi to bylo jasný v podstatě hned od začátku co, jak, kudy a kam :D
Ale stejně jsem si to užil, konec byl předem jasnej, akorát (nechci spoilerovat) mi nebylo jasný, kde a za jakejch okolností se dotyčná osoba zjeví. Je to zkrátka dost předvídatelný, ale asi to neni na škodu, je to příjemný počtení a možná právě proto, o jak starou knihu se jedná je vhodnější pro širší okruh lidí, i těch, co se jinak tomuhle žánru vyhýbají.

Thalin
02.03.2024 3 z 5

Kniha má sice svou atmosféru a není špatně napsaná, ale mě příběh zkrátka neseděl. Tohle je jeden z mála případů, kdy se mi filmové zpracování postavy líbí víc.


simca9342
01.01.2024 5 z 5

"Z pravěku"
Londýn, viktoriánská Anglie.
Na první pohled obyčejné holičství.
Holič a pomocník v malém krámku .
Práce ubíhá rychle, zákazníků je hodně a je pořád co dělat.
Tobias si všimne, že někteří nikdy neodešli, nevrátili se domů.

Holič se zlými úmysly a příliš ostrou břitvou...

kamigava
27.04.2023 3 z 5

Musím o jednu hvězdu snížit. Posledně jsem tuto knihu četla v dospívání a líbila se mi. Teď mi ale nepřijde skoro vůbec děsivá. Obálka láká na pořádný krvák. Pro toho, kdo vůbec nezná legendu o Toddovi, to bude jistě v závěru šokující odhalení. Je to spíš mysteriózní detektivka než přímočarý horor. A to jsem právě čekala, že tam bude více brutality a krve. Ta romantika by se tam taky mohla ubrat. Nenavodilo to ve mě tak temnou atmosféru. Muzikální film od Tima Burtona se mi líbil víc. Depp je ukázkový model Sweeneyho Todda.

Nofar197
11.04.2023 3 z 5

Přiznávám, byla jsem zklamaná. Je fakt, že jsem si nepřečetla anotaci, ale očekávala jsem spíš fakta o dabelskem holiči z Fleet Street, než směs tajemna a romantiky. Tím nechci říci, že kniha byla špatně nebo nective napsána, naopak.

Tess.96
11.09.2022 4 z 5

Kniha mi přišla hodně čtivá, je to poutavě napsané, popisy postav hezky detailně vypsané, že postavu vidíte před očima. Postupem příběhu to krásně graduje a je to napínavé. Co bych knize ale vytkla, tak je to, že v některých kapitolách autor oslovuje čtenáře a to já nemám ráda. V té době to bylo docela běžné, ale tohle oslovování mi vadí a při čtení knihy mě to i docela ruší. Jinak je to ale hezky napsaný příběh, lehce strašidelný, ale hlavně napínavý se skvělou atmosférou. Nemůžu se ale zbavit pocitu, že znovu už bych si jí prostě nepřečetla.

Kozel
09.08.2021 4 z 5

Penny Dreadful a Sweeney Todd. Nemám na mysli ani seriál s Evou Green, ani muzikál s Johnny Deppem. Mám na mysli tuhle rozkošnou novelku, která vycházela v rámci populárních "šestákových" seriálů a dala vzniknout jedné z urbanistických legend Londýna. A že je to hodně temná legenda plná potoků krve, naznačeného thrilleru, horor vyvolávajících postav včetně smíchu Sweeneyho, po kterém by jeden zešedivěl, potemnělých ulic, páchnoucího kostela sv. Dunstana, hrůzu nahánějícího blázince v režii pana Fogga. Aby spravedlnosti bylo učiněno za dost, máme tu na druhé straně i kladné postavy, včetně naivní Johanny, čestného Jefferyho nebo soudce Blunta.

Jelikož Šňůra perel vznikla pro pobavení publika, nejedná se o žádnou vrcholnou literaturu plnou všech fines velkých spisovatelů. Ale právě i díky tomu má svoje kouzlo, kdy děj je hodně svižný, téměř zkratkovitý, ale šikovně vyvedený, aby vzbudil čtenářovu fantazii (tu temnější stránku), nechal ho ošívat se před smíchem Todda, hnusil si masové taštičky slečny Lovettové, prožíval Tobiasův stres a hmatatelně se nechal vtáhnout do příběhu vyprávěním, které v sobě nese značnou dávku groteskního humoru s otevřenou promluvou vůči čtenáři, takto ho ještě více vtahujícího do příběhu.
Velmi moderní, až současný, je i ten koncept děje, který se žene za vyvrcholením pomocí několika linek postupujících ke středobodu.

Dnes možná nevyvolá takovou hrůzu, jakou musel příběh Sweeneyho Todda vyvolat v polovině 19. století (skoro se divím, že nevznikly žaloby na autory ze stran holičů a výrobců plněného pečiva). Přece jenom většina lidí dá zavděk možnostem vizuálů než vlastní fantazii. Jen mě trochu mrzí, že v překladu vyšla původní verze a ne rozšířená, o dva roky mladší, obsahující 92 kapitol. Skvělé čtení na jedno či dvě odpoledne.

jarin58
14.07.2020 5 z 5

Kniha je skvělá,příběh napínavý a strašidelný.Bezvadným jazykem povyprávěna ponurost tehdejšího Londýna.

ViktorieMars
06.11.2019 3 z 5

Pěkný příběh, postava Sweeneyho Todda je skvěle propracovaná a čtenář z knihy pochytí krásně ponurou atmosféru. Je napsaná moc hezky, akorát mi trochu vadil ten "úžasný happyend", ale to je otázka vkusu..

Lorej
30.11.2018 5 z 5

Mrazivý příběh, naprosto dokonale napsaný a plný záhad.
K přečtení jsem se dostala přes stejnojmenný film s Johny Deppem a i když se film od knihy liší, oba příběhy byly naprosto poutavé a dechberoucí.

janebeauty9860
13.10.2018 4 z 5

Moc hezky napsáno. Trošku jiný příběh než ve filmu, ale oba dva mají něco do sebe. Líbilo se mi, jak vypravěč promlouvá ke čtenáři a každá kapitola vás nutila číst dál a dál.

okeey
23.09.2018 4 z 5

Mám takovej nešvar, ztotožňuju se s postavama a to tak, že hodně. Takže se fakt rozčiluju, když se někdo chová k hlavním postavám nespravedlivě. Tady jsem se teda rozčilovala dost! Každopádně kniha mě bavila a prostě Sweeneyho Todda si připodobňuju s Johnym Deppem, film jsem neviděla, ale těším se na něj, snad nebudu zklamaná. Vřele doporučuji.

aachilovka
24.05.2018 1 z 5

četla jsem kvůli filmu, v domnění že to bude stejné, ale neuchvátilo mě to

svetlana987
12.04.2017 4 z 5

Příběh trochu jiný než filmové zpracování, neměla jsem od této knihy žádné velké očekávání (kvůli srovnání se skvělou Burtonovou verzí), ale příjemně mě překvapila. Napínavé čtení. Dost se mi líbila postava Sweenyho Todda, většího záporňáka si snad ani nejde představit.

Natali692000
01.03.2017 4 z 5

Knížka mě bavila. Líbily se mi autorovy průpovídky a poznámky. Udělalo to na mě dobrý dojem. Kniha se tak pro me stala zajímavější. Udivilo mne, že film, který jsem viděla dříve než jsem četla knihu, je úplně jiný. Zaujaly mě oba příběhy. Jsem spokojená. :) 4*

ladyfromskye
12.06.2016 5 z 5

Musím říci, že oproti Draculovi Brama Stokera (fanoušci odpustí) měla tahle knížka švih a spád, skvělou stylistickou úpravu i promyšlenou dějovou linku bez hluchých míst. Přitom je zhruba stejně stará jako toto nejznámější horové dílo. Co se týče filmového zpracování, řekla bych, že se Sweeneym Toddem se to má stejně jako s Nocí na Karlštejně: kniha má něco, film má něco, dohromady se hezky doplňují, žádný nepředčí toho druhého. Tuto knížku rozhodně doporučuji k přečtení, opravdu se povedla.

dudunka
07.06.2016 3 z 5

Celkem mě to zklamalo.. mnohem lepší byl film Tima Burtona.

Janet11
23.02.2016 3 z 5

Mě příběh bohužel docela zklamal. Kniha jako taková je čtivě napsaná, ale už od začátku je téměř jasné, kam že zákazníci onoho holičství mizí, takže žádné překvapení na závěr...

gigieretino
06.09.2015 3 z 5

Napínavý příběh, lepší než ve filmovém podání, ale očekávala jsem od toho víc.

jorgesob
16.12.2014 3 z 5

jelikož mám moc rád různé lidové báchorky a pověsti tak mě samozřejmě uhodil do očí i sweeney. a měl jsem i tu výhodu, že jsem si ji přečetl nějakých pár let před filmem. příběh samotný není složitý a má skvělou atmosféru. a četlo se to opravdu samo jelikož je to i celkem lehce napsané. za mě opravdu poctivé 3 hvězdičky

Štítky knihy

Anglie Londýn 19. století zfilmováno viktoriánská doba horory pomsta

Autorovy knížky

Thomas Peckett Prest
britská, 1810 - 1859
2008  71%Sweeney Todd: Šňůra perel

Kniha Sweeney Todd: Šňůra perel je v

Právě čtených2x
Přečtených259x
Čtenářské výzvě14x
Doporučených8x
Knihotéce136x
Chystám se číst58x
Chci si koupit17x
dalších seznamech2x